Új megoldás a szemhibák korai szűrésére

Tudja, mi az a tompalátás? Talán az ön gyermeke is hajlamos rá. Ha nem ismerik fel, vaksághoz vezethet

Egy új vizsgálat fényt derített rá, hogy akár a gyermekek 10 százaléka is hajlamos az úgynevezett tompalátásra. Ez a fénytörési hiba vagy kancsalság következtében kialakuló állapot igen veszélyes, mivel a homályos képet közvetítő szemen akár teljes vakság is kialakulhat.

Ha idejében felismerik, szakorvosi kezeléssel visszafordítható a folyamat. A hagyományos szűrési módszerek azonban hosszadalmasak, egészségügyi szakembert igényelnek, és nem alkalmazkodnak a gyerekek gyengébb együttműködési készségéhez.

A Pécsi Tudományegyetem kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amely már 3,5 éves kortól alkalmas a betegség hatékony szűrésére akár szakemberek közreműködése nélkül is.

– A gyerek egy monitoron vörös és zöld pontokból álló képet néz vörös-zöld szemüvegen keresztül – mondja dr. Jandó Gábor docens, a fejlesztést irányító kutatóorvos. – A pontok között elrejtett E betű helyzetét csak az a gyerek tudja meghatározni, aki mindkét szemét helyesen használja.

A szűrővizsgálatot a Dél-Dunántúl több mint 1800 óvodásán tesztelték. Remélhetőleg pár éven belül általánosan elérhető lesz.
 

Ismerjen meg egy hazai fejlesztésű eszközt, amellyel otthon is ellenőrizheti, hogy nem szenved-e gyermeke látászavarban, illetve olvasson további cikkeket látása megóvására!

Vote it up
326
Tetszett?Szavazzon rá!