Öt tévhit az emlőrákról

Bár a tökéletes gyógymód még nincs meg, a rendelkezésre álló ismeretek bővülése számos hiedelmet eloszlatott

Ha dúsabbak a kebleim, nagyobb veszélynek vagyok kitéve.
Igazság: Kutatások kimutatták, hogy az emlőrák kialakulásáért felelős sejtekre nincs hatással az emlőben található szövetek vagy zsír mennyisége. Más szóval: a mellméret nincs összefüggésben az emlőrák kialakulásának esélyével.

Azoknak az ötven feletti nőknek viszont, akik túlsúlyosságuk miatt dúskeblűek, van oka aggodalomra. Az Amerikai Onkológiai Társaság szerint a menopauzán átesett nők körében az elhízás a rákbetegségek hosszú sorával, így az emlőrákkal is összefüggésbe hozható.

Ha még nem fordult elő a családomban emlőrák, talán biztonságban vagyok.
Igazság: Sok nő meglepődve hallja, hogy csak 5-10 százalékkal alacsonyabb a emlőrák kialakulásának esélye azoknál, akiknél nincs kimutatott öröklött hajlam a betegségre. Az emlőrákos esetek nagy része – még azok körében is, ahol a betegség előfordult a családban – nem az ezért felelős BRCA1 és BRCA2 gének mutációjára vezethető vissza.

A fogamzásgátló tabletták növelik az emlőrák kialakulásának esélyét.
Igazság: A fogamzásgátló tabletták ugyan tartalmaznak olyan hormonokat, melyek az emlőrák növekedését serkentik, de a mai tabletták dózisai lényegesen alacsonyabbak, mint húsz évvel ezelőtt, amikor néhány vizsgálat az emlő kockázatának kis mértékű növekedését mutatta a fogamzásgátlót szedő nőknél. A tabletta és a betegség közti feltételezett összefüggést még kutatják, de már eddig is elegendő olyan tanulmány született, melyek nem mutattak ki mérhető kapcsolatot. Az orvosok ezért jelenleg a legtöbb nőnél nem tekintik kockázati tényezőnek a fogamzásgátlókat.

A dezodorhasználat emlőrákhoz vezethet.
Igazság: A nyirokcsomók, ahova az emlőrák áttétet adhat, a hónaljban találhatók. Ez különféle szóbeszédekre adott indokot, amelyek kapcsolatba hozzák a dezodorokat a betegséggel.

A kutatók azonban megvizsgálták, hogy a dezodorok és izzadásgátlók valóban tartalmaznak-e rákkeltő méreganyagokat, illetve megakadályozzák-e a méreganyagok távozását a szervezetből, ám egyik állításra sem találtak bizonyítékot. Némely dezodor és izzadásgátló (ahogy több testápoló, lemosó és kozmetikai termék) parabeneket tartalmaz, melyek emlőrákos szövetekben is előfordultak, de máig nem bizonyított az ok-okozati összefüggés ezen összetevők és a betegség között.

Az emlőrák főként az idősebb nőket érinti.
Igazság: A tény, hogy a legtöbb emlőrákos megbetegedés az ötven feletti nőknél fordul elő, gyakran elfedi a valóságot: a páciensek 25 százaléka bizony 50 évesnél fiatalabb a diagnózis időpontjában. Az orvosok azt ajánlják, hogy 20 éves koruk felett a nők kezdjenek el havonta önvizsgálatot végezni, háromévenként pedig menjenek el az orvoshoz. A legtöbb nőnek 40 éves kor felett évente ajánlott a mammográfiai szűrés, de amennyiben már előfordult a családban a betegség, az orvos tanácsára akár 35, sőt 30 éves korra is időzíthető az első ilyen röntgenvizsgálat.

Vote it up
327
Tetszett?Szavazzon rá!