9 tünet, amelyet komolyan kell venni

Ha ezeknek a végére jár, súlyos bajokra derülhet fény időben, sőt akár az életét is megmentheti

Kapcsolódó cikkek

1. A szemöldök részleges elvesztése
NO ÉS? – A szemöldököm hullása segített felismerni azt, hogy nem működik jól a pajzsmirigyem – mondja dr. Peter Swinyard, Swindonban praktizáló általános orvos és a brit Családorvosok Szövetségének elnöke. Ez az apró tünet segített a diagnózis felállításában, mivel a rossz pajzsmirigyműködés számos más tünete, mint a fáradtságérzés, a fázás és a súlygyarapodás egyéb betegségre is jellemző, vagy egyáltalán nem jelent semmiféle betegséget. A pajzsmirigy elégtelen működése azt jelenti, hogy miután a pajzsmirigy nem kellően aktív, lelassul az egész szervezet, ráadásul növeli a szívbetegség, a zöld hályog és a depresszió kockázatát.

TEHÁT? A vérvizsgálat kimutatja, hogy túl magas-e a pajzsmirigy működését serkentő hormon (tireoidea stimuláló hormon, TSH), illetve a tiroxin nevű hormon szintje. Az állapot pajzsmirigyhormon-pótlással kordában tartható.

2. A has puffadása
NO ÉS? A petefészekrák tünetei bizonytalanok, az orvosok és a nők egyaránt könnyen elsiklanak felettük. Dr. Willie Hamilton, a Target Ovarian Cancer nevű, a petefészekrák ellen küzdő jótékonysági szervezet tanácsadója azonban úgy véli: – A petefészekrákra igen nagy valószínűséggel utaló tünet a has méretének a megnagyobbodása. – Egyéb tünet a medencetáji fájdalom, az étvágytalanság, a teltségérzés és a haspuffadás. Az öt éven túli túlélés 85-90 százalékos, ha idejében felismerik és kezelni kezdik, de a későbbi stádiumokban már csak körülbelül 25 százalékos.

A brit hadseregnél szolgáló férjével Németországban élő Sandra Clarke-nál 21 éves korában diagnosztizáltak petefészekrákot. Észrevette, hogy egy kicsit meghízott és szűk a farmerja, de nem gondolt semmi rosszra. Végül éles hasfájása miatt fordult orvoshoz: a kellemetlen tünet végére akart járni a nyári utazás előtt. – Valószínűleg életem legbölcsebb döntése volt – mondja. – Az orvosomtól megtudtam, hogy tumorom van, és a lehető leghamarabb kórházba kell mennem.

Eltávolították jobb petefészkét és petevezetékét, majd kemoterápiás kezelésen esett át. Ha viszont tovább halogatja, valószínűleg teljes méheltávolítást kellett volna végrehajtani. A most 33 éves Sandrának azonban azt mondták, hogy még gyermeke is lehet.

TEHÁT? Az orvosa nőgyógyászati vizsgálatot végeztet, s ha eltérést észlel, akkor ultrahang- és vérvizsgálat a következő lépés.

3. Rendezetlen fogsor
NO ÉS? Az egymásra torlódó fogakat nehéz tisztítani, ami ínybetegség kialakulásához járulhat hozzá. Emellett a fogak kilazulásához is vezethet, ami sok igazán csúf dolgot vonhat maga után. – Olyan belszervi betegségekkel hozzák összefüggésbe, mint a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség – mondja dr. Nigel Carter, a brit Fogegészség Alapítvány munkatársa. Egy nemrég elvégzett felmérésből kiderült, hogy az ínybetegséggel küszködő nők hajlamosabbak a koraszülésre, és kisebb súlyú gyerekeket szülnek.

TEHÁT? Jelentkezzen be egy fogász szakorvoshoz. Ellenőrzi, hogy van-e ínygyulladása, illetve rendben tartja a fogazatot. Eldöntheti, szükség van-e esetleg fogszabályozásra vagy más beavatkozásra.

kórházi hordágyon ülő nőbeteg4. Lelaposodó lábboltozat
NO ÉS? A lúdtalp a viccelődés régi tárgya. Az már kevésbé mókás, hogy a lapos lábboltozat bütykök, kalapácsujjak, Achilles-problémák, lábízületi gyulladás kialakulásához vezethet, miként a lábujjak, a sarok, a boka, a térd és a lábszár erős fájdalmához is. Többen úgy vélik, hogy hátproblémákat és térdízületi artrózist is okozhat. Ezek az állapotok mind úgy jönnek létre, hogy a talpat tartó ínszalagok – általában az életkor előrehaladtával – megnyúlnak, és így a lábfej arra kényszerül, hogy járás közben a belső oldalán gördüljön.

TEHÁT? – E problémák többsége megoldható lúdtalpbetét, a cipőbe helyezhető olyan ortopédiai eszköz viselésével, amely korrigálja a lábtartást – mondja Mike O’Neill podiáter. A lábboltozat alátámasztására kialakított edzőcipők is hasznosak lehetnek. Kérje meg háziorvosát, hogy utalja be egy olyan ortopéd orvoshoz, aki az alsó végtag biomechanikájára specializálódott. Nőknél az is segíthet, ha félreteszik a magas sarkú cipőt, mindkét nem esetében pedig az, hogy leadnak néhány kilót, amennyiben túlsúlyosak.

5. Rendszeres horkolás
NO ÉS? A brit horkolási és alvás közbeni légzésszünet társaság (BSSAA) szerint a rendszeresen horkolóknál ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás, szívbetegség, stroke, koleszterinszint-emelkedés és 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál, akik csak időnként horkolnak. Az emberek mégis átlagosan 18 évig várnak, mielőtt segítséget kérnének. A kezeletlen horkolás miatt alvás közben több alkalommal leáll a légzés, amitől az ember felriad. Az ilyen problémával küszködők nem tudják kialudni magukat, és állandóan rossz a közérzetük. A statisztikák szerint a közlekedési balesetek egynegyedében szerepet játszik ez a probléma.

TEHÁT? Forduljon szakemberhez, aki megállapítja, mi áll a probléma hátterében. Az alvás közbeni légzésszünet sokszor megelőzhető az úgynevezett CPAP (continuous positive airway pressure) készülékkel, amely folyamatosan levegőt fúj be az orrba, ezáltal megakadályozza, hogy a garatfalak összeessenek és elzárják a levegő útját. A legjobb hosszú távú megoldás a kiváltó októl függően változik, azonban ennek kapcsán életmódváltásra is szükség lehet.

6. Zavaró hüvelyi folyás
NO ÉS? Némi hüvelyváladék távozása normális, nem? Akkor már nem, ha megváltozik a színe (zöldes, szürkés vagy véres árnyalatúvá), illetve kellemetlen szagú lesz.

– A hüvelyváladék megváltozása rendszerint kismedencei fertőzésre utal – mondja dr. Peter Swinyard. Ha elhanyagoljuk, gyulladásos megbetegedés alakulhat ki belőle a medencében, aminek szövődményeként a meddőség, az igen veszélyes méhen kívüli terhesség és a hasüregben összenövések (ezek miatt pedig fájdalom) jelentkezhetnek.

TEHÁT? Küzdje le zavarát, és menjen el az orvosához. Az azonnali antibiotikumos kezelés a későbbi szövődmények kockázatát lényegesen csökkenti.

7. Időleges látásvesztés
NO ÉS? A Gloucestershire-ben élő Hugh Thrift azért ment el az orvosához, hogy „panaszkodjon a rosszalkodó térdére”. Csak azért említette a furcsa eseteket a szemével, mert az orvos megkérdezte, van-e valami más panasza is. Az 57 éves mérnöknek időnként az volt az érzése, mintha az egyik szemére egy függöny ereszkedne le, és csak alul látott ki egy kis sávban, de néhány másodperc múlva a látása teljesen normális lett.

Kiderült, hogy ez a tünet, az amaurózis fugax, egy súlyos problémára hívja fel a figyelmet: arra, hogy átmenetileg vérkeringési zavar jelentkezett az ezt a részt tápláló érben. Ennek oka, hogy a nyaki verőér falán kialakult lerakódáson egy vérrög képződött, amely ide sodródott. Hugh jobb oldali nyaki verőere valójában 75 százalékkal beszűkült, és sebészi beavatkozást kellett végezni ahhoz, hogy megtisztítsák a plakkoktól. Azóta, öt éve miniaszpirint és sztatint szed a stroke megelőzése érdekében. – Úgy véltem, hogy az a kis szemprobléma nem olyan fontos, hogy orvoshoz menjek vele – mondja. – Nem szívesen gondolok bele, mi történhetett volna, ha nem említem meg. Talán már nem is élnék, vagy kerekes székben ülnék. Nagyon szerencsés vagyok. – Az átmeneti látásvesztés az átmeneti iszkémiás roham (TIA) egyik tünete lehet. Egyéb tünete lehet még az átmeneti bénulás, beszédzavar is.

TEHÁT? Az átmeneti idegrendszeri tüneteket mindig komolyan kell venni – akkor is, ha nyom nélkül elmúlnak. Keresse fel a szemészetet, hogy kiderüljön, van-e probléma a szemével. Ha igen, az orvos kivizsgáltathatja.

8. Sárga foltok a szem körül
NO ÉS? A szemhéjon is megjelenő lapos, viaszos foltok lehetnek xanthelazmák is. Önmagukban ártalmatlanok, de a hátterükben komolyabb ok is meghúzódhat. – A xanthelazmás betegek ötven százalékáról derül ki, hogy magas a koleszterinszintjük – mondja dr. Nick Lowe brit bőrgyógyász. Bár kevés a nyilvánvaló tünet, a magas koleszterinszint miatt lerakódások keletkezhetnek az erekben, ezért ez a stroke és az infarktus egyik kockázati tényezője. Egy másik jel a szaruhártya körül látható fehér vagy szürke, homályos gyűrű.

TEHÁT? Kérjen vérvizsgálatot az orvosától. Ha magas a koleszterinszintje, valószínűleg életmódján kell változtatnia, illetve gyógyszerek szedését javasolják. – A xanthelazma sikeresen kezelhető bizonyos lézerekkel – mondja dr. Lowe. – Keressen fel lézeres gyakorlattal rendelkező bőrgyógyászt vagy plasztikai szemsebészt.

9. Emésztési zavar
NO ÉS? – Az 55 éven felülieknél jelentkező emésztési zavar, különösen ha fogyással társul, nekem mindig figyelemfelhívó jel – mondja dr. Peter Swinyard. Ritka esetben kezdeti gyomorrák jele lehet, amely az érintett terület vagy akár az egész gyomor eltávolítását teszi szükségessé.

TEHÁT? Ha az emésztési zavar kezelése hat hét után sem enyhül magától, ideje kivizsgálni, mondja dr. Swinyard. – A gyomortükrözés már a kezdeti stádiumban is kimutatja a gyomorrákot. – Ilyenkor a szájon át levezetnek egy vékony csövet a nyelőcsövön keresztül a gyomorba, így az orvos láthatja az ottani elváltozásokat, felvételeket készíthet és szövetmintát vehet.

Vote it up
479
Tetszett?Szavazzon rá!