A 21. század káros hatásai

Az elmúlt évtizedek technikai újításai sok téren könnyebbé tették életünket – de bajokat is hozhatnak

Kapcsolódó cikkek

Pánikrohamok
A pszichológusok a fiatalok körében egy egyre gyakoribb, új keletű betegségre lettek figyelmesek, amelyet nomofóbiának neveztek el. A név az angol „no-mobile-phone-phobia” kifejezésből származik, ami a mobiltelefon hiányától való félelmet jelenti. A tünetek – mint az idegesség és a zavartság – akkor jelentkeznek, ha az illetőt megfosztják mobiltelefonjától, s így a friss hírekről való azonnali értesülés lehetőségétől. Szakértők szerint a betegség leginkább az olyan függőségekhez hasonlatos, mint például a szerencsejáték-szenvedély.

Rossz minőségű ondó
Egy kutatás azt mutatta ki, hogy a Wi-Fi készülékek által kibocsátott jelek károsíthatják a hímivarsejteket: akadályozhatják azok mozgását, ami a termékenységet veszélyeztetheti. Bár a szakértők szerint még további vizsgálatokra van szükség, mielőtt biztos következtetéseket lehetne levonni, ugyanakkor addig sem árt, ha a férfiak igyekeznek tisztes távot tartani az ilyen kütyüktől.

Számítógépes látás szindróma
Szünet nélkül órákon át bámulni a monitort köztudottan árt a szemnek. A szünet nélküli számítógépezés következményének, a számítógépes látás szindrómának (angolul Computer Vision Syndrome, azaz CVS a tünete lehet a szemfáradtság, a fejfájás és a homályos látás. Hogy hogyan enyhítheti a tüneteket? Tompítsa a monitor fényét, valamint igyekezzen többet pislogni, illetve rendszeresen szünetet beiktatni!

SMS-hüvelykujj
Orvosok arra lettek figyelmesek, hogy egyre több az olyan beteg, akinek a hüvelykujját mozgató ín gyullad be – szakértők szerint az elterjedt mobiltelefon- és számítógép-használat lehet erre a magyarázat. Figyelmeztető jel a hüvelykujj bizsergése, zsibbadása – ha ezeket tapasztalja, legjobb, ha pihenteti kicsit a hüvelykujját, vagy gyógytornászhoz fordul.

Rossz testtartás
Könnyen hátfájáshoz vezethet, ha egész nap az íróasztal mögött görnyed! Hogy megelőzze, nyújtsa, eddze hátát az alábbi gyakorlattal: tenyereivel a földön térdeljen le, majd anélkül, hogy a jobb tenyerét felemelné, jobb lábát a bal alatt áttéve óvatosan kezdjen megfordulni, hassal fölfelé kicsavarodni; a végső pozícióban mindkét talp illetve a jobb kéz a talajon van, a csípő és a bal kéz pedig a magasban. Végezze el a gyakorlatot fordított oldallal is!

Telefonkönyök
A CNN számolt be az okostelefonok egy lehetséges következményéről, a telefonkönyökről: „Ha túl hosszan tartja könyökét meghajlítva, azzal megsérülhet az alkar egyik fontos idege.” A kényelmetlen érzés hosszú telefonálások során jelentkezhet, amikor sokáig kell a füléhez tartania a telefont. Hogy mi lehet megoldás erre? Az elnyúló beszélgetések közben néha váltson kezet, esetleg használjon bluetooth-os headsetet.

Kiberberbetegség
A kutatók már régóta foglalkoznak az úgynevezett kiberbetegséggel, amely a virtuális valóságban (VR) eltöltött huzamosabb idő után jelentkezhet. A virtuális valóság ma már olyan hétköznapi technológiákon keresztül is megtapasztalható, mint a 3D-filmek vagy épp az okostelefonok és a táblagépek HD kijelzője. A betegség leggyakoribb tünetei a tengeribetegséghez hasonlók: az émelygés, illetve a fejfájás.

Vote it up
153
Tetszett?Szavazzon rá!