Őrizze meg egészségét!

Hihetetlen mértékben befolyásolja az öregedést, hogy mit eszünk és iszunk, mennyit mozgunk és hogyan gondolkodunk

Sokan nagyobb gondot fordítanak a kocsijukra, mint a tulajdon testükre. Ugyanakkor egyre több bizonyíték utal arra, hogy az ember hozzáállása élete későbbi szakaszában is alapvetően befolyásolja az egészségét, életminőségét és élettartamát.

Az ember hatvanas, hetvenes, nyolcvanas, sőt még a kilencvenes éveiben is csökkentheti a rákbetegség, továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ha változtat az életmódján. Soha nem késő abbahagyni a dohányzást – és vannak orvosságok, amelyek segítenek kordában tartani a stresszel összefüggő emésztési problémákat, mint amilyen a refluxbetegség és a gyomorégés.

Az egészséges életmóddal megelőzhető a cukorbetegség is, amely az Európai Unióban 31 millió embert érint, és a szövődményeként szívbetegség, látásromlás, vesebetegség léphet fel, sőt olykor a végtagok amputálása is szükségessé válhat.

Íme, néhány hasznos tanács, amelyekkel mérsékelhetők a kockázatok egy hosszabb, egészségesebb időskor érdekében.

Szív és keringés
A szív- és érrendszeri betegség Európa legfőbb „gyilkosa”, évenként kétmillió emberéletet követel. A megelőzés kulcsa az időskor előrehaladtával is a testmozgás. A mozgás megdolgoztatja a szívet, csökkenti a koleszterinszintet, és megakadályozza a zsír lerakódását. Már heti 150 percnyi fizikai aktivitás is számít, például biciklizés, tempós séta, kertészkedés vagy úszás.

És amit az orvos sokszor nem árul el: ez a mozgásmennyiség éppoly hatékony, ha rövid, tízperces szakaszokból áll össze, mint ha kisebb számú, de hosszabb időszakokból.

Kerülni kell a huzamosabb inaktivitást. Két óránál hosszabb ideig napközben soha ne üljön vagy feküdjön egy helyben, inkább álljon fel és mozogjon.

A jó táplálkozás szintén fontos, és van itt néhány meglepő dolog is. A heti pár alkalommal elfogyasztott, kis mennyiségű alkohol a 40 év feletti felnőtteknél a vizsgálatok szerint megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket. Az olaszországi Campobassói Katolikus Egyetem kutatói továbbá azt is megállapították, hogy napi 6,7 gramm étcsokoládé hatására kisebb a szívbetegség rizikótényezői közé sorolt, az egész szervezetet érintő gyulladás kockázata.

Az orvosok véleménye továbbra is megoszlik arról, hogy időskorban koleszterinszinttől függetlenül mindenkinek adni kell-e koleszterincsökkentő gyógyszert, de egy közelmúltban, 175 ezer fő bevonásával készült és a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent cikk arra utal, hogy a sztatinok egészséges embereknél is megelőzhetik a szívbetegséget.

Tippek az egészséges öregedéshez
1. Mozogjon hetenként 150 percet – biciklizzen, ússzon, kertészkedjen, teniszezzen vagy tekézzen.

2. Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget, csökkentse a cukorfogyasztást és kerülje a telített zsírokat.

3. Fogyasszon mértékkel alkoholt. Hetenként néhányszor egy-két pohárnyi kedvező hatással lehet az egészségre, ennél több viszont árthat.

4. Hagyjon fel a dohányzással! A leszokás előnyeit rögtön tapasztalni fogja, még 90 évesen is.

5. Éljen mozgalmas társasági életet, az stimulálja és frissen tartja az embert.

6. Viszonyuljon pozitívan az öregedéshez. Azok, akik ezt teszik, kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak vagy betegszenek meg.

7. Kétévenként ellenőriztesse a látását.

8. Kerülje a sok napsütést, hogy csökkentse a bőrrák kockázatát.

9. Aludjon eleget! Az alvás pihenteti a szívet, megelőzi a depressziót és csökkenti a gyulladást.

10. Rendszeresen vegyen részt orvosi ellenőrző vizsgálaton.
Forrás: Age UK

Hallás
A 65 év feletti európaiak harmadának-felének van valamilyen mértékű halláskárosodása. Az érintettek közül mégis csak minden hatodik használ hallókészüléket.

Ha ön időskorára is megőrizte a jó hallását, elengedhetetlen, hogy füldugóval védje olyan eseményeken, mint a zajos koncertek, motorversenyek vagy nagyobb sportmérkőzések. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a halláskárosodások mintegy fele elkerülhető, minthogy ezeket rendszerint a gépek, a zene vagy robbanások keltette nagyon erős zaj, továbbá fertőzés (középfülgyulladás) okozza.

A kutatások szerint a szervezet megfelelő magnéziumszintje – ez az ásványi anyag többek közt a spenótban és a zöld leveles zöldségekben található – védelmet nyújthat a zaj okozta hallásvesztés ellen. Azok a táplálékkiegészítők, amelyek ginkgo bilobát tartalmaznak, segíthetnek a tinnitusban (fülcsengés) szenvedőkön, sőt a hallásvesztést bizonyos esetekben vissza is fordíthatják.

Arra is van némi bizonyíték, hogy napi egy vagy két kis adag alkohol szintén kedvező hatású lehet, bár ebben nem minden orvos ért egyet. Egy 2004. márciusi német vizsgálat szerint viszont a mértéktelen ivás károsíthatja a hallást.

Az ismert rizikótényezők közé tartozik a dohányzás és az elhízás, míg a testmozgás és az egészséges, alacsony zsírtartalmú étrend védelmet jelenthet a hallásnak, mert javítja a vérkeringést, ezáltal a belső fül csontjainak és izmainak oxigénellátását.

De önmagában az, hogy hangosabbra kell vennie a tévéjét, még nem szükségképpen jelenti, hogy önnél valóban hallásromlás áll fenn. Vizsgáltassa meg a fülét, menjen szakorvoshoz, aki szükség esetén a külső hallójárat átmosásával eltávolítja a fülzsírt. Semmiképp ne próbálkozzon ezzel házilag, fültisztító pálcikával ugyanis csak ront a helyzeten. Kérjen tanácsot a gyógyszertárban!

Szellemi egészség
Egy új készség elsajátítása, hobbi, önkéntes jótékonysági munka vagy akár egy kisebb vállalkozás beindítása 65 éves kor felett frissen tartja a szellemi képességeket. Még a keresztrejtvényfejtés vagy egyéb rejtvények megoldása is egyértelműen késleltetheti az időskori elbutulást.

Számos bizonyíték van arra, hogy egy pár aktív használatban lévő túracipő tulajdonosának jobbak a szellemi képességei. A testmozgás biztosítja az agy jó vérellátását, és elősegíti az idegsejtek kommunikálását.

A Pittsburghi Egyetem kutatása szerint azoknál az idősebb embereknél, akik hetenként 10–15 kilométert gyalogolnak, kisebb az esélye a szellemi leépülés bekövetkeztének. Más vizsgálatok arra utalnak, hogy már napi 15 perces séta is számít.

A Lancet Neurology folyóiratban 2005-ben közölt svéd kutatási eredmények azt mutatják, hogy azoknál a középkorúaknál, akik hetenként kétszer fél órát sétálnak, számottevően csökken annak a kockázata, hogy életük későbbi szakaszában Alzheimer-kór alakul ki náluk.

Az alacsony zsírtartalmú, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend szintén jó az agynak. A dohányzásról való leszokás, az elegendő alvás és a kismértékű alkoholfogyasztás a jelek szerint megelőzi a szellemi hanyatlást.

Bizonyos adatok arra utalnak, hogy a koffeinfogyasztás is csökkenti az időskori elbutulás kockázatát, de e téren még átfogóbb kutatásokra van szükség.

Szexuális egészség
Az életkor növekedésével természetszerűleg csökken a libidó, ugyanakkor napjaink idősebb nemzedéke jóval aktívabb szexuális életet él, mint a korábbi generációk. Az elmúlt évtizedben a merevedési problémákat orvosló tabletták sokak életében hoztak forradalmi változást.

Bár a tabletták a férfiak 70 százalékánál beválnak, az impotencia hátterében betegség, például szívbetegség, cukorbetegség vagy hormonzavar áll, ezért dr. Geoffrey Hackett szexológus szakorvos szerint: – A férfiaknak nem tanácsos az interneten potencianövelő szert rendelniük. Jobb, ha elmennek szakorvoshoz, és kivizsgáltatják magukat.

Két táplálékkiegészítő, az L-arginin és a ginzeng klinikai kipróbálása során megállapították, hogy sokaknál enyhült a merevedési zavar. Az alacsony tesztoszteronszint különféle, receptre kapható tesztoszterontartalmú készítményekkel, így gélekkel vagy injekciókkal kezelhető.

A nők a menopauza után általában fájdalmasnak találják a szexet. A diszkomfortérzést gyakran hüvelyi szárazság okozza, amin síkosítóval, ösztrogéntartalmú hüvelytablettával vagy -krémmel lehet segíteni. A szexuális együttlét alatti fájdalmat azonban fertőzés vagy szervi elváltozások is okozhatják, ezek felismerése és kezelése érdekében ajánlott orvoshoz fordulni.

A szexuális problémák hátterében a nőknél is, akárcsak a férfiaknál, sokszor nem felismert betegségek állnak, így a magas vérnyomás, a pajzsmirigy alulműködése vagy cukorbetegség. Egyes gyógyszerek, így antidepresszánsok mellékhatásaként is jelentkezhetnek.

Csontok, izmok és ízületek
Az öregedéssel csontjaink és izmaink fokozatosan veszítenek a tömegükből. A gyengébb, törékeny csontok könnyebben eltörnek. A csípőtáji törés idősebb embereknél sokszor halálos, míg a csigolyák összeroppanása fájdalommal és a magasság csökkenésével jár.

Hatvanöt éves kor fölött is nagyon fontos rendszeres terheléses gyakorlatokkal erősíteni a csontokat – az edzőtermi súlyzós gépek használatától kezdve a táncig, teniszezésig, tempós sétáig vagy kertészkedésig ez bármi lehet. Az orvosok napi 30 percnyi terheléses testmozgást javasolnak, 10 perces szakaszokra bontva, lehetőleg mindennap.

A testmozgás az izomvesztés elkerülése érdekében is fontos. Egy átlagos ember tízévenként a lába izomerejének körülbelül 10 százalékát veszíti el, a Tufts Egyetem kutatói azonban úgy találták, hogy akár a kilencvenes éveikben lévő emberek is visszaszerezhetik a hetvenéves korukra jellemző izomerejüket, ha legalább tíz héten át rendszeresen végeznek terheléses gyakorlatokat az edzőteremben.

Amerikai orvosok úgy vélik, hogy 70 felett a csontok állapotának javításához napi 1200 milligramm kalcium bevitelére van szükség. Ez négy pohár tejnek (fölözött vagy zsírdús – a kalciumtartalom szempontjából ez közömbös) vagy 140 gramm ementáli jellegű sajtnak felel meg.

Szervezetünknek a kalcium megfelelő felszívódásához D-vitaminra is szüksége van, ezért gondoskodjunk róla, hogy az ételeinkből, biztonságos napozás révén vagy táplálékkiegészítőkből elegendő mennyiséghez jussunk hozzá.

Az idősebb csontokat és ízületeket az artrózis (ízületi gyulladás) és ízületi kopás is fenyegetheti. A nem gyógyszeres kezelések közül a mozgás a leghatékonyabb, míg a súlyfeleslegtől való megszabadulás tehermentesíti az ízületeket, a helyes testtartás pedig lassíthatja a károsodást.

Szem és fogazat
A fogak elvesztése többé már nem az öregedés magától értetődő velejárója, noha a kor előrehaladtával a fogak gyökere az íny sorvadása miatt egyre inkább láthatóvá válik, ami fokozza a fogszuvasodás kockázatát. A tudományos vizsgálatok adatai arra utalnak, hogy az idősebb fog gyorsabban is romlik.

A cukros ételek, szénsavas italok és a cukor minimálisra csökkentése mellett ajánlatos kifejezetten az idősebb emberek számára kifejlesztett, a szokásosnál magasabb fluoridtartalmú fogkrémet használni.

A dohányzókat nagyobb mértékben fenyegeti a fogszuvasodás és az ínygyulladás, az alkohol pedig fokozza a szájüregi daganat kockázatát.

Az antioxidánsok nagy mennyiségű fogyasztása – ezek a gyümölcs- és zöldségfélékben található anyagok védik a sejteket a szabad gyököknek nevezett molekulák káros hatásától – csökkentheti az időskori sárgafol-telfajulás (makuladegeneráció vagy AMD) kialakulásának a veszélyét, amely fokozatosan megfosztja az embereket a látásuktól.

A citrusfélékben található C-vitamin, valamint a spenótban, káposztában, piros és narancsszínű kaliforniai paprikában lévő karotinoidok különösen hatékonyak bizonyos típusú szemkárosodások megelőzésében.

Egy nagy esetszámú vizsgálat adatai szerint a napi 80 milligramm cinket fogyasztó idős embereknél ritkább az AMD, és arra is van némi bizonyíték, hogy ha heti egy alkalommal olajos halat fogyasztunk, az csökkentheti a szemproblémák kialakulásának a kockázatát.

Vote it up
301
Tetszett?Szavazzon rá!