5 lépés az egészségesebb otthon felé

Eláruljuk, hogyan száműzheti a vegyszereket úgy, hogy otthona mégis tiszta marad

A tiszta otthon egészséges otthon, igaz? Nem mindig. Hosszabb idő alatt a rendszeresen használt tisztítószerek folytán a vegyi anyagok nemkívánatos koncentrációt érhetnek el. Néhány ügyes módszer alkalmazásával azonban egészséges otthoni környezetet teremthet magának. Az illatszerek használatától kezdve a rovarok és kártevők kiirtásáig sok területen csökkenthető az egészségre ártalmas vegyületek felhalmozódása. Íme, öt alapvető változtatás, amelyek alkalmazásával hozzájárulhat ahhoz, hogy egészségesebben élhessen otthonában.

Csökkentse a tisztítószerek mennyiségét
A takarítás folyamat, nem pedig egy termék, mondja Jo Immig, a National Toxics Network nevű ausztrál fogyasztói érdekképviseleti csoport koordinátora. A mosogató alatt vagy a fürdőszobaszekrényben tárolt flakonok többségére valójában nincs is szükségünk.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy azok a termékek, amelyek csillogóvá varázsolják a felületeket vagy erős, tiszta illattal töltik be a házat, elpusztítják a baktériumok nagy részét is. A leghatékonyabb fertőtlenítő azonban – ha hiszik, ha nem – a szappan és a víz. Ez nem jelent többórányi sikálást. Használjon egyszerű szappant minden helyiségben (még a vécé tisztításához is), és mikroszálas törlőkendőt.

Hogyan lesz a kertben kevesebb allergén?
Nem csak a szintetikus vegyületek lehetnek ártalmasak az egészségre. Aki allergiás vagy asztmás, annak a fűből, fáról származó pollen és a komposzthalmokban keletkező humusz is veszélyes ellenség lehet. Vannak azonban az allergiában szenvedőknek kedvező kertészeti módszerek.
Íme, néhány, a káros hatásokat jelentősen csökkentő módszer:
• Ültessen kevéssé allergén őshonos növényeket – bármit, amit madarak és méhek poroznak be, és a virágporukat nem a szél viszi tovább.
• Talajtakarásra köveket használjon, ne fakérget vagy faőrleményt.
• Válasszon olyan gyepféléket, amelyek kisebb valószínűséggel okoznak allergiás reakciót.
• Irtsa a gyomot és nyírja a füvet gyakran, hogy a gyomok és a fű ne tudjanak felmagzani.
• Enyhe illatú növényeket válasszon.
• Számolja fel a komposzthalmokat.
• Szeles időben ne kertészkedjen.

Ha speciális terméket kell használnia, válassza inkább a növényi alapú változatokat. Ezek biológiai úton lebomlanak, továbbá kevésbé ártanak a szervezetnek.

Óvatosan az illatokkal
Még a legdrágább parfümökben is vannak szintetikus alapanyagok, amelyeket világszerte allergéneknek tartanak. Egyeseknél olyan mértékű allergiás reakciót válthatnak ki, hogy például az Egyesült Államokban már sok munkahely illatmentes.

A baj az, hogy állandóan túlságosan illatosak vagyunk – a szappantól, a sampontól, a vécépapírtól, a papírzsebkendőtől és sok mástól.

Igyekezzen illóolaj-alapú parfümöt használni, és vásároljon illatmentes sampont, szappant és más illatszereket, amelyek patikákban és bioboltokban szerezhetők be.

Fordítson gondot a szőnyegre
A padlószőnyeg az egyik olyan tárgy a házban, amely rendszeres, gondos tisztításra szorul. Idővel beletapossuk a port és a piszkot a szőnyegbe, és a szemcsék befészkelik magukat a szőnyeg rostjai közé. Ugyanott rakódnak le a gyakran használt spray-k, köztük a rovarirtók és dezodorok maradványai, amelyek idővel visszakerülhetnek a levegőbe. Nem csoda, hogy a szőnyeg az allergiát és asztmát kiváltó poratkák legkedveltebb tartózkodási helye.

Lehet, hogy most nem volna praktikus felszámolni a szőnyegeket, de a következő költözés vagy lakásfelújítás alkalmával érdemes lenne faparkettára vagy kövezetre cserélnie. Rövid távon pedig tanácsos egy Hepa-szűrővel ellátott, hatékony porszívót beszerezni. Az is segít tisztán tartani a szőnyeget, ha a bejáratnál leveszi a cipőjét.

Ötletek, hogy tisztább levegőt szívhasson be
• Ne vásároljon meg semmit, aminek címkéjén ötnél több összetevőt talál.
• A számítógépek és nyomtatók nagy mennyiségű perfluorokarbont (PFC) és ózont bocsátanak ki, amelyek nagy része az asztal alatt rakódik le. Takarítsa gondosan ezt a területet, és ne engedje ott játszani a gyerekeket.
• Otthona felújításakor szánjon rá időt, hogy kevésbé mérgező termékeket kutasson fel. Több helyütt kapható már környezetbarát festék.
• Ne vegyszerekkel irtsa a rovarokat. Molyirtó helyett használjon levendulaolajat, illetve mindig tisztán tegye el a ruháit, a ruhamoly lárváit ugyanis vonzzák az izzadságfoltok.
• Előzze meg a penészképződést az ilyen szempontból legkényesebb területek és tárgyak lehető legszárazabban tartásával, és szellőztessen annyit, amennyit csak lehetséges. A zuhanyozó falának szárazra törlése csodákra képes.
• Száműzze a légfrissítőket egyszer és mindenkorra – inkább hagyja nyitva a mellékhelyiség ablakát.
• Ügyeljen rá, hogy minden gázkészülék megfelelően szellőzzön, legyen szagelszívóval vagy ventilátorral felszerelve.
• Felejtse el a teflonbevonatú edényeket. Sokkal egészségesebb a rozsdamentes acél, a zománcozott és az öntöttvas.

Engedje be a friss levegőt
Szellőztessen, szellőztessen, szellőztessen! Ha nyitva tartja az ajtókat és ablakokat, nemcsak eloszlik a háztartási tisztítószerekből és spray-kből származó pára, hanem gyorsabban el is távozik, miután feladatát „teljesítette”. Az ajtók és az ablakok csukva tartásával csak ahhoz járul hozzá, hogy ezek a vegyületek lerakódjanak az otthonában. Mivel ezeket inkább el kellene távolítani, ezt a levegő lehető leggyakoribb cseréjével érheti el.

És semmiképpen ne feledkezzen meg a légkondicionálóról! A nem megfelelően karbantartott légkondicionáló egység a szennyezett levegőt keringeti a házban. Rendszeresen tisztítsa a szűrőket, és évente egyszer végeztesse el szakemberrel a karbantartást.

Kerülje a spriccelőset
Az aeroszolos spray-k cseppecskéket juttatnak a levegőbe, amelyeket belélegzünk, vagy a különböző felületekre hullva beszennyezik azokat. Az a legjobb megoldás, ha mást használ helyettük. Használjon pumpás flakonokat. Válassza a golyós dezodort. A vécé levegőjét inkább úgy frissítse fel, hogy kinyitja az ablakot.

A pókokat és legyeket inkább kergesse ki, ne vegyi háborút indítson ellenük.
 

A cikket angolul is elolvashatja itt!

Vote it up
350
Tetszett?Szavazzon rá!