Ügyeljen a gyomrára!

Sokak életét keseríti meg a reflux, pedig lehet ellene tenni

Tegyük fel, hogy ebéd után kerített időt arra, hogy ezt a rovatot átfussa pihenés gyanánt. Van azonban egy olyan szerve, amely épp ekkor gőzerővel dolgozik. A gyomra. A leves, a köret és a hús ekkorra kezd többé-kevésbé homogén péppé átalakulni, ahogy ez az izmos falú tömlő ritmikusan összehúzódva keveri el a benne termelődő gyomorsavval. Innen indul aztán a patkóbél felé.

Ideális esetben a táplálék útja egyirányú. Ha valaki nyel, a gyomorszáj – a nyelőcsövet a gyomortól elválasztó izomgyűrű – átmenetileg elernyed, majd szorosan összehúzódik, nehogy a gyomortartalom a nyelőcsőbe kerüljön vissza. Ha a gyomorszáj nem zár rendesen, a visszaáramló gyomorsav marni kezdi a nyelőcső falát. Kellemetlen, égő érzés jelentkezik a szegycsont mögött, amit általánosan gyomorégésként ír le az illető. Ezt a betegséget hívják refluxnak.

Az élményt bárki könnyen előidézheti. Tömje degeszre a pocakját, utána fogjon egy övet és jó szorosra húzza meg a derekán. Ha nincs öv, hajolgasson egyet-kettőt. Ekkor a gyomorszáj képtelen ellenállni a gyomorban az emelkedett nyomásnak, és átenged valamennyit a savból. Sokaknak nem is kell tornázniuk: már az is elég, ha lefekszenek. A táplálék előrehaladását ugyanis a súlya is elősegíti – a vízszintes testhelyzettel viszont sikeresen kiiktatja a gravitáció hatását. Az alkohol is megfelel a célnak: ugyanis simaizom-elernyesztő hatású. A csípős fűszerek szintén ezáltal fokozzák a gyomorégést. Csakúgy, mint az asztma elleni gyógyszerek, a csoki, a dohányzás, a kávé.

Eleget kísérletezett, és úgy érzi, nem akar így szenvedni? Sokat tehet a megelőzésért

Eleget kísérletezett, és úgy érzi, nem akarja ezt az élményt nap mint nap átélni? Csupán azáltal sokat tehet a megelőzésért, ha a fentieknek az ellenkezőjét teszi. Egyen többször keveset, a kiváltó tényezőkkel pedig csak módjával éljen (a gyógyszereken viszont csak az orvos jóváhagyásával változtasson)! Kerülje a dohányzást! Viseljen lazább ruhát, étkezés után 1-2 órán keresztül ne feküdjön le! Ha lead pár kilót, ebben a tekintetben is megkönnyebbül. Aki refluxra hajlamos, szerezzen be egy nagy párnát, és polcolja fel magát éjszakára. Ezeknek az egyszerű dolgoknak a segítségével sok kellemetlenséget, vagy akár súlyosabb betegségtől is megóvhatja magát.

Ha ezek nem használnak, ne adja fel. Forduljon orvoshoz! A gyomorból rendszeresen visszaáramló sav ugyanis nemcsak gyomorégést okoz, de ki is marhatja a nyelőcső falát. Ráadásul gyakran előfordul (különösen, amikor valaki az igazak álmát alussza), hogy néhány csepp alamuszi módon a szájüregbe is kerül. Ez több okból is baj. A sav kikezdi a fogzománcot, fogszuvasodást okoz. Ezen túl a szerencsétlen be is szuszogja, ami torokfájáshoz vagy akár légzőszervi problémákhoz vezethet. Egyes felmérések szerint például asztmás betegeknél a reflux kezelésével a légúti panaszok is enyhültek.

Ezért minden bizonnyal az orvos gyógyszert, például savtermelést gátló szereket fog felírni. Figyelem: gyomorégés esetén ne kísérletezzen fájdalomcsillapítókkal! Ezek gyakran inkább súlyosbítják a panaszt, és akár gyomorfekélyt is okozhatnak. Apropó, fekély: ennek jele lehet, ha az alkalmanként fellépő gyomorégés helyett éles, hasító hasi fájdalom lép fel, vagy ha a széklete fekete lesz, ami vérzésre utal. Ha ennek csak a gyanúja is felmerül, irány a doki!

Gondolom, mire idáig ért az olvasásban, már vége is az ebéd utáni kellemes ejtőzésnek, és kezdi kényelmetlenül érezni magát. Igazán sajnálom. Ez azonban más tészta: pszichoszomatikus tünetnek hívják. Amit figyelemeltereléssel kiválóan lehet kezelni. Például egy faviccel:

– Doktor úr, a szülinapi tortától mindig ég a gyomrom.

– Legközelebb fújja el a gyertyát!

Vote it up
252
Tetszett?Szavazzon rá!