Új gyógymódok csontritkulás ellen

Harmincas évei közepére mindenkinél elkezd csökkenni a csontok sűrűsége, de van remény!

Idővel mindenkit érint ez a betegség. Ahogy a csontok sűrűsége csökken, egyre gyengébbé és törékenyebbé válnak. Érdemes tehát megismerkedni a legújabb orvosi eredményekkel, melyek hatékonyabbá teszik a csontritkulás kezelését, illetve megkönnyítik annak megelőzését.

Bár a csontritkulás főként idősebb korban gyakori, mind nőknél, mind férfiaknál bármely életkorban kialakulhat. – Némelyeknél egy másik betegség is növelheti a kockázatot, vagy ha valaki olyan gyógyszert szed, amely hatással van a csontokra – mondja dr. Angela Cheung, a torontói Egyetemi Egészségügyi Hálózat csontritkulással foglalkozó programjának vezetője. – Az életmódból adódó kockázati tényezők is szerepet játszhatnak, például ha valaki nem jut elég kalciumhoz vagy D-vitaminhoz az étrendjéből, netán nem megfelelő ezen anyagok felszívódása. A lista hosszan folytatható.

A Kanadai Osteoporosis Szervezet szerint a nők harmadánál és a férfiak ötödénél következik be csonttörés a csontritkulás következtében életük során. Ez vajon azt jelenti, hogy önnél is elő fog fordulni a jövőben? Nem feltétlenül. Minél többet megtudunk a csontritkulásról, annál több új lehetőség nyílik a felismerésre és a kezelésre.

A leépülés lassítása
Az egyik lehetséges kezelési mód biszfoszfonáttal történik, mely gátolja a csontszövetet lebontó sejteket. Ezt a gyógyszert eddig tabletta formájában kellett szedni, méghozzá rendszerint éhgyomorra. – Az egyik legjelentősebb előrelépés, hogy egyszerűbbé vált a szájon át alkalmazott biszfoszfonát használata – mondja dr. Cheung. – Már létezik egy olyan vegyület, melyet étkezés közben kell bevenni, így nem kell fél órát vagy egy órát várni ivás vagy evés előtt. A biszfoszfonát-kezelés másik új formája is elérhető, melyben a tablettákat évente egyszeri infúzió helyettesíti.

A csontok újjáépítése
A biszfoszfonátnál még korszerűbb gyógymód a mellékpajzsmirigy hormon hatású teriparatid. Ezek a készítmények gyorsítják az új csontszövetet termelő sejtek működését, ezáltal a csontok gyorsabban felépülnek, mint amilyen hamar pusztulnak. – Jelenleg ez az egyetlen elérhető csontképző terápia – fűzi hozzá dr. Cheung. Alkalmazása napi injekciók formájában történik.

A pusztítók elpusztítása
További, most kifejlesztett gyógymód az antitest-terápia, mely ahelyett, hogy a csontszövetet lebontó sejtek működését akadályozná, már eleve nem engedi, hogy létrejöjjenek. – A kezelés lényegében fokozatosan gátolja a csontpusztító sejteket. Egyrészt csökkenti az új sejtek számát, másrészt megnehezíti a fennmaradásukat és működésüket – magyarázza dr. Cheung. A terápia, mely csak mostanában kezd terjedni, évente pusztán két injekcióval jár.

Hormonokat utánzók
A SERM-eket, avagy szelektív ösztrogénreceptor-modulátorokat azon nők számára fejlesztették ki, akiknek egyre alacsonyabb az ösztrogénszintjük: ez a hormon játszik szerepet a csontsűrűség fenntartásában. – A SERM-ek az ösztrogénreceptorokhoz kötődve utánozzák az ösztrogént – mondja dr. Cheung. – Mivel az emlőben lévő sejtekhez nem kötődnek, nem áll fenn a veszélye annak, hogy növelik az emlőrák kockázatát.

Hogyan tovább?
Jelenleg világszerte folynak olyan klinikai kutatások, melyekben gyógyszer alkalmazásával gátolják a katepszin K nevű csontlebontó enzimet. – Azt próbálják kideríteni, vajon ez véd-e a csonttörések ellen – fejti ki dr. Cheung. A New York-i Stony Brook Egyetem kutatói pedig ultrahanggal kísérlik meg stimulálni a csontépítő sejtek működését, azt remélve, hogy végül eljutnak egy csontregeneráló kezelésként használható módszerhez..

Új lehetőség a korai felismerésre
A csontritkulás gyakran egészen az első csonttörésig észrevétlen marad. Egy nemzetközi kutatás során a csontsűrűséggel és -törésekkel összefüggő géneket azonosítottak: ez akár azt is jelentheti, hogy egyszer majd egy vérvételből ki fog derülni, fenyeget-e valakit a csonttörés veszélye. Az Arizonai Egyetem és a NASA tudósai pedig olyan technika kifejlesztésén dolgoznak, mely röntgensugarak helyett a kalciumizotópok elemzésén alapul, így próbálják minél koraibb szakaszban kimutatni a csontok gyengülését.

Tegyen ellene ön is!
Akár kialakult már önnél a csontritkulás, akár nem, nagyon fontos, hogy minden lehetséges módon igyekezzen megőrizni csontjai egészségét. A csontőrzés módjára vonatkozó kutatások jelenleg is folynak; két idén nyáron publikált tanulmány például az olívaolaj, sőt a mértékkel fogyasztott alkohol jótékony hatásait dicséri. Amit biztosan tudunk, az az, hogy az étrendnek elegendő mennyiségű kalciumot és D-vitamint kell tartalmazia, valamint fontos a mindennapos testmozgás, különösen a terheléses gyakorlatok. Ha pedig már bekövetkezett önnél a csonttörés, feltétlenül beszélje meg az orvosával, mit tehet, hogy megelőzze a következő bajt. Dr. Cheung szavaival: – Mi, orvosok, mindent megteszünk, hogy az első törés egyben az utolsó is legyen.

Vote it up
282
Tetszett?Szavazzon rá!