Üde színfolt az irodában

A szobanövények barátságosabbá teszik a munkahelyet, megvédenek a kíváncsi tekintetektől, és a levegőt is javítják

Életünk legnagyobb részét munkával töltjük. Ezért fontos, hogy munkahelyünk berendezését ne pusztán gyakorlati szempontból alakítsuk ki, hanem a lelki tényezőket is figyelembe vegyük. Egy zöld növényekkel tarkított munkahelyen mindenki jobban érzi magát, s ez a teljesítményüket is fokozza.

Az irodahelyiségekbe olyan növények valók, amelyek ellenállók, kevés ápolást igényelnek, és a rendszertelen öntözés sem viseli meg őket. Ilyeneket elsősorban a levéldísznövények között találunk, sőt változatos levélszínek és -rajzolatok kombinálására is lehetőségünk van.

Keskeny, hosszú leveleikkel díszítenek például a sárkányfák és a fűzlevelű fikusz; széles vagy kerekded leveleket fejleszt a monsztéra és a nagy termetű filodendron. A kapaszkodó fikusz apró, a páfrányok közül pedig az ellenálló korsópáfrány szárnyasan összetett leveleivel teszi szebbé az irodát. A diffenbachiák és a krotonok között pedig gyönyörű levélrajzolatúakat is találhatunk. A minimalista stílusban berendezett irodákba a mértani megjelenésű növények illenek.

A szanzeviéria sorokba ültetve, a nagylevelű levéldísznövények, mint a flamingóvirágok, a lantlevelű fikusz vagy a cikászok, valamint a pozsgás szobanövények kimondottan alkalmasak erre a célra. A töviseket viselő fajokról azonban jobb, ha lemondunk.

A kevesebb több
Különösen gondosan kell eljárnunk a növények helyének meghatározásakor. Semmiképpen nem hagyhatjuk például, hogy egy nagyobb szoliter elállja a nyomtatóhoz siető munkatársak útját, vagy egy ámpolnanövény akadályozza az irattári fiókok kihúzását.

Az íróasztalra egy-egy kisebb növényt érdemes tenni, méretét az dönti el, hogy a munkavégzéshez mennyi helyre van szükségünk. A sokvirágos cserepes dísznövény alkalmas lehet, ezt elvirágzás után egyszerűen újra cserélhetjük. A kék vagy rózsaszín virágú mesevirágot és az allamandát egy edénybe tűzött létrára futtatva nevelhetjük vagy egy ámpolnacserépben hagyhatjuk lecsüngeni őket. Jó szolgálatot tehetnek az íróasztalon a lizikék vagy a különböző fokföldikankalinok. A lapos monitorok egyik előnye, hogy a növényeket mögéjük is állíthatjuk, így az íróasztal helykihasználása optimális marad.

A beépített víztározót tartalmazó cserepekben a növények még a nyári hosszú hétvégét is gond nélkül átvészelik

Öntözés az elektronika korában
A növényápolás során fokozottan figyelnünk kell arra, hogy az elektromos berendezésekre és a csatlakozókra semmiképpen ne kerüljön öntözővíz. A kiszáradt cserepekben (például egy hosszú hétvége után) a víz gyorsan átfolyik az ültetőközegen, és az alátétből is kicsordulhat. Ilyen esetekben a növényeket a hagyományos öntözés helyett célszerűbb rövid időre víz alá mártani, így elkerülhetjük az íróasztalok elárasztását.

Sokkal kevesebbet kell foglalkozni a növényekkel, ha úgynevezett hidrokultúrás fajtákat választunk. Manapság irodahelyiségekben előszeretettel alkalmazzák ezt a megoldást. Ebben az esetben ugyanis a szobanövények agyaggranulátumból készült közegben állnak, amelyet adott magasságig vízzel kell feltölteni. Az ápolás mindössze abból áll, hogy hetente egyszer ellenőrizni kell a vízszintjelzők állását, és pótolni az elhasználódott vízmennyiséget. Tápanyag-utánpótlást többnyire csak havonta egyszer szükséges végezni.

Vote it up
412
Tetszett?Szavazzon rá!