Őrült ötlet, mégis bejött!

Olykor felmerül egy-egy elképesztő javaslat, valaki kipróbálja, és láss csodát: működik! Jó példa erre a „Keresztbe tett lábak”

Kapcsolódó cikkek

Csak semmi szex
A kis kolumbiai falut, Barbacaost a külvilággal összekötő egyetlen út emberemlékezet óta pocsék volt. Fél napig tartott, míg valaki eljutott az 56 kilométerre lévő legközelebbi városba. Sokan kérték, hogy javítsák ki az utat, de hiába. A türelem akkor fogyott el, amikor egy várandós asszony a gyermekével együtt a mentőautóban lelte halálát, mert nem jutottak el idejében a kórházba. 2013 júniusában nők vonultak az utcákra a „Keresztbe tett lábak” elnevezésű tiltakozás jegyében. Kinyilvánították, hogy addig nem hajlandók szeretkezni, míg az utat meg nem javítják. A polgármester is az akció áldozatául esett: a felesége kivonult a közös hálószobából.

Bejött! Októberben lefújták a sztrájkot, amikor buldózerek és hatalmas gépek megkezdték az út kijavítását. Ha elkészülnek, feleannyi idő alatt lehet majd eljutni a legközelebbi városba.

Szoknyás kalauzok
Amikor 2013 nyarán hőhullám tombolt Stockholm északi részén, a vasút férfi alkalmazottjai rövidnadrágban mentek dolgozni. A vállalat vezetősége azonban kijelentette, hogy ez a vasúti szabályzatba ütközik. A férfi vasutasok ezért szoknyát kezdtek hordani.

Bejött! Ha a nők szoknyában dolgozhatnak, a férfiaknak sem lehet megtiltani, nyilatkozta a vállalat szóvivője. – Az hátrányos megkülönböztetés volna – magyarázta. Az akció után gyorsan változtattak a vasúti szabályzaton: most már a férfiak rövidnadrágban is munkába állhatnak. A vállalat szerint persze a módosításnak semmi köze ahhoz, hogy a férfi alkalmazottak szoknyában tiltakoztak.

Vissza a feladónak
A kutyák csodás teremtmények, csak egy baj van velük: nem takarítanak el maguk után. Ez különösen szembeötlő a spanyolországi Brunetében, ahol a kutyatulajdonosok nem szedik össze a kutyapiszkot. Ám a McCann hirdetési ügynökség ötlete megadta nekik a kezdőlökést a tisztaság felé vezető úton. A cég önkéntesei szóba elegyedtek a gondatlan gazdikkal, megtudakolták a kutya nevét, majd a mobiljukon lévő adatbázisban a kutya neve és fajtája alapján azonosították a tulajdonos nevét és címét. Ezután az önkéntesek feltakarították a kutyapiszkot, majd pedig „Elveszett tárgy” feliratú csomagban elküldték a tulajdonosnak.

Bejött! A kampány során 147 csomagot kézbesítettek, ami után 70 százalékkal kevesebb kutyapiszok maradt az utcán.

Malacuk van
Miután Washington államban legalizálták a marihuánát, a kendertermesztők azon kezdtek töprengeni, hogyan hasznosítsák a növény szárát és gyökerét. A helyi sertéstenyésztők nyereségét ugyanakkor jelentősen visszafogta a drága takarmány. Ekkor egy farmer azzal az ötlettel állt elő: keverjék az olcsó kendermaradékot a disznótápba.

Bejött! A marihuánatermesztés mellékterméke csökkentette a költségeinket, árulja el Susannah Gross sertéstenyésztő. És még egy hasznot hozott: súlynövekedést. A fűfaló disznók 10-15 kilóval nagyobbra híztak, mint a társaik. – Gondolhatják, hogy megjött az étvágyuk – nyilatkozta Gross a Reutersnek.

Ebadta rendőrök
Miután a connecticuti New Havenben két autótolvaj nem volt hajlandó előjönni a házból, ahová bevették magukat, a rendőrök közölték velük, hogy beküldik a kutyás egységet. Csakhogy blöfföltek: nem is volt velük kutya. Ezért néhány rendőr a ház bejáratához osont, és ugatni kezdett.

Bejött! A rémült bűnözők kiszaladtak, mire a rend éber őrei letartóztatták őket.

Tömegoszlató zenék
Portlandben, úgy látszik, egyetlen helyen zajlik az élet: a vasútállomáson. Naphosszat itt lófrál ugyanis egy csomó fiatal. Számos kísérlet történt a tömeg eltávolítására, sikertelenül. Végül a hatóságok előhívták fiatalkori énjüket, és megkérdezték maguktól: minket mivel lehetne elzavarni? A válasz: operával és klasszikus zenével. Ezután az harsogott az állomás hangszóróiból.

Bejött! Az állomáson lebzselő 18–25 évesek száma hirtelen megcsappant, amint megszólalt a zene. Egy fiú szabályosan kimenekült az állomásról, amikor Carmen azon kesergett, hogy a szerelme nem szereti őt. A földgolyó túloldalán a brit haditengerészet Britney Spearst bömböltet a szomáliai kalózoknak. – Ki nem állhatják a nyugati zenét – nyilatkozta egy tiszt. – Amint meghallják Britney-t, nyomban elhúznak. Olyan hatékony ez a módszer, hogy a hajóőrségnek szinte soha nem kell fegyvert használnia.

Öblítsünk együtt!
A zimbabwei Bulawayóban a szárazság és a karbantartás hiánya gondot okozott a csatornarendszerben. Mivel nem volt megfelelő víznyomás, a csövek eldugultak, nem egy el is tört. Óriáspumpák hiányában mit tehetett a város? Egyszerű, közölte a helyi önkormányzat. A lakosok hetente kétszer egyszerre húzzák le a vécéket, így megnő a víznyomás, ami megszünteti a dugulást.

Bejött! – A vécélehúzás eddig bevált – nyilatkozta egy lakos az Associated Pressnek.

Trükkös tükrök
A norvégiai Rjukanban a tél mostanáig a depresszió évszakának számított. Ennek az az oka, hogy a település mély völgyben húzódik, ahová hat hónapon át nem süt be a nap. Hogy kissé felderítsék a lakosságot, kipróbáltak egy közel száz éve dédelgetett ötletet: hatalmas tükrök segítségével a nap fényét a város főterére irányították.

Bejött! Számítógép által vezérelt szerkezetek forgatják a három óriási tükröt, amely a nap útját követi, és így – történetében először – 2013-ban a város főtere őszi napfényben fürdött. A rjukaniak napágyakon koktélozva ünnepelték a szokatlan eseményt, és egy rögtönzött pályán strandröplabdameccset vívtak. – Őrült ötlet volt, de egy kis lököttségért nem kell a szomszédba mennünk – mondta a vállalkozás szervezője a France-Presse ügynökségnek. – A napozás után mindenkinek sugárzott az arca. – A tükrök egész télen megvilágítják majd a főteret.

Vote it up
216
Tetszett?Szavazzon rá!