Öt nagyszerű karácsonyi gyermekprogram

Érdemes a kicsiket is bevonni a sütés-főzésbe, ajándék- és díszkészítésbe, hogy még jobban átéljék az ünnep varázsát

Sütemények a karácsonyfára
Szalaggal átfűzve díszként is jól mutatnak, de ha szeretnénk, hogy a fára is jusson belőle, sokat süssünk, mert nagyon kelendő!

Hozzávalók 20-22 darabhoz
15 dkg vaj  15 dkg cukor 1 tojás felverve  néhány csepp vaníliakivonat  30 dkg finomliszt  csipetnyi só  karácsonyfa formájú süteménykiszúró  1 tubus készen kapható cukormáz  színes cukorgyöngy  keskeny szalag

Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. A vajat a cukorral keverjük krémesre, majd óvatosan adagoljuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot.

2. Szitáljuk át a sóval elkevert lisztet, majd fakanállal alaposan dolgozzuk a krémbe. Ha kész, csomagoljuk a tésztát alufóliába, és tegyük a hűtőbe minimum 30 percre vagy egy egész éjszakára.

3. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra, és a sütikiszúróval vágjunk belőle fenyőfaformákat. A tésztamaradékokat mindig gyúrjuk össze újra, majd ismét nyújtsuk ki.

4. A fenyőformákat fektessük ki vajazott tepsibe. A tetejüknél fúrjunk 1-1 kis lyukat, majd süssük 8-10 percig. Rácson hagyjuk kihűlni. Cukormázzal, színes cukorgyönggyel díszítjük. Végül a lyukakba fűzzünk vékony szalagot.

Fényképes üdvözlőlapok
Az alábbi vidám hangulatú üdvözlőlapok elkészítése is boldogság, és annak is örömet szerez, aki kapja

Alapanyagok
színes papír és borítékok fényképek  zöld és barna filcdarabok  barna papír  piros pompon az orrhoz  színes flitterek

Elkészítés
1. Vágjunk ki egy háromszöget a zöld filcből, majd a képen látható módon vágjunk rá lyukat. A képen lévő minta segítségével vágjuk ki az agancsokat a barna filcből, a koronát pedig a barna papírból.

2. A képek alapján ragasszuk fel fényképeinkre a filcet, a papírt, a flittereket és a bojtból készült orrot. Hagyjuk száradni, majd írjuk meg az üdvözlőlapot. Bármilyen fényképet választhatunk, akár olyat is, amelyen az egész család szerepel.

Modern ékszerek
Készítsünk anyának vagy a nagytesónak különféle tarkabarka, márványos mintázatú ékszereket

Alapanyagok
süthető gyurma piros, sárga, zöld és narancssárga színben  matt lakk  2 db 30 cm-es gumiszál  2 db szerelőpálca  2 db horgos fülbevalóalap  2 db bedugós fülbevalóalap  2 db kitűzőalap  zselés pillanatragasztó

Elkészítés
1. A gyurmát formázzuk addig a kezünkkel, amíg rugalmas nem lesz, majd egyenként nyújtsuk ki a különböző színeket. Helyezzük őket egymásra, majd ismét nyújtsuk ki a gyurmát. Vágjuk rézsútos darabokra, majd a darabokat nyújtsuk 2 mm vastagságúra. Így újabb márványos réteget kapunk.

2. Vágjunk a színes darabokból tizenegy 2 cm-es négyzetet: kilencet a karperechez, kettőt a bedugós fülbevalóhoz. A másik fülbevalóhoz négy darab 1 cm-es négyzetre, a melltűkhöz egyetlen 4 cm-es négyzetre és egyetlen 4×5 cm-es téglalapra lesz szükségünk.

3. A gyurmadarabok oldalát szúrjuk át gombostűvel. A karperechez való kilenc darab oldalát két pontban, alul és felül is szúrjuk át. A fülbevalóhoz való kis négyzeteket átlósan szúrjuk át.

4. Helyezzük az ékszereket sütőlemezre, és 140 °C-on süssük őket 30 percig. Miután kihűltek, lakkozzuk le, és hagyjuk őket száradni.

5. A karperec darabjait gumiszállal fűzzük össze. A szálak végét kössük csomóra. Az akasztós fülbevaló elemeit fűzzük szerelőpálcára, a végét hajlítsuk meg, és akasszuk a fülbevalóalapra. Fogóval zárjuk össze a hurkot. A melltűhöz és a négyzetes fülbevalóhoz való alapokat ragasszuk az ékszerlapok hátuljára.

Kagylós képkeret
Remek ajándék apának, ha egyedivé varázsoljuk egyik kedvenc festményét vagy fényképét ezzel a képkerettel

Alapanyagok
széles szegélyű, masszív képkeret  különböző méretű, színű és formájú kagylók a kerethez  erős képtartó kampó  ragasztópisztoly és ragasztóstift  színtelen fényes lakk  vékony ecset

Elkészítés
1. Mossuk meg a kagylókat tisztítószeres vízben, többször öblítsük le, végül hagyjuk őket teljesen megszáradni. Válogassuk szét a kagylókat méret szerint három csoportba: kicsi, közepes és nagy darabokra.

2. Távolítsuk el az eredeti keretről a hátlapot és az üveget. Rendezgessük el a keret körül a kagylókat. A nagyobb kagylókkal kezdjük, ugyanis ezek adják a keret alapját. A nagyobb kagylókat tehetjük a sarkokba vagy a középponttól minden oldalon egyenlő távolságra. A képen látható tervezeten a nagyméretű kagylókat egyetlen fókuszpontban, az alsó szél mentén helyezték el.

3. Ragasszuk fel a nagyobb kagylókat. A többi kagylót is ragasszuk a helyére. Akkor a legszebb az összkép, ha a kagylók részben fedik egymást és szabálytalanul egymásra torlódnak, teljesen beborítva a keretet. Előbb kisebb csoportokba ragasszuk őket össze, majd a csoportokat ragasszuk a nagyobb kagylókra.

4. Ragasszunk a nagyobb kagylókra kisebbeket, a kagylók közötti mélyedésekbe pedig ragasszunk apró csigákat.

5. Vékony ecsettel lakkozzuk be a kagylókeretet. Hagyjuk 24 órát száradni. Ha több réteg lakkot viszünk fel, az egyes rétegeket mindig hagyjuk megszáradni.

6. Állítsuk fel a keretet, és szereljünk rá egy vagy két kampót.

Fadíszítő papírfüzér
A karácsonyfát mutatósan díszíti ez a tetszés szerinti hosszúságban és színekben készíthető papírlánc

Alapanyagok
színes papírok, különféle mintás csomagolópapírok  hobbiragasztó

Elkészítés
1. Vágjunk ki 2,5 cm széles, 18 cm hosszú papírcsíkokat. A színeket próbáljuk úgy rendezni, hogy valamiféle mintát kövessenek.

2. Az egyik papírcsíkból formáljunk hurkot, és ragasszuk össze.

3. Fűzzünk a hurokra újabb papírcsíkot, és ennek is ragasszuk össze a két végét. A műveletet addig folytassuk, amíg elég hosszú nem lesz a papírlánc.

Vote it up
309
Tetszett?Szavazzon rá!