Öt meglepő indok a több alvásra

Na persze, mindannyian többet durmolnánk. De talán nem is sejti, mennyit jelentene egészségének

Lefogyaszthatja
Virginiai kutatók megállapították, hogy minél kevesebbet alszik valaki, annál magasabbra emelkedhet a testtömegindexe. Egy bristoli vizsgálat talán magyarázatot is ad: az éjszakánként öt órát alvók szervezetében 15 százalékkal több grelint (étvágyserkentő hormont) és ugyanennyivel kevesebb leptint (étvágycsökkentőt) találtak, mint azoknál, akik nyolc órát aludtak.

Felpörgetheti a memóriáját
Az alvás kulcsszerepet játszik az memóriában. Egy harvardi kísérlet alanyai 12 órás alvás után sokkal jobban emlékeztek a megtanult bonyolult ujjmozgásokra, például zongoraskálázásra, mint 12 órás ébrenlét után. Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a késő estig végzett munka lassítja a gondolkodási készségeket, méghozzá mind azonnal, mind másnap.

Szembeszállhat a náthával, a fekélyekkel, még a rákkal is
A jó alvás erősíti az immunrendszert. Depresszióban szenvedő idős embereknél azt tapasztalták, hogy a nyugtalanul alvók vérében kevesebb a betegségek ellen védő immunsejt. Ezenkívül az alváskor termelődő melatonin a rák ellen védő antioxidáns.

Az éjszakai műszakban dolgozókat, akiknek felborul az alvás-ébrenlét ritmusuk, akár hetvenszer nagyobb valószínűséggel fenyegeti az emlőrák. A jelek szerint alvás közben választódik el a szervezetben egy vegyület, amely a gyomornyálkahártya károsodásait állítja helyre: ennek hiányában megnőhet a fekély veszélye.

Lassíthatja az öregedést
Kimutatták, hogy a tartós kialvatlanság hat a szénhidrát-anyagcserére és a hormonális működésre, ezáltal súlyosbíthatja az időskori betegségeket. Egy nagyszabású felmérés során megállapították, hogy az éjszakánként 6-7 órát alvók tovább élnek, mint azok, akik legfeljebb 4,5 órát alszanak.

Az egyenes úton tarthatja
Mármint a gyermekeket. A gyakran egyszerűen a kamaszkornak tulajdonított depresszió és az elégelen önértékelés valójában az alváshiánnyal állhat kapcsolatban. A rosszul alvó kisgyerekeket kétszeres veszély fenyegeti, hogy tizenévesen italhoz vagy kábítószerhez nyúlnak majd.
 

Szeretné megismerni a jó alvás titkait? Kattintson!

Vote it up
399
Tetszett?Szavazzon rá!