Újházi tyúkhúsleves

Magyarország talán legkedveltebb levese, amely a legtöbb család asztalán rendszeresen megtalálható

Hozzávalók
1 db kb. 2 kg-os tyúk (kakas még jobb) 30 dkg sárgarépa 20 dkg fehérrépa 10 dkg zeller 10 dkg karalábé 10 dkg gomba 10 dkg vöröshagyma (egészben) 10 dkg karfiol 10 dkg zöldborsó 3 gerezd fokhagyma 1 szem zöldpaprika 1 szem paradicsom 20 szem egész bors 1 kis darab gyömbér 1 csipet sáfrány (tetszőleges) 15 dkg cérnametélt 1 csokor petrezselyem

Elkészítés
1. A húst hideg vízben főzni kezdjük. Ha felforrt, a habot leszedjük, majd hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket és a fűszereket, megsózzuk, és lassú tűzön kb. 1-1,5 órán át főzzük.

2. Amikor a hús megfőtt, kivesszük a levesből, kicsontozzuk és csíkokra vágjuk. A levest muszlinkendőn vagy sűrűbb szövésű szűrőn átszűrjük. A zöldségeket ízlés szerint apróbb darabokra vágjuk.

3. A levesből 1-2 merőkanálnyit egy kisebb főzőedénybe merünk, és a cérnametéltet puhára főzzük benne. Tálaláskor a zöldségeket, a cérnametéltet és a húst tányérokba szedjük és felöntjük a forró levessel. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.
 

Előkészítés: 20 perc, főzés: 90 perc

Vote it up
226
Tetszett?Szavazzon rá!