Öt tanács az egészséges élethez

A híres szívsebész fájdalommentes receptjei, hogy ne kelljen kés alá feküdnie

Mehmet Oz, a New York-i Presbiteriánus Kórház Szív- és Érrendszeri Intézetének igazgatója ugyan jó hírű szívsebész, de a műtétek végzése helyett inkább a szívbetegségek megelőzésében segítene. Íme, a doktor fájdalommentes receptjei:

Játsszon
Jobban jár, ha jó formában van és túlsúlyos, mintha sovány és edzetlen lenne. Sem a gyógyszerek, sem a speciális étrendek nem helyettesíthetik a testmozgást. Ne éhezzen, inkább egyen jókat, és mozogjon – olyan testmozgást végezzen, amelyet élvez is! Menjen biciklizni, vagy kosárlabdázzon a gyerekeivel! Jobban fogja érezni magát, jobban fog kinézni, és a szíve is meghálálja majd!

Figyelje a derekát
Igenis fontos, hogy hol rakódik le a zsír. A hasi zsírpárnák megvastagodása nagymértékben fokozza a szívbetegség valószínűségét. Végezzen tehát felüléseket, és ne engedje, hogy a dereka férfiaknál 100, nőknél pedig 88 centiméter fölé vastagodjon!

Szeretkezzen
A nemi élet egyszerre testmozgás és érzelmi kötődés – talán ezért mutatta ki egy vizsgálat, hogy évi legalább 100 orgazmus összefüggésbe hozható a hosszú élettel. A szexuális élet zavarai ugyanakkor akár szívbetegségre is utalhatnak. A hímvessző merevedése meglehetősen pontosan jelzi a férfiszív ereinek egészségét, így ha e téren zavarokat tapasztal, ideje elmenni az orvosához.

Egyen mogyorót
Az egészséges telítetlen zsírban gazdag olajos magvak finomak és laktatóak is, így ha ilyeneket fogyaszt, kevésbé lesz éhes.

Csökkentse a nyomást
Az érzelmi stressz testi stresszt okoz. Hasznos lehet például, ha elkerüli a forgalmi dugókat, amelyek a vizsgálatok szerint összefüggésbe hozhatók a szívrohamokkal.

A relaxációs módszerek is segítenek egészségesen tartani a szívet. A jóga és a meditáció valóban nagyszerű, de még az ennél egyszerűbb stresszoldó gyakorlatok is segíthetnek. Számoljon magában tízig, közben emelkedjen felül a helyzeten, és próbálja kívülről szemlélni azt!

A stressz a vérnyomást is növelheti, márpedig a vizsgálatok szerint egyértelmű, hogy a legalacsonyabb vérnyomású személyek körében a legritkábbak a szívrohamok. Könnyen lehet, hogy az egykor normálisnak hitt érték a szív számára túlságosan magas. Azt ugyan még nem tudjuk, mennyi a „kellően alacsony” érték, de ha önnél a szívbetegség kockázatát növelő tényezők állnak fenn, s a vérnyomása 130/80 vagy annál magasabb, keresse fel orvosát!

Vote it up
272
Tetszett?Szavazzon rá!