Úti bajok

Hogy a rég várt nyaralást ne rontsa el gyomorrontás vagy tengeribetegség

Mindjárt hányni fog a kutya! – jelezték kórusban a múltkor is a csemeték, amikor Marcipán a harmadik kanyar után öklendezni kezdett az autóban. A kisbusz padlójára leterített rongyon hamarosan megjelent a reggelire kapott kutyatáp. Marcipán a gyerekek lába között kényszerült meghúzni magát, ahol néhány perc után heveny rosszullét fogta el.

Az ember (és a kutya) a külvilágról egyrészt a látás révén szerzi be az információt – amit összevet azokkal az ingerekkel, amelyek a belső fülben lévő egyensúlyérző szervből származnak. (Utóbbit a tér három irányában elhelyezkedő kis csövecskék, az úgynevezett félkörös ívjáratok alkotják. Az ezekben lévő apró kristályok elmozdulása jelzi, hogy a fej éppen merre mozdul el.)

A vizuális és a térbeli ingerek általában összhangban vannak: ha valaki hirtelen jobbra fordul, akkor megváltozik a látvány, és egyben az agya is érzékeli, hogy a test helyzete megváltozott. A dolog akkor kezd érdekessé válni, ha valaki egy kocsi alján üldögél, esetleg a buszon olvasgat vagy szabadságát tölti a tenger közepén egy hajóban ringatódzva: ekkor az egyensúlyérző szerv mozgást érzékel, de a látvány mégsem változik meg.

A szervezet azonban nem tartja ezt viccesnek. Sőt: komoly vészhelyzetként kezeli, amit azonnal meg kell szüntetni. Mivel az érzékzavar egyik oka mérgezés lehet, a megoldást a méregeltávolításra szakosodott agyterületre, a hányásközpontra bízza. Ez nem sokat teketóriázik: hatására a gyomorszáj elernyed, a gyomorfal görcsösen összehúzódik, a gyomortartalom pedig hirtelen megindul visszafelé. Ez az úgynevezett tengeribetegség (szakszerűbben: mozgási betegség vagy kinetózis).

A hányásközpontot más trükkökkel is fel lehet piszkálni. Például valódi méreganyagokkal. Ilyet tartalmaznak egyes növények, gyógyszerek vagy akár a táplálék is. Utóbbi akkor, ha baktériumokkal fertőzött. Ezek a hányás mellett egy kiadós hasmenést is előidézhetnek, aminek következményeként a pechesek az egész évben várt egzotikus nyaralás első hetét a mellékhelyiségben görnyedezve töltik el.

Ha már megtörtént a baj, vigyázzon, ne járjanak még rosszabbul: nehogy kiszáradjanak

Mit tehetnek az érintettek? Ha már bekövetkezett a baj, tegyenek meg mindent azért, hogy ne járjanak még rosszabbul – azaz, nehogy kiszáradjanak. Az elveszített folyadék és ásványi anyagok pótlására a patikában kapható ORF-por az ideális: a hosszú útra indulók jól teszik, ha még itthon beszereznek pár adagot, amit, ha megtörtént a baj, az előírt módon, palackos vízben hígítva kell benyakalni. Kisgyerekek, idősek ne maguk próbálkozzanak, hanem szóljanak orvosnak.

Ha fertőzésre van gyanú, az antibiotikumok pár napos szedése is kedvező – a biztonság kedvéért ezeket érdemes magánál tartania. (Ha egzotikus tájra vezet az útja, előtte kérdezze meg a háziorvost, vigyen-e magával gyógyszert.) Persze a legjobb a bajt megelőzni. Ehhez érdemes tudnia, hogy a leggyakoribb fertőző forrás a csapvíz, a nyers zöldség, a saláta, a hámozatlan gyümölcs, a hidegkonyhai készítmények, a fagylalt és a jégkocka. Ha ezeket kerüli, vagy csak előre csomagolt, boltban kapható terméket fogyaszt, csökkentheti a kockázatot.

A tengeribetegséggel egyszerűbb a helyzet. Vannak vény nélkül is kapható hányáscsillapító gyógyszerek, amelyek nyugtató hatásúak lehetnek. Sokszor azonban a probléma gyógyszer nélkül is hatásosan megelőzhető. Íme, néhány jó tanács: Ne tele hassal induljon útnak. A menetiránnyal szembe nézzen. Engedje le az ablakot, hogy járjon a levegő. A buszon, autóban ne olvasson, hanem nézzen ki, és mindig előre.

Nálunk ez utóbbi vált be: amióta a kutyát ölben tartják és kilát az ablakon, sokkal jobban bírja az utazást. Igaz, a gyerekek egy kicsit szűkebben vannak, de nem kell a kocsi belsejét mosni.

Vote it up
273
Tetszett?Szavazzon rá!