Ötperces nyaktorna

Erősítse nyakát, őrizze meg mozgékonyságát, enyhítse a fájdalmat ezekkel az egyszerű gyakorlatokkal

Az alábbi egyszerű gyakorlatok erősítik a nyakat, és segítenek megőrizni – illetve már meglévő problémák esetén visszanyerni – mozgékonyságát. A fájdalmat szintén hatékonyan enyhítik.

Fontos, hogy ne siessen: törekedjen minden egyes mozdulat tökéletes kivitelezésére. A gyakorlatok öt ismétlésből állnak; a sorozatok között tartson rövid pihenőt.

Ha valamelyik gyakorlat közben elszédül vagy enyhe fájdalmat érez, lassítsa a tempót, csökkentse a nyújtás mértékét, esetleg hagyja ki azt a gyakorlatot.
 

Nyakhajlítás és -nyújtás >>
Álljon egyenes háttal, és egyenesen előre nézzen. Hajtsa előre a fejét egészen addig, amíg az álla a mellkasához nem ér. Emelje vissza a fejét kiindulóhelyzetbe, pihenjen egy pillanatig, majd óvatosan hajtsa hátra.
 

<< A nyak hátrafeszítése
Feszítse meg hátul a nyakizmait anélkül, hogy hátrahajtaná a fejét, az állát pedig eressze valamivel lejjebb. Ez a gyakorlat ellensúlyozza a fej túlzott előretolására való ösztönös hajlamunkat.
 

Fejfordítás >>
Fordítsa a fejét az egyik oldalra annyira, amennyire csak tudja. Fordítsa vissza középre, majd rövid pihenő után fordítsa a másik oldalra.
 

<< Oldalhajlítás
Folyamatosan előrenézve, anélkül, hogy előrebillentené a fejét, közelítse a fülét a vállához, amíg enyhe feszülést nem érez a nyak másik oldalán. Emelje vissza középre a fejét, pihenjen egy pillanatig, majd hajtsa az ellentétes oldalra.

 

 

 

A fenti cikk a Reader' Digest által kiadott Egészséges csontok, izmok és ízületek című könyv alapján készült. Ha többet szeretne megtudni a könyvről, kattintson!

Vote it up
555
Tetszett?Szavazzon rá!