Őrizze meg a vitaminokat!

Bármilyen módon készíti is el a zöldségeket, az alábbi ötletekkel biztosan megtartják frissességüket

Forrázás, blansírozás
Mit jelent? A zöldségeket nagy mennyiségű forró vízben rövid ideig főzzük.

Hasznos ötletek: Az ételt utána merítse hideg vízbe, így megállíthatja a főzés folyamatát. A paradicsomot gyakran blansírozzák egy-két percig, hogy könnyebben hámozható legyen. Más zöldségek a forrázás hatására erősebb színt kapnak, és elveszítik nyers ízüket, így felhasználhatók cruditéként (nyers előételként) egy étvágygerjesztő zöldségtálon vagy salátában.

Főzés
Mit jelent? A zöldségeket egy fazék lobogó forró vízben főzzük úgy, hogy a víz teljesen ellepje őket.

Hasznos ötletek: A főzés a keményebb zöldségek, például a zöldbab, brokkoliszár és sárgarépa legalkalmasabb elkészítési módja. A titok: csak addig főzze a zöldséget, míg megélénkül a színe, állaga pedig puhává válik, de ne olyan sokáig, hogy fakó vagy pépes legyen. Először forralja fel a vizet, utána tegye bele a zöldséget, és vagy egészen, vagy félig lefedve főzze.

Dinsztelés
Mit jelent? Rövid ideig zsiradékon pirítjuk a zöldségeket, ezután hozzáadott folyadékkal fejezzük be a főzést.

Hasznos ötletek: Dinszteléshez a legjobbak a rostos zöldségek, mint a zellerszár, újhagyma, póré és édeskömény, de alkalmasak rá a leveles és gyökérzöldségek is.

Roston sütés, grillezés
Mit jelent? Erős, száraz hőforrásnál megbarnítjuk a zöldségek tetejét, miközben a belsejük átsül.

Hasznos ötletek: Az étel általában a grillezőtől 10-15 cm-es távolságra helyezve sül át teljesen, de az előfőzött ételeket közelebb is teheti a hőhöz, hogy gyorsabban piruljanak. Grillezéshez legkedveltebb a paradicsom, padlizsán, cukkini, paprika, gomba és hagyma. A legtöbb zöldséget célszerű előzőleg bepácolni vagy megkenni olajjal, hogy ne száradjanak ki. A rostosabb növényeket, például a póréhagymát, édesköményt vagy zellerszárat blansírozza is! A grillt mindig jól forrósítsa fel használat előtt.

Zsiradékban sütés
Mit jelent? A zöldségeket nagyon forró zsírban vagy olajban sütjük.

Hasznos ötletek: Serpenyőben sütéshez egy-két centiméternyi olajmennyiséget használjon. Nagyobb darabokra vágott ételeket, például panírozott padlizsánszeleteket készíthet el így. A tésztába burkolt zöldségeket, például a japán tempurát bő zsírban süsse, vagyis az étel teljesen merüljön el a forró zsiradékban. Az alább bemutatott hirtelen sütés és keverve sütés is ezen eljárás változata: mindegyik egy egész kis zsiradékmennyiséget használ apró darabokra vágott ételek rövid ideig tartó sütéséhez.

Mikrohullámú sütés
Mit jelent? A mikrohullámú sütővel sokféle zöldséget gyorsan és kényelmesen megsüthetünk, ráadásul tápanyagaik, roppanósságuk és színük is megmarad.

Hasznos ötletek: Tegye a zöldségeket egy mikrohullámú sütőbe való, szellőzőnyílással ellátott tetejű tálba, és öntsön alájuk egy kevés vizet. Minél nagyobb a zöldségek térfogata, annál hosszabb ideig tart, míg átsülnek.

Előfőzés
Mit jelent? A további elkészítést igénylő zöldségeket rövid idő alatt bő vízben félig megfőzzük.

Hasznos ötletek: A tömörebb zöldségeket, például a répát és krumplit érdemes előfőzni, mielőtt más zöldségekkel együtt hirtelen kisüti, így az összes zöldség egyszerre készül el.

Sütőben sütés
Mit jelent? A zöldségeket lassan, nedvesség nélkül, sütőben pirítjuk.

Hasznos ötletek: Mielőtt a sütőbe teszi, először forgassa meg olajban vagy olvasztott vajban a zöldségeket. Az étel akkor pirul meg szépen, ha magas hőmérsékleten sül (200-250°C).

Hirtelen sütés
Mit jelent? A zöldségeket gyorsan, kis mennyiségű zsiradékon, viszonylag magas hőmérsékleten sütjük.

Hasznos ötletek: A szakácsok sütés közben folyamatosan rázogatják a serpenyőt, nehogy az étel leragadjon. Az eredendően puha zöldségek, például a hagyma, paprika, gomba és cukkini felvágva nagyon gyorsan kisüthető. A keményebb zöldségeket, például répát, brokkolit és karfiolt legjobb, ha először leforrázza, hogy a sütéshez kicsit megpuhuljanak.

Párolás
Mit jelent? A zöldségeket forró vagy gyöngyöző folyadék, általában víz fölé helyezett rácson sütjük, nem merítve bele a folyadékba.

Hasznos ötletek: Szintén a párolás egy formája, ha a zöldségeket egy kis folyadékkal sütőzacskóba, sütőpapírba vagy alumínium fóliába csomagolva a sütőben süti meg.

Keverve sütés
Mit jelent? A kis falatokra vágott ételt wokban vagy nyeles lábosban nagyon gyorsan, kevés olajon, magas hőmérsékleten, folyamatos keverés mellett sütjük meg.

Hasznos ötletek: A legtöbb zöldséget épp csak addig szokták sütni, amíg még roppanósan puha. A siker kulcsa a jól megszervezett előkészítés. Mindig előre darabolja vagy szeletelje fel a húst és a zöldségeket, az ízesítésre szolgáló hozzávalókat pedig (ha szükséges) még a wok felmelegítése előtt mérje ki és keverje össze.

Vote it up
254
Tetszett?Szavazzon rá!