Üdüljön olcsóbban

Manapság nyaralásra is kevesebb pénz jut, pedig most még inkább kell a kikapcsolódás. Mit tehetünk?

Utazás
A külföldi utazásoknál továbbra is a vasút, illetve a „fapados” buszjárat a legolcsóbb. A vasútnak az az előnye, hogy Európában 26 év alatt jelentős a kedvezmény, de a vasúttársaságok mindenki számára kínálnak „fapados árszintű” jegyeket, ráadásul az utazás többször is megszakítható.

Így például egy párizsi jeggyel akár két hétig is utazhat úgy, hogy néhány éjszakára megáll a nagyobb városokban. Fapados buszjáratokkal pedig akár Spanyolországig is eljuthat.

Persze a levegőben is közlekedhetünk olcsón, ám nem árt odafigyelni. Ma már nem igaz, hogy a fapados légitársaságok járataira az kapja a legolcsóbban a jegyet, aki az elsők között előre megvásárolja azt. Manapság „normális” áron hirdetik meg először a jegyeket, majd engednek ebből. Legolcsóbban általában a járat indulása előtt másfél-két hónappal lehet vásárolni. Az ár azonban hullámzik, el kell kapni a megfelelő pillanatot.

További tippek
• Ha teheti, ne pénteken induljon és ne vasárnap akarjon hazatérni! Általában ezek a legdrágább napok, hiszen a legtöbben hétvégére utaznak.
• Mindig nézze meg, a város melyik repterén landol a gép. Hiába olcsóbb a repülőjegy 2-3 ezer forinttal, ha 20 euróba kerül a távoli repülőtérről bejutni a városközpontba.
• Fapados repülésnél különösen igaz Murphy törvénye: mindig feleannyi ruhát és csomagot, viszont kétszer annyi pénzt vigyen, mint eredetileg tervezte.

Meglepő eltérések mutatkoznak akár a közel azonos távolságban lévő városokba szóló jegyárak között is. Legdrágábbak a tengerparti vagy ahhoz közel eső üdülőhelyek, különösen főidényben, illetve a nagyobb ünnepek tájékán. Akadnak ugyanakkor kakukktojások: a kedvelt turistacélpont Rómába mindössze ötezer forint a jegy, ahogyan Genfbe vagy Dortmundba is. Négyezret kóstál Velence – ha idejében vásárol. Aki ügyes, ennyiért a nyári idény előtt elrepül Velencébe, ahol kompra száll, amely 50 euróért (13-14 ezer forintért) átszeli az Adriát, eltölt Korfun néhány kellemes napot, majd visszarepül az első hazafelé turistákat még nem szállító fapados járattal ötezer forintért. Két repülés plusz tengeri hajóút 25 ezer forintért!

Még olcsóbban kijöhet, ha nem Ferihegyről, hanem Pozsonyból vagy Temesvárról induló járatra vesz jegyet, igaz ekkor még el kell jutnia a külföldi reptérre. Egyedül odaautózni aligha éri meg, de egy család vagy baráti társaság a benzinköltség összedobásával már spórolhat néhány ezrest.

Kattintson!
Minden fapados légitársaságot megtalál az interneten, sőt jegyet foglalni is így a legegyszerűbb. Szüksége lesz nyomtatóra is, hiszen a jegyet magának kell kiprintelnie. Wizz Air, EasyJet, Jet2.

Nemzetközi vonatjegyárakat és menetrendet itt talál: mav-start.hu.

Vigyázat! Van néhány szabály, amit be kell tartania a fapados légitársaságoknál. Ilyen például az, hogy a kézipoggyász maximális mérete a két legszigorúbb légitársaságnál, a Wizz Airnél és Ryanairnél 55x40x20 centiméter lehet, a többinél kicsit nagyobb. Fontos betartani a méretkorlátozást, amelyhez tízkilós súlykorlát is tartozik, hiszen a túllépésért 35–60 eurós büntetést kell fizetni, és így a kézipoggyász feladott poggyásszá válik.

A feladandó poggyász súlya is okozhat gondot, hiszen bizonyos társaságoknál 15 kiló felett már pluszpoggyászként kell feladni. A sok csomaggal utazók így akár jobban járhatnak, azaz repülhetnek a klasszikus légitársaságokkal. Ráadásul a nagy cégek fizetik a szállodai szobát, ha járatkimaradás miatt külföldön reked az utas. Noha a fapados légitársaságokat is jogszabály kötelezi a kártérítésre, esetükben ez talán nem megy annyira gördülékenyen.

Szállás
A megfelelő szállodát az interneten is könnyen megtalálhatja, ám ha kicsit nagyobb biztonságra vágyik, keressen fel egy utazási irodát. Itt az utcáról betoppanó vendégeknek szánt listaárnál kedvezőbb áron intéznek önnek szállást. Érdemes a vágyott országra specializálódott irodához fordulni, hiszen ott olyan segítőket találhat, akik a helyszínt ismerve akár olyan tanácsot is adnak, hogy hol érdemes egy adott városban vacsorázni és melyik az az étterem, amelyet messze kerülni kell.

Az információgyűjtésben segítségére lehet a meglátogatni kívánt ország magyarországi nagykövetsége is. Itt általában készséggel állnak a leendő utazó rendelkezésére, DVD-filmekkel, prospektusokkal, térképekkel, könnyítik meg a választást és az eligazodást.

Gondos tervezésre van szükség akkor is, ha autóval vág neki a család a nagyvilágnak. Ha például arra számít, hogy angoltudásával úgyis elboldogul bárhol, lehet, hogy meg fog lepődni: egy francia vagy svájci vidéki szállodába éjszaka beesve korántsem biztos, hogy angolul értő portásra akad. Akkor is pórul járhat, ha előzetes intézkedések nélkül nyár közepén kitalálja, hogy bepattan a kocsiba, és leugrik a tengerpartra. A Földközi-tenger partján lévő kempingek ilyenkor tömve vannak.

További tippek
• Ha olcsón akarja megúszni a szállodát, lehetőleg ne a város legfrekventáltabb helyén keresse. Már néhány száz méteres sétával is a felére faraghatja a költséget.
• Ne menjen olyan hotelba, amelynek a szolgáltatásaira biztosan nem lesz szüksége: hiába van edzőterem vagy mini élményfürdő, ha már előre tudja, hogy nem fogja használni.
• Ha a város nevezetességeire kíváncsi, akkor jár a legjobban, ha jó tömegközlekedési útvonal, például metró mellett választ magának szállodát.
• Tengerparti nyaralásnál vonzó lehet a strandtól távolabb fekvő és így olcsóbb szálloda. Azonban olyat válasszon, amelynek közelében van buszmegálló, hiszen a parti parkolóhelyek zsúfoltsága miatt az autóbérlés sem biztos, hogy beválik.

Csomagajánlatok
Az utazási irodák ajánlatai gyakran kedvezőbb árúak, mintha külön megszervezné magának az utazást és a szállást. Az izraeli tengerparton például a neten böngészve 100 dolláros napi ár alatt nem talál saját stranddal rendelkező szállodában tengerre néző szobát, ám az utazási irodák útjaiban ez már 40-50 dollár körül elérhető.

A társasutaknál persze felvetődik a kérdés: mikor érdemes befizetni, hiszen az irodák a szezon elején jellemzően jelentős kedvezménnyel kínálják csomagjaikat, ám ilyenkor jobban ki van téve az ember a veszélynek, hogy az iroda csődje esetén futhat a pénze után. A legfontosabb, hogy nézze meg az utazási szerződést, amely a katalógusban is megtalálható. Szerepel benne az iroda adatainál a vagyoni biztosíték: minél magasabb ez az összeg, annál kisebb az esély, hogy elúszik a pénze.

Reklamálni az utazási szerződés alapján lehet. Már azzal is sokat spórolhat, ha kérdez. Fontos tudni például, hogy a reggeli kontinentális vagy büférendszerben történik-e. Csak ez utóbbival lakik jól annyira, hogy ebéd (vagyis pluszköltség) nélkül kibírja vacsoráig. A Tower megtekintése a londoni programban vajon mit jelent? Azt, hogy megállnak előtte a busszal és az idegenvezető rámutat? Benne van az árban a belépődíj? Kérdezzen rá mindenre, ami nem teljesen egyértelmű!

Még arra is rá kell kérdezni, ami egyértelműnek tűnhet. Így kérdezze meg, hogy a prospektusban látható szállodában lesz-e a szobája? Ha több épület is van a fotón, melyik lesz az öné: az előtérben látható impozáns hotel, vagy az ott hátul, a kép sarkában?

Kattintson!
Hostelworld.com: itt elsősorban az olcsóbb szállodákat találhatja meg. Ha kempinget keres: eurocampings.hu. Sok szálláslehetőségre bukkanhat a worldaccomodation.com portálon is, de szinte valamennyi potenciális úti célnak létezik saját válogatású weboldala.

Go.hu és nagyutazas.hu: az efféle utazási portálok akkor jönnek jól, ha nincs kedve végigböngészni az egyes utazási irodák weboldalait, hiszen ezek egy helyen teszik kereshetővé számos cég ajánlatait, ráadásul indulási időpont vagy akár árfekvés szerint is kilistázhatja a társasutakat.

Megesik ugyanis, hogy az sem igaz, ami egyértelműnek tűnik. Néhány éve egy utazási iroda azzal utaztatott vendégeket, hogy a szálloda mindössze ötven méterre van a tengerparttól. Nos, a távolság igaz is volt, csak éppen nem vízszintesen, hanem függőlegesen. Az épület ugyanis egy part menti szikla tetején állt, ám a strandra csupán másfél kilométeres sétával lehetett lejutni.

Ha valamivel nem elégedett, azonnal reklamáljon! Fontos tudni, hogy ha nem a szerződésben szereplő szállodában kap helyet, ugyanolyan vagy jobb ellátáshoz van joga. Ragaszkodjon a jobbhoz, ha elég rámenős, meg fogja kapni.

Mi a helyzet, ha a másokéitól eltérő igényei vannak? Ha például egy európai körutazásnak csak az egyik részére kíváncsi, netán nem akar visszafelé buszozni, kevés az ideje, ezért repülőre szállna. Az utazási irodák egy része ilyenkor szívesen szervez számára olyan utat, amikor csak az idő egy részét tölti a csoporttal. Ilyenkor persze némi felárat fizet, de nem kell olyan programokon is részt vennie, amelyek nem férnek bele az idejébe, vagy nem érdeklik.

Időzítés
Sokat spórolhat azzal is, hogy a megfelelő helyre a megfelelő időben utazik. Talán emlékszik még arra, hogy öt-hat esztendeje sok magyar utazott Jordániába. Már 40 ezer forint környékén akadt egyhetes út, és az ötcsillagos szálloda sem kóstált többet 70 ezernél. Mindennek egyszerű magyarázata volt: a jordán turizmuspolitika részeként az ország uralkodója átvállalta a szállodai elhelyezés díját, hogy a külföldi vendégek jó hírüket vigyék szerte a világban. A közel-keleti ország olcsósága azonban már a múlté, azonban most is akadnak olyan országok, ahol szezonon kívül állami forrásból dotálják a turizmust és így áttételesen az odautazókat is. Ennek tulajdoníthatóan viszonylag barátságos áron utazhatunk a szezonon kívül Törökországba, Tunéziába és Izraelbe.

Ezekbe az országokba egyébként is érdemes főszezonon kívül utazni, hiszen így elkerüli a kánikulát és a turistaözönt. Ha nem a tengerparti „láblógatás” a célja, a Vörös-tenger tájékán is kellemesen töltheti az időt a hazai télvíz idején: Egyiptomban például ekkor virágzik a Nílus, vagyis szemet gyönyörködtető dús vegetáció fogadja, nem a nyaranta megszokott félsivatag. Persze a spórolásnak is megvannak a határai: lehet, hogy egy adott időpontban nagyon kedvezményes áron eljut a trópusokra, de csak ülhet a szállodában, ha a monszun miatt egész nap szakad az eső.

További tippek
Kártyázzon! Érdemes úgynevezett városnéző (vagy régiós) kártyákat vásárolni. Ezekkel nem csupán a múzeumokba, kiállítóhelyekre juthat be ingyenesen vagy jelentős kedvezménnyel, de gyakran a tömegközlekedést is ingyen veheti igénybe, sőt éttermekben, szállodákban is árengedményre számíthat. A varoskartyak.hu weboldalon előre vásárolhat ilyen kártyákat, Bécsbe, Rómába és Párizsba például 20-30 euró körüli összegért.
Kapcsolattartás A külföldi mobiltelefonálás költségén leginkább úgy tud faragni, ha mindig szolgáltatója adott országbeli roamingpartnerének hálózatát használja. A tarifákat ellenőrizheti a tantusz.nmhh.hu weboldalon.
Biztonságban Ne feledkezzen meg az utazási biztosításról se. Az ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártya (E111) alapkövetelmény, ám gyakran nem elég: megkapja vele azt az alapszintű ellátást, mint az ország lakosai, de például a hazajutás költségét nem téríti – ami egy lábtörés után meglehetősen borsos lehet. Ma már akár indulás előtt egy órával is köthet biztosítást, például a biztositas.hu, biztositastipp.hu vagy a netrisk.hu weboldalon.

Kevésbé ismert utazási módok
Magyarországon nem túl népszerű a hajózás. Ez részben érthető is az ilyen utak jellemző ára tükrében, azonban vannak kivételek. Ha nem főszezonban indulna, 150 ezer forintért akár 10-12 napos utat is talál teljes ellátással, amelynek során a Földközi-tengert övező számos országban partra szállhat. Ha pedig a Karib-tenger térségébe vágyik, főszezonon kívül már 100 ezer forint táján talál ajánlatot egyhetes hajóútra (ehhez persze még hozzájön a floridai kikötőbe való eljutás költsége). További információ: utazasportal.com, tensi.hu, tengeri-hajoutak.com.

Míg a világ számos országában egyre elterjedtebb a lakóautózás, nálunk kevesen hódolnak e szenvedélynek, pedig hosszabb külföldi utak esetében megéri ezt a „csavargós” vakációzási műfajt választani. A HVG tavaly megkísérelte kiszámolni, hogy csak az átlagos úti- és szállásköltségek alapján mire számíthat egy kétgyermekes átlagcsalád, ha például a katalán Costa Bravára indul. A fapados repülős utazással és az apartmanszállással a lakóautós-kempinges utat szembeállítva az derült ki, hogy még egy közepesen drága lakóautót bérelve is naponta és fejenként 3 ezer forinttal kevesebből kijön az ember. Ráadásul Európában sok helyütt még csak kempingbe sem kell menni, hiszen például Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban vagy Spanyolországban elvileg bárhol el lehet tölteni egy éjszakát. További információ: lakoauto.hu, caravango.hu.

Autóbérlésben pedig akkor érdemes gondolkodni, ha repülővel utazik például a görög szigetekre, hiszen különben kissé röghöz kötöttnek érezheti magát. Az árak napi 30 eurónál kezdődnek, és a kocsi teljesítményétől, és nemritkán attól is függenek, hogy van-e benne légkondicionálás. Az uniós országokban elfogadják a jogosítványát. További információ: autoberlesonline.hu, holidayautos.hu.

Vote it up
343
Tetszett?Szavazzon rá!