25 állati titok, amelyet a doktor elárul

Megkérdeztünk jó pár állatorvost. Íme, bizalmas tippjeik és hihetetlen történeteik

„Az az igazság, hogy a legijesztőbb kutyák számomra az aprók”

Kapcsolódó cikkek

Imádott állatainkért szinte bármit megteszünk. De vajon csakugyan parancsoló szükségszerűség, hogy jóféle házi pulykavacsorával járjunk Madzag és Pamacs kedvében – vagy egyáltalán okos ötlet? Tényleg feltétlenül kell a foglepedék-eltávolító spray, ha otthon egyszerűen fogkefét is ragadhatunk? Ha óránként telefonon érdeklődünk a rendelőben a kedvencünk hogyléte felől, attól jó állattartókká válunk – vagy a személyzet agyára megyünk? (Na persze az utóbbi talán hidegen hagy bennünket.) Megkértünk egytucatnyi állatorvost és állatgyógyász szakasszisztenst, hogy árulják el, valójában mit gondolnak és tesznek az állatdokik. Az alábbiakban olvasható bennfentes tippek és tanulságos történetek időfecsérléstől, fáradságtól és megrázkódtatásoktól kímélhetik meg a család apraját-nagyját.

Ezt gondoljuk
1.
„Mindig azt kérdezik tőlem, hogyan boldogulok a pitbullokkal, rottweilerekkel és jól megtermett németjuhászokkal. Az az igazság, hogy a legijesztőbb kutyák számomra az apró chihuahuák. Azok sokkal nagyobb valószínűséggel harapnak.”
Dr. Mark Howes, tulajdonos, orvos igazgató, Berglund Állatkórház, Evanston, Illinois

2. „Rögtön tudjuk, ha a gazdi mellébeszél. Kérem, ha a kutya bőrén kétkilós daganat csüng, ne magyarázzanak nekem, hogy tegnap még nem volt ott!”
Dr. Phil Zeltzman, programigazgató, Kaliforniai Műszaki Egyetem állatorvos-technikai program, Pomona, Kalifornia

3. „Az állatkája azért kövér, mert ön is az. Sohasem közölnék ilyet azzal, aki a rendelőmbe jön, de az a helyzet, hogy ha az állattartó túltáplált, és nem mozog, minden valószínűség szerint a kedvence is elhízik.”
Dr. Oscar Chavez

4. „Valahányszor megmentek egy életet, valahányszor rendbe hozok egy pácienst, ez mindennek értelmet ad. És nagyon szeretem, ha egy gazdi azt mondja: »Bárcsak az orvosom úgy bánna velem, ahogy ön az állataimmal.«”
Dr. Phil Zeltzman

5. „A gazdik akkor követik el a legsúlyosabb hibát, ha későn fordulnak állatorvoshoz. A kutyák-macskák ritkán hűlnek meg, és szinte soha nem kapnak ételmérgezést. Ha tehát egy napnál tovább betegek, értesíteni kell bennünket.”
Dr. Sandy Willis, állatbelgyógyász

Fiatal pár szeretett kutyájukkal

Ezt tesszük
6.
„Sok állatorvos magától értetődőn jelenti ki nekem, hogy tudvalevően fájdalmas beavatkozásoknál mindmáig nem alkalmaz fájdalomcsillapítót. Úgy vélik, a kutyáknak-macskáknak nincs rá szükségük, illetve a műtét utáni fájdalom még jó is, mert visszatartja őket a fölösleges izgés-mozgástól. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a kevesebb fájdalmat elszenvedő állatok sebgyógyulása gyorsabb, jobban alszanak, és kevesebbet mozgolódnak.”
Dr. Dennis Leon, igazgató, Levittowni Állatkórház, Long Island, New York

7. „Szobaállatoknak soha nem lenne szabad csokoládét adni, mert az a legtöbbjüknek méreg. Az én macskám viszont imádja, és amikor azt eszem, szinte a nyakamra mászik, úgyhogy néha adok neki egy falatot. Csak egy icipici darabkát.”
Egy kaliforniai állatorvos

8. „Ha egy díszállaton segítünk, egy emberen segítünk. Ékesen példázza ezt a nyolcvanéves nagymama, akiknek semmi más nincs az életében, csak a macskája. Özvegyasszony igen korlátozott társas kapcsolatokkal, és a macska köti az élethez. Úgyhogy amikor a macskáján segítünk, valójában ezen az asszonyon segítünk.”
Dr. Phil Zeltzman

9. „Előfordulhat, hogy új kollégák vagy hallgatók az ön állatkáján gyakorolják az injekcióadást vagy katéterbehelyezést. Amennyiben nem szeretné, hogy kedvencét ilyesmire használják, feltétlenül előre szóljon.”
Dr. Oscar Chavez

Ilyet nem lehet kitalálni!
„Egyszer egy kutya okozott válást. Azzal hozták be, hogy megevett valamit, amit nem kellett volna. A műtőasztalon kiderült, hogy egy női bugyit nyelt le. A tulajdonosok visszakérték a fehérneműt, tehát kimostuk a holmit, elküldtük nekik, és kisült, hogy nem az asszonyé, hanem a férj szeretőjéé.”
Dr. Bernadine Cruz

„Egy hölgy behozta az uszkárját, és figyelmeztetett bennünket, hogy a kutya harapós. Azt mondta, otthon gyakran sarokba szorítja őt, néha meg is harapja. Megkérdeztem, mit tesz ez ügyben, mire azt felelte: »Hát rászoktam, hogy minden helyiségben eldugok eleséget, hogy azzal tartsam távol magamtól, és bevált.« »Szóval amikor a kutya támadni próbál, ön jutalomfalatot ad neki?« – kérdeztem hitetlenkedve. »Igen – válaszolta –, és ez minden alkalommal hatásos!«”
Dr. Dennis Leon

„Egy ügyfelemet teljesen felzaklatta, hogy a kutyája fülgyulladása nem javult. Aztán szép sorjában kiderült, hogy a hölgy a szájon át beadandó tablettát a kutya hallócsatornájába tette. Mind oda volt bedugva. Bárcsak a fantáziám műve lett volna ez egész!”
Dr. Rob Nathan, Sharon Center Állatkórház, Medina, Ohio

Nem árt tudnia
10.
„Utálom a visszahúzható pórázt. A retesz nagyon könnyen kioldódik, az állat egy szempillantás alatt tövig kihúzza a pórázt, és esetleg egyenesen az úttestre vagy egy másik kutya fogai közé szalad. Hoztak már be hozzám olyat állatot, amelyiket azért gázolt el autó, mert visszahúzható pórázt használtak, és a reteszszerkezet elromlott.”
Dr. Bernadine Cruz, segédállatorvos, Laguna Hills-i Állatkórház, Kalifornia, Laguna Woods

11. „Bár a díszállat-kereskedések polcain láthatunk vitaminkészítményeket, az egészséges díszállatoknak nincs szükségük effélére. Az állateleség-gyártók dollármilliárdokat költenek arra, hogy termékeik kellő arányban tartalmazzanak a díszállatoknak szükséges minden vitamint és ásványi anyagot.”
Egy kaliforniai állatorvos

12. „Egyesek eltökélten nyers koszton tartják díszállataikat, pedig ez óriási közegészségügyi veszélyt jelent. Gondoljon csak bele: nyers húst vesz, megfogja, a kutyája is hozzányúl, azután odamegy a kisbabához, és megnyalogatja. Két páciensem már meghalt, kettő súlyosan megbetegedett emiatt.”
Dr. Amber Andersen, Point Vicente Állatkórház, Rancho Palos Verdes, Kalifornia

13. „Az olcsóbb, vény nélkül kapható bolha- és kullancsirtó olajok rendkívül veszélyesek. Láttam már olyan állatokat, amelyek rángógörcsöt kaptak a szer alkalmazása után; némelyik bele is pusztult. A legszebb az, hogy a szerencsétleneken még összevissza mászkáltak a bolhák.”
Egy kaliforniai állatorvos

14. „A kölyökkori oltások után a jellemzően lakásban tartott macskákat tulajdonképpen nem kell beoltani. Nem fognak veszettséget kapni, ha otthon ülnek. Az oltóanyagok sokféle ártalmat okozhatnak a macskáknál, többek között daganat képződhet a szúrás helyén.”
Dr. Jill Elliott, tulajdonos, Holisztikus Állatklinika, New York–New Jersey

15. „Ha a kutya orra hideg és nedves, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészséges. Sok nedves orrú, mégis beteg kutyát láttam már.”
Dr. Mark Howes

16. „Egyesek sokat aggodalmaskodnak azon, hogy a díszállataik egészségbiztosítása kidobott pénz, ha nem használják ki minden évben. De amikor megújítják a házuk tűzkár elleni biztosítását, akkor ugyanazt mondják-e: »A fenébe, tavaly nem égett le a házam, fölöslegesen dobtam ki azt a sok pénzt«?”
Dr. Phil Zeltzman

17. „Ha kizárólag a pénz motiválna bennünket, inkább emberorvosnak mentünk volna.”
Dr. Oscar Chavez

Fiatal nő otthon a kutyájávalMit tehet a gazdi?
18.
„Az etetéssel nem szeretetet nyújt kedvenceinek. Az elhízás árt az egészségüknek, megrövidíti az életüket. Inkább több törődést, figyelmet juttasson nekik. Dédelgesse, szeretgesse őket, továbbá kefélje a bundájukat és vigye őket sétálni.”
Dr. Bernadine Cruz

19. „Tudom, hogy jót akar, ha samponnal alaposan megmossa a kutyája bundáját, azután törülközővel szárazra dörgöli, de ettől a szőrszálak apró szálkák módjára a bőrbe fúródhatnak, és nagyon fájdalmas gyulladást okozhatnak. Ez különösen az olyan rövid szőrű fajtáknál probléma, mint a weimari vizsla, a bostoni terrier, a mopsz, a labrador és a bokszer.”
Dr. Nadine Znajda, BluePearl Állatorvosi Munkaközösség, Tampa, Florida

20. „Levehető tetejű műanyag macskahordozóban vigye cicáját az állatorvoshoz, és hagyja, hogy a doktor távolítsa el a tetőt. Így a kedvence inkább biztonságban érzi magát, és kevésbé valószínű, hogy támadni vagy szökni próbál.”
Dr. Mei Mei Welker

21. „Anélkül szeretné megmozgatni a macskáját, hogy felkelne a kanapéról? Próbálja ki, hogyan reagál a lézerceruzára!”
Dr. Albert Ahn, Short Hills, New Jersey

22. „Soha ne adjon a saját gyógyszereiből az állatainak, hacsak az állatorvos nem hagyja jóvá. Akár egyetlen szem paracetamol beadásával megölheti a macskáját!”
Dr. Amber Andersen

23. „Igaz, a kutyaterapeuta Cesar Millan kezessé változtatott néhány agresszív ebet, de vigyázat, otthon senki ne próbálkozzon ilyesmivel. Az agresszív taktikák súlyos magatartási problémákhoz vezethetnek, és nem mindig hatásosak.”
Egy kaliforniai állatorvos

24. „Ha a foglepedék-eltávolító spray-k és szájápoló vízadalékok tényleg hatnának, egyikünk sem buzdítaná arra a gazdikat, hogy fogkefével ápolják kedvenceiket.”
Dr. Dennis Leon

25. „Ha kicsi a lakása, se kert, se terasz, se erkély, és a munkája miatt naponta tíz órán át távol van, egy félmázsás dán dog talán nem a legjobb választás. Esetleg kezdje az állattartást aranyhallal.”
Dr. Amber Andersen

Kíváncsi más szakemberek titkaira is?
Ismerje meg és hasznosítsa a pilóták, a kórházi nővérek, a fogorvosok, a profi fotósok, a tévészakácsok, a sebészek, a pincérek, a kardiológusok és a rendszergazdák műhelytitkait!

Vote it up
709
Tetszett?Szavazzon rá!