Út az önbecsüléshez

Az alábbi lépések segítenek abban, hogy hű maradhasson önmagához

Nagyszüleim úgy tartották, hogy az ember vagy becsületes, vagy nem. Nincs középút. Egyszerű jelmondat függött a nappalijuk falán: „Akár a friss hótakaró, épp olyan az élet; lábam nyoma mind meglátszik, bármerre lépek.” Ennek jelentését soha nem kellett megmagyarázniuk, hiszen azzal szemléltették, ahogyan éltek.

Számukra magától értetődő volt, hogy a tisztesség személyes erkölcsi és etikai normát jelent, amelyet semmilyen körülmények között nem szabad áthágni. A tisztesség az a belső norma, melyhez a cselekedeteink méretnek.

Manapság sajnos hiánycikk az erkölcsi tartás. Pedig a társadalom minden rétegét át kellene hatnia, és önmagunktól is meg kellene követelnünk.

Tisztességmérőnek neveztem el azt az alábbi három alapelven nyugvó tesztet, melynek segítségével megállapítható, megfelel-e valaki az erkölcsi tartás követelményének:

Mindig tartson ki szilárdan a meggyőződése mellett
A következő történet egy műtősnőről szól, aki aznap dolgozott először egy neves kórház műtőjében. Neki kellett gondoskodnia róla, hogy minden szükséges eszköz és anyag készen álljon a hasműtéthez. Azt mondta a sebésznek: – Doktor úr, még csak tizenegy törlőt távolított el, pedig tizenkettőt használtunk fel. Meg kell keresnünk a hiányzót!

– Én az összeset eltávolítottam – erősködött az orvos. – Zárjuk a hasat!

– De doktor úr, még nem szabad! – ellenkezett az újdonsült munkatárs. – Gondoljon a betegre!

Az orvos mosolyogva emelte fel a lábát, és megmutatta az asszisztensnőnek a tizenkettedik törlőt, majd azt mondta: –Itt vagy máshol, maga mindig remekül meg fogja állni a helyét.

Ha tudja, hogy igaza van, nem hátrálhat meg.

Ismerje el megfelelően mások teljesítményét
Ne féljen azoktól, akiknek esetleg jobb ötletük támad, sőt azoktól se, akik netán okosabbak!

David Ogilvy, az Ogilvy & Mather reklámcég alapítója úgy tette világossá ezt az elvet, hogy minden frissen kinevezett irodavezetőjének küldött egy matrjoskababát, mely öt egyre kisebb babát foglal magába.

A legkisebb figurába tette üzenetét: „Ha mindannyian nálunk kisebb kaliberű embereket veszünk fel, a törpék cége leszünk. Ha viszont mindannyian nálunk nagyobb formátumú embereket alkalmazunk, az Ogilvy & Mather az óriások cégévé fog válni.” Pontosan ez történt: a világ egyik legnagyobb és legelismertebb hirdetési vállalkozásává nőtte ki magát.

Nyíltan és őszintén vállalja önmagát
Akikből hiányoznak a valódi belső értékek, azok külsődleges elemekre – amilyen a kinézet vagy a munkahelyi beosztás – helyezik a hangsúlyt, hogy jól érezhessék magukat a bőrükben. Következésképp mindent elkövetnek a látszat fenntartása érdekében, de belső értékeik, személyiségük fejlesztéséért alig-alig tesznek.

Vállalja tehát önmagát! Ne rejtse életéből véka alá azt, amivel nem elégedett! A kemény helyzettel keményen harcoljon meg! Vagyis nézzen szembe a valósággal, és a kihívásokra felnőtt módjára reagáljon.

Az önbecsülés és a tiszta lelkiismeret az erkölcsi tartás két igen fontos eleme és az értékes emberi kapcsolatok alapfeltétele.
 

Erkölcsi tartással rendelkezni azt jelenti, hogy valamit azért teszünk, mert az úgy helyes, nem pedig azért, mert az a módi, vagy mert hasznunk származik belőle. Aki hű marad az elveihez, és nem enged a könnyebb megoldások csábításának, előbb-utóbb elnyeri jutalmát. Ezáltal nem kell aggódnunk a visszapillantó tükörben látottak miatt. Mindezt a nagyszüleimtől tanultam.

Vote it up
13
Tetszett?Szavazzon rá!