Új szabályok cukorbetegeknek

Eddig is tudtuk, hogy nagyokat kell aludni, minél több zöldséget enni és sportolni, ám most finomítottak az ajánlásokon

Az Amerikai Diabetes Egyesület azt tanácsolja, az időskori (2-es típusú) cukorbetegségben szenvedők először egészséges táplálkozással és minél több testmozgással próbálkozzanak, ahelyett, hogy azonnal a gyógyszeres kezeléshez folyamodnának. A legújabb tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a közhelynek számító egészséges életmód finomhangolása még jobb eredményekhez vezethet a cukorbetegség visszaszorításában.

Általános szabály Egyen minél több zöldséget és gyümölcsöt – csökkentik a cukorbetegség veszélyét és védelmet nyújtanak a szívnek.
Új szabály Egyen minél többféle zöldséget és gyümölcsöt! Egy felmérés során azok az egészséges önkéntesek, akik minden héten legalább 12 féle zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, kisebb eséllyel lettek cukorbetegek, mint azok, akik bár ugyanannyi gyümölcsöt ettek, de kisebb felhozatalból válogattak. Keverje a fehér mustár zöldjét salátával, édességnek egyen gyümölcssalátát, próbáljon ki új zöldségeket a szendvicsébe.

Általános szabály Adjon le néhány kilót! Már kevés edzéssel is stabilizálhatja a vércukorszintjét.
Új szabály Nem az azonnali fogyás a cél! Dr. Sheri Colberg-Ochs 2012-es tudományos munkája szerint a főképp ülő életmódot folytató, középkorú felnőtteknek már pusztán maga a testmozgás is segített a vércukorszint szabályozásában – függetlenül attól, hogy pontosan hány kilót is adtak le végül. Továbbá, az edzéseknek köszönhetően az összkoleszterin-szintjük is csökkent.

Általános szabály Fontos, hogy szakítson időt az elegendő alvásra. A kutatások szerint a kevés alvás a cukorbetegség veszélyének növekedésével járhat.
Új szabály Nem elég, ha sokat alszik, fontos, hogy az alvás mély, zavartalan legyen! A minőség épp annyira számít, ha pihenésről van szó, mint a mennyiség! A vizsgálatok során kiderítették, hogy a nem pihentető alvás azzal járhat, hogy nő a vércukorszintje, megzavarhatja az étvágyért felelős hormonokat, amely végül túlevéssel, azaz felesleges plusz kilók felszedésével és a diabétesz veszélyének megnövekedésével végződhet.

Vote it up
273
Tetszett?Szavazzon rá!