Hozzávalók
1 db kb. 2 kg-os tyúk (kakas még jobb) • 30 dkg sárgarépa • 20 dkg fehérrépa • 10 dkg zeller • 10 dkg karalábé • 10 dkg gomba • 10 dkg vöröshagyma (egészben) • 10 dkg karfiol • 10 dkg zöldborsó • 3 gerezd fokhagyma • 1 szem zöldpaprika • 1 szem paradicsom • 20 szem egész bors • 1 kis darab gyömbér • 1 csipet sáfrány (tetszőleges) • só • 15 dkg cérnametélt • 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
1. A húst hideg vízben főzni kezdjük. Ha felforrt, a habot leszedjük, majd hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket és a fűszereket, megsózzuk, és lassú tűzön kb. 1-1,5 órán át főzzük.
2. Amikor a hús megfőtt, kivesszük a levesből, kicsontozzuk és csíkokra vágjuk. A levest muszlinkendőn vagy sűrűbb szövésű szűrőn átszűrjük. A zöldségeket ízlés szerint apróbb darabokra vágjuk.
3. A levesből 1-2 merőkanálnyit egy kisebb főzőedénybe merünk, és a cérnametéltet puhára főzzük benne. Tálaláskor a zöldségeket, a cérnametéltet és a húst tányérokba szedjük és felöntjük a forró levessel. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.
Előkészítés: 20 perc, főzés: 90 perc
Hozzászólás