A bőrgyógyász veheti észre elsőként

Akár a lisztérzékenység és a diabétesz korai jeleit is felfedezheti bőrtünetek alapján

Egy bőrgyógyászati vizsgálat valójában mélyebbre hatol, mint a bőrfelszín
Lisa Grandinetti bőrgyógyász, a Pittsburghi Egyetem Orvosi Központjának tanársegédje számításai szerint a bőrtünetekkel orvost felkereső betegek 30-40 százalékánál lappangó krónikus betegség áll a háttérben. – A bőr tulajdonképpen ablak az ember egészségére – magyarázza Wilma Bergfeld, a Clevelandi Klinika bőrgyógyászatának főorvosa. Egyre több olyan bőrtünetet azonosítanak, melyek autoimmun betegségekre, mint például a lupusz, a reumatoid artritisz vagy a gyulladásos bélbetegség fennállására hívják fel a figyelmet. Ez azért fontos, mert ezeknek a tüneteknek a segítségével egy rutinvizsgálat során is felmerül a betegség gyanúja, és így hamarabb diagnosztizálható a baj, korábban kezdhető el a kezelés. Összegyűjtöttük, mire figyel a bőrgyógyász.

Cukorbetegség
A diabétesz igen gyakori, Amerikában az emberek mintegy 10 százalékát érinti – és dr. Grandinetti szerint az esetek felében valamilyen bőrtünettel is jár. A legelterjedtebb az acanthosis nigricans, a bőr elsötétedése a hónaljaknál és a nyak körül. Általában az ezzel a tünettel érkező személyek nem is tudják, hogy diabéteszük van, mondja dr. Bergfeld. – Többnyire fiatalabbakról van szó, a betegséget tehát így kezdeti szakaszában fel tudjuk ismerni – teszi hozzá.

A cukorbetegség jele lehet továbbá az apró kinövések is, ha nem is minden esetben: – Ilyen növedék bárkinél kialakulhat, akár csak vakarástól is, például a hónaljon vagy az ágyéktájon – magyarázza dr. Grandinetti. – Ha nincs egyéb ok cukorbetegségre gyanakodni, tehát a páciens nem túlsúlyos, nincs a vérrokonok között diabéteszes és csak néhány bőrelváltozás van, akkor nem indokolt a további vizsgálat e téren. Ha azonban több növedéket is találunk a nyak körül, a hónaljon és az ágyéktájon, ráadásul még acanthosis nigricanst is felfedezünk, akkor általában megvizsgáljuk a vér glükózszintjét és hemoglobin A1C értékét.

Lisztérzékenység
Ha a könyökön, a térden, a farpofákon vagy esetenként a fejbőrön erősen viszkető hólyagok jelennek meg (ez az úgynevezett dermatitis herpetiformis) az lisztérzékenységre (cöliákiára) utal. – A tünet biztosan a lisztérzékenységgel függ össze, habár a lisztérzékenység nem mindig okozza ezt a tünetet – figyelmeztet dr. Grandinetti. Tapasztalatai szerint az érintettek általában nem hiszik el, hogy ez a baj, gyakran nem tudnak róla, hogy lenne bármilyen emésztőrendszeri betegségük. A gluténmentes diéta elkezdésével pedig a bőrtünetük is megszűnik – hiszen a búzában, a rozsban és az árpában található glutén az a fehérje, amely kiváltja a cöliákiás betegeknél az immunológiai reakciót.

Reumatoid artritisz
A kéz és a lábfej ízületeinek duzzanatát és fájdalmát előidéző gyulladásos betegségnek időnként bőrtünetei is vannak. A Johns Hopkins Artritiszközpont szerint az esetek mintegy 20-30 százalékában alakulnak ki bőr alatti kis csomók a reumatoid artritisz következtében, az érintett ízületek közelében. – Elvékonyodó, áttetsző bőr a kézfejen, töredezett körmök – ezek szintén a reumatoid artritisz jelei lehetnek – hívja fel a figyelmet Roshini Raj, a New York-i Egyetem Orvosi Iskolájának tanársegédje.

Lupusz
A mindkét arcfélen megjelenő, leégéshez hasonlító vörös bőrelváltozás fontos jele a lupusznak, a gyulladásos betegségnek, amely során az immunrendszer megtámadja a test kötőszöveteit. A betegeknél gyakori továbbá a fejtetőn és a napnak kitett bőrfelületeken, így a nyakon, a háton és a karokon jelentkező vörös bőrkiemelkedés. A betegek 40–70 százalékának az állapotát a napsütés tovább rontja.

Pajzsmirigybetegség
Egyes, 6 hétnél tovább tartó krónikus bőrkiütések autoimmun pajzsmirigybetegség, például Graves-Basedow-kór vagy Hashimoto-thyreoiditis tünetei lehetnek. Hogy ezek a betegségek miért okoznak bőrelváltozást, arra biztos magyarázatot még nem sikerült találni: egyes feltételezések szerint ilyenkor a szervezetben termelődő ellenanyagok váltanak ki ilyen bőrreakciót.

Gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség és colitis ulcerosa)
A colitis ulcerosa az esetek harmadában okoz bőrtünetet, a Crohn-betegség az esetek felében – állítják a Mt. Sinai Orvosi Iskola és a Columbia Egyetem Orvosi és Sebészeti Szakkollégium kutatói cikkükben. A Crohn-betegség a bőr felrepedezését, illetve vörös csomók megjelenését okozhatja. – A bőrelváltozás szövettani képe szinte teljesen megfelel annak, amit a Crohn-betegség a bélben okoz – magyarázza dr. Grandinetti. A colitis ulcerosa esetén úgynevezett pyoderma gangrenosum, egy a lábszáron, a bokán és a karon megjelenő fekélyes elváltozás alakul ki. Az Amerikai Crohn-Colitis Alapítvány szerint először csak apró hólyagok jelentkeznek, amelyek idővel mély fekélyekké változnak. A gyulladásos bélbetegségeknél gyakori, hogy a tünetek súlyossága időben változik – általában a bél- és a bőrtünetek egyszerre súlyosbodnak vagy enyhülnek.

Hepatitis C
A fertőző májgyulladás az esetek 15-20 százalékában bőrtünetekkel is jár – állítják a Rutgers New Jersey Orvosi Iskola kutatói. Ilyen a vasculitis és a lichen planus – két igen különböző betegség. – Gyakori, hogy a beteg nem tud róla, hogy hepatitis C-fertőzött, ezért fontos ezt kizárni, ha lichen planusszal érkezik is a beteg – mondja dr. Gandinetti.

Mellékvese-elégtelenség
A vesék fölött elhelyezkedő mellékvesék egyik fontos feladata a kortizol nevű hormon termelése, amely a szervezetet segíti a stresszre adott reakciójában. Az Addison-kór esetén a mellékvese nem termel elegendő kortizolt. Ez igen sokféle tünettel járhat: kezdve az izomgyengeségtől és a fáradékonyságtól, a fogyáson és az étvágytalanságon át egészen az alacsony vérnyomásig és vércukorszintig. A betegség tünetei fokozatosan alakulnak ki, ezért nehéz korai stádiumban felismerni! Sokszor az Addison-kórra először a bőr elsötétedése hívja fel a figyelmet: dr. Bergfeld szerint ilyenkor szinte úgy néz ki a bőr, mintha lebarnult volna. Hasonlóképp oda kell figyelni, ha megmagyarázhatatlan módon striák (csíkok) jelennek meg a bőrön.

Hiánybetegségek
– A hajhullással érkező páciensek panaszaira a magyarázat általában táplálkozási hiányállapot vagy hormonszint-változás. A túl szigorú fogyókúra esetén, például ha a szervezet nem jut szénhidráthoz, vagy egyáltalán nem kap húst, fehérje-, cink-, D-vitamin- és vashiány alakulhat ki – magyarázza dr. Bergfeld.

A hajhullást hormoneltérés is okozhatja: a túl sok férfihormon, az androgén egyik hatása a hajhullás, valamint a megnövekedő testszőrzet és a pattanások.

Vote it up
284
Tetszett?Szavazzon rá!