A Táncoló királynő tovább uralkodik

Agnetha Fältskog új lemezzel jelentkezett, de mint mondja, arra ne számítsunk, hogy az ABBA újra összeáll

Kapcsolódó cikkek

Az olyan slágerek, mint a Waterloo, az S.O.S. vagy épp a Gimme! Gimme! Gimme! ma sem kevésbé népszerűek a táncparkettek környékén, mint bő harminc éve, amikor először vette fel őket a nagy sikerű svéd ABBA. Bár a zenéjük mindenütt jelen van, az együttes tagjai sehol sincsenek. Ez különösen igaz Agnetha Fältskogra, az énekesnőre, akinek jellegzetes hangja nagyban hozzájárult az ABBA gondtalan skandináv bájához.

A 63 éves Fältskog májusban tért vissza az A című albummal. 1987 óta ez az első új anyagot tartalmazó lemeze. Ismerős ABBA-hangzása van, de a tönkrement szerelmekről szóló balladákból (sőt egy diszkónótából is) az elmúlt évtizedek tapasztalatai csendülnek ki. Fältskog mesélt a zenei életbe való visszatéréséről, és elmondta, miért kell a rajongóknak beletörődniük, hogy az ABBA soha többé nem fog újra összeállni.

RD: Amikor közel tíz éven át nem adott ki új albumot, kezdte azt hinni, hogy már soha többé nem fog?
AF: Ezt az albumot egyáltalán nem terveztem. Amikor az utolsó nagylemezemet, a My Colouring Book (Kifestőkönyvem) címűt készítettem [2004-ben], azt hittem, soha nem lesz több. De most már értem: soha se mondd, hogy soha. Amikor meghallottam az első három dalt, úgy éreztem, ezt meg kell csinálnom.

RD: Nem aggasztotta, hogy esetleg kijött a gyakorlatból?
AF: Egyre öregebb leszek, és az ember nem tudhatja, milyenné válik a torka vagy a hangja. Szóval azt mondtam a fiúknak a produkciós stábban, hogy ha öreg a hangom, nem akarom megcsinálni. Úgy éreztem, kicsit berozsdásodott a torkom. Vettem hát pár énekleckét, és hasizomgyakorlatokat végeztem. Aztán sokkal jobban ment.

RD: Énekelt egyáltalán a hosszú kihagyás alatt?
AF: Csak szórakozásból. Zongorázás közben az unokáimmal. De semmi komolyabb.

RD: Az album több dala szól a véget ért szerelemről és olyan emberekről, akik attól félnek, hogy jobban szeretnek valakit, mint az őket.
AF: Igen. Ez mindig így van, nem igaz? Vannak ritmusosabb számok is, de én tényleg a balladákat szeretem énekelni legjobban.

RD: Az I Was a Flower (Virág voltam) című dalban az ártatlanság és a szépség elvesztéséről énekel. Tényleg így érzi magát?
AF: Ez nem rólam szól. Olyan, mint egy filmszerepet eljátszani. Csak az ember a teste és arca helyett itt a hangjával próbálja érzékeltetni, hogy miről van szó. Az a dal nagyon tragikus. Azt gondolom, könnyebb ezt az érzést dalban megragadni most, ezzel az élettapasztalattal, amikor annyi mindent tudsz adni érzelmileg.

RD: Koncertezni is fog, hogy népszerűsítse az új albumot?
AF: Nem, már nem vagyok olyan fiatal. Nincs elég energiám hozzá, és nem akarok túl sokat utazni.

RD: Szomorú, amiért le kell mondania erről?
AF: Nem, egyáltalán nem hiányzik. Néha élveztem, de mindig rettentően fárasztó volt. Épp eleget csináltam már életemben. [nevet]

RD: Miért döntött úgy, hogy A legyen az album címe?
AF: A fiúk találták ki, hogy A legyen. Először nem voltam oda érte, de most már megszoktam, és azt hiszem, rendben van. Ez a nevem első betűje, és az ABBA első betűje is. Ez vagyok én. Miért ne?

RD: Adódik a kérdés: ön és az ABBA többi tagja össze fog-e állni még valaha?
AF: Azt gondolom, el kell fogadnunk, hogy ez nem fog megtörténni, mert túl öregek vagyunk, és mindegyikünknek megvan a maga élete. Túl sok év telt el, amióta abbahagytuk, és semmi értelme, hogy most újra összeálljunk.

RD: De ha összetalálkozik az együttes korábbi tagjaival, például a Mamma Mia! című film valamelyik bemutatóján vagy másutt, örül, hogy láthatja őket?
AF: Hát persze! Annyi közös élményünk van. Jó időnként látni egymást, kicsit dumálni, kicsit nosztalgiázni.

RD: Ha vezetés közben az autórádióból hirtelen felcsendül a Dancing Queen vagy egy másik ABBA-sláger, kikapcsolja?
AF: Nem kapcsolom ki. Tényleg volt pár év, amikor nagyon elegem lett az ABBA-zenéből. A feloszlás után pár évig se Frida [Lyngstad], se én nem akartuk hallani. De aztán megint eltelt egypár év, és most már nem zavar, ha újra hallom.

Vote it up
239
Tetszett?Szavazzon rá!