Ügyeljen a vérnyomására

Magyarországon százezreknek magas a vérnyomása úgy, hogy nem is tudnak róla. Lehet, hogy önnél is ez a helyzet?

Pár éve, egy borongós novemberi napon, a cég szokásos hétfő reggeli értekezletén Hernádi János* menedzsernek kellett ismertetnie a legfrissebb értékesítési adatokat. – Beszéd közben egyszer csak elakadtam. Éreztem, hogy kimegy a lábamból az erő, és a földre roskadok – meséli a budapesti férfi. – Pár percig tartott az egész, aztán mintha el is fújták volna. Bár kissé gyengébbnek éreztem a bal oldalamat, a saját lábamon mentem ki a kocsihoz. Meg voltam győződve róla, hogy csak átmeneti kimerültségről van szó, és nincs miért aggódnom. (* A neveket megváltoztattuk.)

Azonban az ezt követő ideggyógyászati kivizsgálás során kiderült: az akkor 42 esztendős férfi egy úgynevezett ministroke-on (TIA) esett át. Az agyában átmenemenetileg elzáródott egy verőér, és az idegsejtek nem jutottak hozzá a létfontosságú oxigénhez. Ráadásul a CT-felvétel alapján az orvosok arra következtettek, hogy nem is ez volt az első stroke-ja. – Kimutatták, hogy nagyon magas a vérnyomásom, és ez játszhatott közre a rohamban – mondja. – Addig semmi panaszom nem volt, és eszembe sem jutott, hogy megméressem a vérnyomásom. Azt hittem, engem nem érhet semmi baj ötvenéves kor alatt.

– A betegeskedésem, illetve a többhetes kiesés miatt nem tudtam rendesen végezni a munkámat, ezért megváltak tőlem – teszi hozzá. – Mégis úgy érzem, én nyertem. Életben maradtam, és megúsztam egy súlyosabb agyvérzést.

Hernádi János esete nem kivételes. Az Országos Alapellátási Intézet több mint 150 ezer ember adatait feldolgozó vizsgálata alapján negyvenéves kor felett a felnőttek legalább ötödének, hatvanéves kor felett pedig több mint a felének magas a vérnyomása.

Bár egy országos felmérés adatai szerint az emberek többsége tisztában van a magas vérnyomás veszélyeivel, becslések szerint mégis az érintettek csaknem fele nem tud arról, hogy ebben a betegségben szenved.

Vérnyomásértékek a felnőtteknél
Optimális: 120/80 Hgmm
Határérték: 130/85 Hgmm
Emelkedett: 140/90 Hgmm

Az első érték a szisztolés nyomást, azaz a szív összehúzódásakor mért legmagasabb nyomásértéket jelzi, a második pedig a diasztolés nyomást, vagyis a szív elernyedésekor mért legalacsonyabb értéket jelzi.

Túl sok a kezeletlen beteg
A fentiek fényében nem meglepő, hogy sokan nem fordulnak orvoshoz. Ez azért nagy baj, mert a hipertónia hosszú távon súlyos veszélyekkel jár. Pedig a szövődményeket el lehet kerülni, ha odafigyelnek a beteg vérnyomására, és azt az egészséges értéken tartják.

A kezeletlen magas vérnyomás szerepet játszik abban, hogy Magyarországon nemzetközi összehasonlításban kiugróan magas az agyi keringési zavarban szenvedők száma: évente 50 ezren esnek át stroke-on, és közülük 18 ezren meghalnak. Az 55 év alattiak körében többen kényszerülnek rokkantnyugdíjba agyvérzés, mint szívbetegség miatt. Ők ráadásul sokszor súlyos idegrendszeri károsodást szenvednek és mozgáskorlátozottak lesznek, ami tönkreteszi a sajátjuk és családjuk életét.

A magas vérnyomás rendszerint tünetmentes. Ezért elengedhetetlen a rendszeres szűrés, különösen a veszélyeztetettek között. A laikusok által hagyományosan a magas vérnyomás tünetének tartott fejfájás, szédülés vagy fülzúgás nem jelzi a betegséget. Ezért fordulhat elő, hogy a magas vérnyomásra csak akkor derül fény, amikor már szövődményt okoz. Gyakran hívják csendes gyilkosnak is.

A kisebb verőerek falára ható nyomás következményeként az erek fala megvastagszik, lerakódások, plakkok alakulnak ki. Átmérőjük csökken, így romlik a véráramlás. A hirtelen vérnyomásváltozások nyomán, vagy csak az érfal rossz vérellátása és fokozott igénybevétel miatt a kisebb erek megpattanhatnak, ami fokozza például az agyvérzés kockázatát.

Vagyis tartósan nagyobb vérnyomás esetén növekszik a szív- és érrendszeri betegségek veszélye. A normálishoz képest 20/10 Hgmm-es (higanymilliméteres) emelkedés például kétszeresére emeli az összes szív- és érrendszeri betegség kockázatát. Emellett szövődményeként vese-, valamint a szemben ideghártya-károsodás is felléphet.

Ha emelkedett a vérnyomása...
• Hagyja abba a dohányzást!

• Ha túlsúlyos, fogyjon le! Már néhány kiló leadása is csökkenti a vérnyomást.

• Kerülje, vagy teljesen iktassa ki az alkoholt!

• Fogja vissza a sófogyasztást! A felnőtt szervezet csupán napi öt gramm sót, vagyis egy teáskanálnyinál is kevesebbet igényel.

• Fogyasszon kevesebb zsiradékot! Részesítse előnyben a zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékeket, halat és zöldségfélét.

• Mozogjon rendszeresen, lehetőleg napi fél órát!

• Kerülje a stresszt!

• Tartsa be a gyógyszerek használati utasítását! Soha ne változtasson önkényesen az adagoláson!

Mikor beszélünk hipertóniáról?
A vérnyomás azt az erőt fejezi ki, amellyel a vér minden szívdobbanáskor a verőerek falának feszül. A vérnyomás nélkülözhetetlen a keringés fenntartásához. Akkor beszélünk magas vérnyomásról, ha az tartósan meghaladja az optimális 120/80 Hgmm-t.

Többnyire nem ismert a magas vérnyomás oka, az ilyen eseteket nevezik idiopátiás vagy esszenciális hipertóniának. A felnőttkori esetek alig 15 százalékában áll a háttérben egyértelműen azonosítható betegség, például vesebetegség.

A hipertónia diagnózisa vérnyomásmérésen alapul, azonban ismételt mérésekre van szükség ahhoz, hogy valakiről teljes bizonyossággal kimondhassák, hogy hipertóniás. Ez különösen akkor igaz, ha az első mérés határértéken lévő vérnyomásértéket mutat. Az eredményt ugyanis számos tényező befolyásolja. A testmozgás, a hideg, az alkoholfogyasztás például emelheti, míg a helytelen módon végzett vérnyomásmérés tévesen alacsony értéket mutathat.

A betegség diagnosztizálására egyre elterjedtebben alkalmazzák az ambuláns vérnyomás-monitorozást. Ekkor a beteg 24 órán át folyamatosan vérnyomásmérőt visel, amely meghatározott időközönként mér, és rögzíti az adatokat, miközben az illető mindennapos tevékenységét végzi. Így sokkal pontosabb képet lehet kapni arról, hogy napszaktól függően, hogyan változik a vérnyomása.

A fiatalok sincsenek biztonságban
Sokan úgy gondolják, hogy a hipertónia az idősek betegsége. A statisztikai adatok alapján azonban akár a gyermekek 5 százaléka is hipertóniás lehet. Ráadásul egyre több az elhízott gyermek, így valószínűleg ez az arány emelkedni fog.

Mivel a magas vérnyomás ritkán okoz bármiféle tünetet, sokszor csak véletlenül fedezik fel, például véradás során. Így járt a 30 éves Péter Krisztina* is, akinél ekkor 165/90 Hgmm-es vérnyomást mértek. – Teljesen jól éreztem magam – mondja a kétgyermekes budaörsi asszony. – Semmi olyan tünetet nem éreztem, amiről azt hittem, hogy összefügg a vérnyomással: nem szédültem, nem fájt a fejem. Mégis hipertóniás voltam.

A gyógyszerek és az intenzív fogyókúra hatására (fél év alatt az eredetileg 105 kilós asszony 15 kilót adott le) az utóbbi fél évben már rendszeresen normális értékeket mértek. – Most már ügyelek arra, hogy tartsam a súlyom – mondja.

Méresse, illetve mérje
Az idejében elkezdett gyógyszerszedéssel és az életmódváltással meg lehet előzni a szervkárosodást, de akár a nagyobb bajt is.

A 160 Hgmm fölötti szisztolés és 100 Hgmm-t meghaladó diasztolés nyomásérték esetén rendszerint gyógyszeres kezelésre van szükség. Egyedileg változik, hogy kinek milyen gyógyszert kell adni. A megfelelő szer kiválasztását befolyásolja az illető életkora és az, hogy milyen egyéb betegségben szenved.

Mire figyeljen oda az otthoni vérnyomásmérés során?
• Mindenképpen olyan készüléket válasszon, amely a karon méri a vérnyomást. Kérje meg orvosát, hogy mérje be.

• Ha ön túlsúlyos, lehet, hogy külön mandzsettát kell vásárolnia. A mandzsettát az ing, pulóver felhúzása után helyezze fel csupasz karjára, de ügyeljen arra, hogy a ruha ne szorítsa el a karját.

• A mérést ülő testhelyzetben, 30 perc pihenés után végezze.

• Vegye figyelembe, hogy a mért értéket befolyásolja a frissen fogyasztott kávé, alkohol; dohányzás; fájdalom.

• Lehetőleg mindig ugyanazt a készüléket használja.

• Kóros érték esetén ne essen pánikba, hanem keresse fel orvosát.

Manapság sokféle különböző hatásmechanizmusú készítmény kapható, és az idő dönti el, kinek melyik a legjobb. Nem mindenki reagál ugyanúgy egy adott vérnyomáscsökkentőre. Sőt az is gyakori, hogy valakinél egy idő után hatástalanná válik az addig hatékony gyógyszer. Ilyenkor váltani kell. Sokszor csak két, három vagy akár négy hatóanyag kombinációjával lehet elérni, hogy a vérnyomás 140/90 Hgmm alá csökkenjen.

Ön is segíthet orvosának a megfelelő gyógyszer kiválasztásában, például azzal, hogy jelzi, ha korábban kedvezőtlen mellékhatások léptek fel valamelyik gyógyszerrel kapcsolatban. Vannak olyan készítmények is, amelyeket bizonyos esetekben szigorúan tilos adni. Ezért nagyon fontos, hogy a készítményt felíró orvos tisztában legyen vele, hogy ön milyen más betegségekben szenved.

A gyógyszer hatását és a vérnyomás alakulását a kezelőorvos rendszeres kontrollvizsgálatokkal figyeli, emellett egyre többen odahaza is rendszeresen mérik a vérnyomásukat. Ez azért praktikus, mert így nem lép fel a „fehérköpeny-hipertóniának” nevezett jelenség (ennek lényege, hogy az illető szorong a rendelőben, és emiatt a szokásosnál magasabb a vérnyomása). A hosszú távú kezeléseknél az otthoni mérés időt takarít meg mind a páciensnek, mind az egészségügyi szakembereknek.

Egyéb előnyök is akadnak. Az otthoni mérések miatt a beteg úgy érzi, tevékeny szerepet játszik a kezelésben, ő is tud tenni azért, hogy csökkenjen a vérnyomása. Viszont nagyon fontos, hogy tisztában legyen a mérés helyes technikájával, és mutassa meg orvosának az otthoni készüléket.

Még egy előnye van az otthoni vérnyomásmérésnek: gyakrabban és olyan időpontokban is sor kerülhet rá, amikor a beteg nem tudna elmenni az orvoshoz. Ennek különösen olyankor van jelentősége, amikor a vérnyomás csak a határérték körül mozog, és az illető még nem kap gyógyszert.

Sokat tehet ellene
A betegség kockázati tényezőinek egy része eredményesen kezelhető, ilyen a dohányzás, a túlsúlyosság, a túlzott sóbevitel és alkoholfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód. Így a hipertónia azon kevés betegség egyike, amelynek megelőzéséért ki-ki maga is igen sokat tehet.

A Székesfehérváron élő Kelemen Dezsőnél* másfél évtizede a határértéken lévő vérnyomást mértek. – Nem akartam megvárni, hogy gyógyszerre szoruljak – mondja a most 60 éves műszerész. – Utánaolvastam és az orvost is megkérdeztem, én mit tehetek az egészségem érdekében.

Az életmódváltás során talán azt érezte az egyik leginkább nehezen végrehajtható változásnak, hogy leszokjanak a sóról. – Valaha el nem tudtam volna képzelni, hogy ne sózzam meg alaposan a levest – mondja. – Aztán egyik napról a másikra elhagytuk. Nem mondom, pár hétig nem igazán ízlett az étel, de ma már nem hiányzik.

Talán ez a döntése is közrejátszik abban, hogy azóta is normális a vérnyomása, és csak annyit foglalkozik vele, hogy hetente egyszer megméri otthon.

A testmozgás is kifejezetten hasznos, ráadásul fitneszterembe sem kell járnia ahhoz, hogy kedvező hatást érjen el. Elég, ha rendszeresen gyalogol. Felmérések szerint napi öt-hat ezer lépés megtételekor már jelentkeznek a kedvező hatások. Napi tízezer lépés mellett akár még fogyni is lehet. Ezt pedig egy kis odafigyeléssel a mindennapokban teljesíteni lehet – csak a lift helyett gyalog menjen az ember, kissé távolabb tegye le a kocsit, és vigye el a kutyát sétálni.

A hipertónia megelőzésének az a legjobb módja, hogy rendszeresen ellenőrzi a vérnyomását. A mérés nem fáj, és egyszerű. Nincs szükség hozzá drága készülékre (ha venni akar, így válasszon), mégis megmentheti az életét.

Vote it up
322
Tetszett?Szavazzon rá!