Ünnepi készülődés

Díszítse otthonát az alábbi egyszerűen elkészíthető dekorációkkal! Akár gyermekét is bevonhatja a munkába

Kis csillag
Papírsablon alapján tetszés szerinti anyagból vágjon ki két egyforma méretű csillag formát, ez lesz a csillag eleje, hátulja. Varrógéppel szaladjon át rajta egy kétcentis terület elhagyásával, ahol majd kifordíthatja. Ne felejtse el belevarrni az akasztóját az egyik csücsökbe. Ezután fordítsa ki, és tömje meg egy kisolló segítségével vattával, amelyet egyenletesen osszon el a csücskökben is.

Kézi varrással és aranycérnával varrja fel a szélére (a gépi varrás mentén) körbe a vastagabb aranyszálat, és varrja le a kihagyott kétcentis részt is. A flittereket és gyöngyöket úgy varrja fel, hogy a cérna a vattában fusson, a csillagon belül.

Dekupázsolt képkeret
Szalvétatechnika segítségével szinte bármilyen felületet díszíthet: például fát, hungarocellt, agyagot, gipszet és textilt. Ehhez a felülettől függően más-más, a hobbiboltokban kapható ragasztóra lesz szüksége.

Ha a kiválasztott tárgy felülete nem elég sima, először csiszolja meg. Színesebbé is teheti: fesse be a kívánt színre, majd hagyja teljesen megszáradni. Ezután vágja ki a szalvétából vagy papírból a kívánt formát, s helyezze rá a felületre. Rajzolja körbe, majd ragasztózza be az adott területet. Ezután helyezze rá a kivágott formát, s ecset segítségével belülről kifelé simítsa el, hogy ne ráncosodjon.

Dekupázsolt képkeretHa megszáradt a ragasztás, kenje át még egyszer. Ha a képet szeretné fényesebbé tenni, használjon dekupázslakkot, illetve szórjon csillámport a rákent lakkra, így csillogóbbá teszi a képet.

Ha túl drágának találja a hobbiboltokban található alapanyagokat, helyettesítheti is azokat. A speciális dekupázsragasztó helyett például nyugodtan használhat tapétaragasztót. Ez kiválóan megfelel fafelületekhez, gipszhez, kerámiához, de üvegre és fémre inkább ne használja. Úgy keverje be, hogy sűrűn folyó állapotú legyen.

A végeredmény kissé lassabban szárad, mint a dekupázsragacs, és matt felületet ad. Használhat könyvkötészeti ragasztót is, ez sűrűbb a dekupázsragasztónál, ezért jól felhígítva alkalmazza.

Akrilfesték helyett használhat temperát: ez olcsó, de önmagában nem vízálló, illetve a ragasztó feloldhatja. Esetleg a diszperzit is megteszi. Önmagában a fehér festékkel alapozhat és festhet is, de beltéri színezők hozzáadásával bármilyen színt előállíthat.

A szalvéta helyett használhat csomagolópapírt, színes újságkivágásokat, címkéket, bélyegeket, gyakorlatilag bármit, ami papíralapú. Arra figyeljen, hogy a festék ne kenődjön rajta, mert a ragasztó aztán szétáztatja a mintát.

Függődísz papírbólA hobbiboltos faalapok helyett lapszabászatokban, barkácsboltokban méretre vágathat egy megfelelő nagyságú alapot. Gipszalapot egyedül is önthet, ehhez öntőformát hobbiboltból, modellgipszet pedig háztartási vagy festékboltból vehet.

Függődísz papírból
Hajtson félbe egy színes papírt, és egyik oldalára rajzoljon ceruzával fenyőfát. Teljesen szimmetrikusnak kell lennie, ezért a tengelyét megrajzolhatja vonalzóval, és rögtön jelölje is be a felénél, majd a tengely két oldalára rajzolja a fát. Vágja ki a dupla rétegű papírból a formát, két azonos fenyőfát fog kapni. Helyezze el őket fejtől-lábtól, majd a megrajzolt tengelyen vágja be mindkettőt félig. Azaz az egyiket a lábánál, a másikat a csúcsánál kezdve vágja be.

Ezután pedig a két vágásnál illessze össze a két lapot, és forgassa el őket egymáshoz képest 90 fokkal. A felfüggesztéshez tűre és cérnára lesz szüksége, amelyet a fa tetején fűzzön át, kössön rá csomót, és máris kiakaszthatja az ablakba. A zsinórra ragaszthat két oldalról szívet, csillagot, házikót vagy bármit. Vagy készítsen több fenyőfát, kösse fel őket egy hurkapálcára, és ezt középen felfüggesztheti.

Szikrázó karácsonyi gömbSzikrázó karácsonyi gömb
Első lépésként egy hungarocellgömböt szúrjon át egy a gömbnél 2-3 centivel hosszabb drótdarabbal, ügyelve arra, hogy a két vége a gömb két átellenes pontján legyen. Az egyik oldalon fűzzön fel a drótra egy flittert, majd fogóval hajlítsa kerekre, így el is készült az akasztó rész. (Fogó helyett tollat is használhat, egyszerűen hajlítsa köré a drót végét.)

Ezután a felfűzött flittertől elindulva a többit egyesével szurkálja bele a gömbbe egy-egy rövid gombostű segítségével. Legegyszerűbb a kör ívén haladni, felülről lefelé. Ügyeljen arra, hogy az egymás melletti flitterek részben fedjék egymást, hogy ne látsszon ki a hungarocell. Ha elkészült az első sorral, jöhet a következő. A dísz aljához érve fűzze fel az utolsó flittert a drótra, majd a felső részéhez hasonlóan hajlítsa meg. A kerek drótrészbe ezután fűzzön bele egy vékony, színben harmonizáló selyemszalagot, és kössön masnit a végére.

Vote it up
393
Tetszett?Szavazzon rá!