Útmutató kétkedőknek a sztatinok szedéséhez

A holisztikus kardiológus elárulja, ő hogyan vélekedik

A betegem, Ted, 45 éves volt, sportos, viszonylag egészségesen táplálkozott, ám minden héten elszívott néhány cigarettát. Amikor közöltem vele, hogy magas az összkoleszterinszintje (5,9 mmol/l az intézetünkben normálisnak tekintett 5,2 mmol/l helyett), megkérdezte tőlem: – Akkor most muszáj sztatint szednem?

Gyorsan átgondoltam azokat az irányelveket, amelyeket nemrég tett közzé két nagy kardiológiai társaság: ezek szerint Tednek szüksége lenne koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekre. A dolog aggasztotta Tedet és – integratív kardiológusként, aki szívesebben ajánl zöldségeket, mint gyógyszereket – engem is. Nem vitás, hogy a sztatinok életeket őriznek meg. Mivel azonban a sokat vitatott irányelvek szerint amerikaiak újabb millióinak kellene elkezdeniük a sztatinok szedését, nagyon fontos tisztában lenni az előnyökkel és a kockázatokkal is.

Sztatin-tudomány
Az elmúlt húsz évben több vizsgálat is kimutatta, hogy e gyógyszerek felére csökkenthetik a szélütés és a szívroham kockázatát. Négy csoportot azonosítottak, amelynek tagjai számára ajánlott az összkoleszterinszint sztatinokkal való csökkentése.

szívbetegségben szenvedők (infarktusos, sönttel élő betegek stb.);
 40–75 éves cukorbetegek;
 azok, akiknek az LDL-koleszterinszintje meghaladja a 4,9 mmol/l-t;
 azok, akik nem koszorúérbetegek, de 7,5 százaléknál nagyobb esélyük van a betegség kialakulására tíz éven belül az életkort, az összkoleszterin-szintet, a HDL-szintet, a vérnyomást és a dohányzást figyelembe vevő új számítás szerint.

A fő aggályom
Az orvosok korábban kis dózissal kezdték a sztatinkezelést, ám az új irányelvek már kezdettől fogva magasabb dózist javasolnak. Ez fokozhatja egyes mellékhatások, például az izomfájdalmak, az emlékezetromlás és a magasabb vércukorszint kockázatát. Egy másik gond: a betegeim gyakran szednek másfajta koleszteringyógyszereket is, az új irányelvek azonban csak a sztatinokat javasolják. Én inkább kis vagy közepes adagban adom a sztatinokat, s emellett nagy dózisú életmódbeli változtatást írok fel receptre.

Természetes koleszterincsökkentés
Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a koleszterinszint jelentősen csökkenthető a bevitt táplálék megváltoztatásával és a testmozgás mennyiségének növelésével. (A kanadai tudósok által kifejlesztett magas rosttartalmú portfólió-étrend például 30 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet, vagyis annyival, mint a kis adagban alkalmazott sztatinok.) Bár egyes nagy kockázatú személyeknek mindenképpen szükségük lesz a sztatinokra, a határesetet jelentő pácienseknek, amilyen Ted is, inkább azt tanácsolom, hogy először változtassanak az életmódjukon.

Egyenek kevesebb cukrot és húst, fogyasszanak több zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonát, zsírszegény tejterméket, halat, hüvelyest és olajos magvat. Az energiabevitelük legfeljebb 6 százaléka származzon telített zsírokból (ez napi 2000 kalóriás étrend esetén 12 gramm telítettzsír-fogyasztást jelent), és kerüljék a transzzsírokat! Törekedjenek arra, hogy hetente 3-4-szer végezzenek nagyjából 40 perc mérsékelten intenzív vagy intenzív testmozgást.

Ha szüksége van sztatinra
Először tegye fel magának a kérdést: minden lehetséges erőfeszítést megtettem azért, hogy változtassak az életmódomon? Tednél a dohányzásról való leszokás, valamint a kisebb változtatások a testmozgásban elég nagy mértékben csökkentették a koleszterinszintet ahhoz, hogy már ne tartozzon a sztatinnal kezelendők közé.

Ha csak mérsékelten magas LDL-koleszterinszintje vagy a számított kockázat miatt lenne szüksége sztatinokra, kérje az orvosa tanácsát! Sokan elkerülhetik a gyógyszerszedést azzal, ha kevesebb állati zsírt és transzzsírt és több növényi zsiradékot fogyasztanak. Ezt pedig senki sem vitatja.

Vote it up
351
Tetszett?Szavazzon rá!