Új tévét venne?

LCD vagy plazma? Mekkora? Képfrissítés? Mi számít még? Ezt a tíz kérdést tegye fel, mielőtt döntene

1. Felbontás? Természetesen Full HD (1920 x 1080 képpont)!

2. LCD vagy plazma? Ha nappal is nézzük, és elég 100-120 cm-es képátló, akkor LCD. Ha nagyobb kell, oldalról is jó képet szeretnénk, akkor plazma. A nevető harmadik: a LED tv, egyenletes fényerővel, ragyogó színekkel, extrém kis fogyasztással.

3. Mekkora? A nagy felbontású műsor a képátló kétszeresének megfelelő távolságból is élvezhető.

4. Kontraszt? A kép legvilágosabb és legsötétebb pontjai közötti eltérés aránya 30-50 000 : 1 legyen legalább, 500 000 : 1-től már különleges minőséget élvezhetünk.

5. Fényerő? Ajánlott a legalább 300 cd/m2, de nappali fényviszonyok között jól jöhet az 500 cd/m2 feletti fényerő is.

6. Betekintési szög? Érdemes a boltban meggyőződni arról, hogy oldalt lépve milyen szögből kezd romlani a kép minősége.

7. Válaszidő? A képváltozás sebessége akkor fontos, ha sok akciófilmet, sportközvetítést néz, illetve játszik is a tévén: 3-4 ms-nál ne legyen nagyobb.

8. Képfrissítés? Az LCD tévéknél elterjedt normál 50 Hz-es frekvencia idővel fárasztja a szemet, legalább 100 Hz kívánatos.

9. Csatlakozó? Ma már szinte kötelező a HDMI, hiszen ez adja a legjobb minőségű csatlakozást DVD- vagy Blu-ray-lejátszóhoz.

10. Tuner(ek)? A DVB-T jelzésű tuner digitális földi, a DVB-C digitális kábel- és a DVB-S digitális műholdas műsorszórás vételére teszi alkalmassá a tévét.

+1 Már kaphatók 3D tévék, és a Blue-ray lemezek mellett előbb-utóbb a tévéadás is térhatású lesz.

Hasznos
• USB Movie: videofájlok lejátszására is képes a legtöbb ismert formátumban, akár pendrive-ról is.

LAN, DLNA: a LAN csatlakozón keresztül tévénkkel elérhetünk bizonyos internetes tartalmakat (például Net-TV). A DLNA csatlakozóval pedig wifis saját hálózatba kapcsolhatjuk számítógépünket, okostelefonunkat, különböző lejátszóinkat a tévékészülékkel.

Vote it up
287
Tetszett?Szavazzon rá!