Újévi kvíz

Járja körül velünk az óév–újév kérdéskörét! Ha babonás, akkor sem kell aggódnia, mivel tizenhárom plusz egy kérdésre kell válaszolnia

1. Miről kapta a nevét szilveszter éjszakája?
a) arról, hogy ez az év leghosszabb éjszakája
b) december 31-e I. Szilveszter pápa ünnepe
c) véletlen egybeesés, hogy erre a napra jutott a Szilveszter névnap
d) az ilyenkor szokásos ólomöntésről
Ugrás a megoldáshoz!

2. Nem minden országban használják ugyanazt a naptárt, a felsoroltak közül melyik az az ország, ahol nem január elseje az új év első napja?
a) Oroszország
b) Mexikó
c) Kína
d) Ausztrália
Ugrás a megoldáshoz!

3. A felsoroltak közül melyik városban üti leghamarabb az óra az újév beköszöntét?
a) Los Angeles
b) Teherán
c) Sydney
d) Budapest
Ugrás a megoldáshoz!

4. Honnan származik az ünnepi petárdadurrogtatás szokása?
a) a török időkben használták először ünneplésre a petárdát
b) az ősi Kínából
c) Egyiptomból, II. Ramszesz korából
d) modern szokás, a 20. századi Európából
Ugrás a megoldáshoz!

5. Miért öntenek szilveszter éjszaka ólmot?
a) elűzik vele a boszorkányokat és a rossz szellemeket
b) ezzel gyászolják az óévet
c) jósolnak vele
d) mert szerencsét hoz
Ugrás a megoldáshoz!

6. Miért eszünk lencsét újév napján?
a) előre elkészíthető, és az éjszakai buli után délig pihenő háziasszonynak csak megkell melegítenie az ebédet
b) jólesik a másnapos gyomornak
c) szerencsét hoz
d) gazdagságot hoz az új esztendőben
Ugrás a megoldáshoz!

7. Azt mindenki tudja, hogy az új évet szinte kötelező pezsgővel koccintva köszönteni. De vajon azt tudja-e, hogy ki és mikor készítette az első pezsgőt?
a) az Esch és Tsa cég a 19. században
b) Dom Pérignon valamikor 1670–1715 között
c) Törley a múlt század fordulóján
d) Louis François a 20. század húszas éveiben
Ugrás a megoldáshoz!

8. Mit jelent a szilveszter szó?
a) erdei, erdőben élő
b) forduló
c) mulatozás, dínom-dánom
d) fogadalom
Ugrás a megoldáshoz!

9. Egyik szomszédunk nemzeti ünnepét, a köztársaság megalakulását is az év első napján ünnepli. Melyik ez az ország?
a) Ausztria
b) Románia
c) Szlovákia
d) Ukrajna
Ugrás a megoldáshoz!

10. A szilveszteri babonák között van egy figura, akit foglalkozása jellegzetes öltözékében ábrázolnak, és mellékállásban szerencsehozó is. Kit ábrázol a figura?
a) egy postást
b) egy péket
c) egy vadászt
d) egy kéményseprőt
Ugrás a megoldáshoz!

11. Melyik volt az az európai ország, amely a Gergely-naptár bevezetése (1582. február 4.) után még rövid időre áttért egy másik naptárrendszer használatára?
a) Anglia
b) Franciaország
c) a Német-római Birodalom
d) az Osztrák–Magyar Monarchia
Ugrás a megoldáshoz!

12. Szokott újságot olvasni? Akkor érdekelheti, hogy 1780. január elsején Pozsonyban jelent meg az első magyar nyelvű hírlap. Mi volt a címe? Ha nem tudja, tippeljen!
a) Magyar Nemzet
b) Magyar Kurír
c) Magyar Hírlap
d) Magyar Hírmondó
Ugrás a megoldáshoz!

13. A Szilveszter, bár nem túl népszerű, de élő férfinév ma is. Így hívják többek között Csollány Szilvesztert, Sylvester Stallonét. Ez a nem túl gyakori név volt a keresztneve nagy költőnk elbeszélő költeménye főhősének is. Tudja, melyiknek?
a) Arany János: Toldi szerelme
b) Petőfi Sándor: Az apostol
c) Vörösmarty Mihály: A vén cigány
d) Kuncz Aladár: A fekete kolostor
Ugrás a megoldáshoz!

14. Végül azt mondják, kimondottan szerencsétlenséget jelent az új évben, ha szilveszterkor:
a) szárnyashús a vacsora
b) halat esznek vacsorára
c) hideg ételt fogyasztanak vacsorára
d) kevés étel kerül az ünnepi asztalra
Ugrás a megoldáshoz!

 

VÁLASZOK
1. b.
I. Szilveszter volt a harmincharmadik pápa, akit 314. január 31-én választottak meg a keresztény egyház vezetőjének, és egészen 335. december 31-éig töltötte be ezt a hivatalt. Jó és közeli kapcsolatokat ápolt a világi hatalmakkal. Később szentté avatták, az év utolsó napja az ő ünnepe. Vissza a következő kérdéshez!

2. c. A kínai újév vagy holdújév (Csunjie, „Tavaszünnep”) nem esik január elsejére. Időpontja évről évre változik. Még a kínaiak közül is kevesen tudják pontosan, hogy milyen bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségére igaz, hogy február 4-éhez legközelebb eső újhold napján, január 21. és február 21. között van. Vissza a következő kérdéshez!

3. c. Sydney-ben, ahol tíz órával, míg Teheránban két és fél órával előbb van éjfél, mint Budapesten, nem beszélve Los Angelesről, ahol akkor még kilenc órán át tart az óév! Vissza a következő kérdéshez!

4. b. Az ősi Kínában használták először (már Kr. e. 2000-ben): a lőport vékony bambuszszárszeletekbe töltötték, és a végét kanóccal látták el. A gonosz elriasztása, a jó hír eljuttatása volt a cél, és az ünnepeknek – az újévi ünnepnek is – elengedhetetlen része volt. Vissza a következő kérdéshez!

5. c. Jósolnak vele: az ólom 327 fokon olvad, és mivel a gyertyaláng 1200 fokos, kanálon fölé tartva is könnyen olvasztható. Hideg vízbe öntve azonnal megszilárdul, közben érdekes alakzatokat vesz fel. A megszilárduló ólomdarab formája a következőket jelentheti: angolna: a következő év eseményekben gazdag lesz labda: nagy boldogság vár önre sárkány: sok pénzhez jut harang: még nem tud róla, de úton van a baba fej: az álomférfi hamarosan eljön egér: új szerelem a láthatáron, vagy a meglévő kapcsolatba új tűz költözik kulcs: anyagi fellendülésre számíthat hagyma: bosszúság várható szőlő: vidám éve lesz, siker koronázza elképzeléseit. Vissza a következő kérdéshez!

6. d. Nincs mese, az év első napján lencsét kell enni, hogy gazdagok legyünk egész évben. Meg sokat is, hiszen ahány kerek kis szemecske van a tányérunkon, annyi aranypeták jöhet a bukszába! Vissza a következő kérdéshez!

7. b. A pezsgő megszületésének színhelye Hautvilliers, egy festői kisváros Párizstól keletre. A 17. században az ottani bencés apátság szerzetes pincemestere, Dom Pérignon atya használt először parafát a borospalackok dugaszolásához. Hamarosan észrevette, hogy a pincében tárolt borban buborékok keletkeztek, amit ő az égiek ajándékának tartott. Ebben egyetértünk. Vissza a következő kérdéshez!

8. a. A szilveszter latin eredetű szó, jelentése erdei, erdőben élő. A Szilveszter férfinév csak nagyon ritkán használt női névváltozata a Szilvesztra. Vissza a következő kérdéshez!

9. c. Szlovákia. Az 1989. évi „bársonyos forradalom” után három évvel, 1993 január 1-jén Csehszlovákia felbomlott, azóta Szlovákia független köztársaság. Vissza a következő kérdéshez!

10. d. Kéményseprőt. Azoknál a házaknál ugyanis, ahol a kormos ember megfordult, biztonságos lett a családi tűzhely, nem történhetett a téli fűtéskor tűzeset. A kémény rendben tartója, óv a tűztől, vagyis szerencsét hoz a következő évben. Vissza a következő kérdéshez!

11. b. Franciaországban volt, a nagy francia forradalom alatt. Az új időszámítást 1793. október 5-én léptették életbe, és a kezdőpontnak 1792. szeptember 22-ét, a köztársaság kikiáltásának napját jelölték meg. Ez a nap lett az új év első napja, de nem sokáig. A forradalmi naptárreform ugyanis azzal, hogy megszüntette a nap 24 órás felosztását, helyette 10 egyenlő részre osztotta azt, az emberiség évezredes időritmusával ment szembe. 1806. január 1-jei hatállyal Napóleon véget vetett a kalandos kísérletnek, és visszatért a Gergely-naptárhoz. Vissza a következő kérdéshez!

12. d. Magyar Hírmondó volt a címe az első magyarul szerkesztett lapnak, amelyben kéthetenként tudósítottak az aktuális eseményekről, ezenkívül tudományos, gazdasági és statisztikai jellegű cikkek is megjelentek benne. Vissza a következő kérdéshez!

13. b. Petőfi Sándor Az apostol című elbeszélő költeményének szilveszter éjszakáján született főhőse, a szerencsétlen sorsú csecsemő, majd felnőve radikális republikánus és magára maradt forradalmár viseli ezt a nevet. Vissza a következő kérdéshez!

14. a. A hiedelem úgy tartja, hogy a baromfi hátrafelé kapar, így elkaparja a szerencsét. Ezért kell tartózkodni ezen a napon a baromfi fogyasztásától – Magyarországon. Angliában ugyanilyen okból tiltják a különben nemzeti ételnek számító marhahúst.

Vote it up
46
Tetszett?Szavazzon rá!