A boldog családok 13 titka

Tolsztojnak igaza van: a boldog családok mind hasonlók egymáshoz – mivel ugyanazt a receptet követik

Mindig legyen idő egy ölelésre
Az ölelésből soha nem elég! Fontos, hogy a család valamennyi időt az ágyban összebújva, olvasással, beszélgetéssel vagy játékkal töltsön. Ez a fajta pozitív érintés a gyerekeknek szeretetet és biztonságérzetet ad, a szülőknek pedig remek mulatság!

A közös éneklés összetart
A muzsika hangjából ismert von Trapp család is tanúsítja, hogy a közös éneklés fantasztikusan szoros köteléket alkothat. Találjanak ki saját szöveget a kedvenc dallamaikra, és táncolják körbe a gyerekekkel a nappalit! Sőt, akár használhatják a zenét rendrakásra motiváló erőként is.

A játéknak is megvan a helye
Nem baj, ha a gyerekeket gyakran buzdítja a házi feladatok vagy az iskolán kívüli tevékenységek elvégzésére, de ha túlságosan ezekre helyezi a hangsúlyt, az feszültséget és szorongást kelthet. Teremtsen lehetőséget olyan dolgokra is, melyeknek nincs különösebb céljuk, pusztán az, hogy a család tagjai vidáman töltsék együtt az időt. Például játsszanak társasjátékokkal, tervezzenek meglepetésbulit, tegyenek hosszú sétákat, fedezzenek fel egy barlangot, kertészkedjenek vagy főzzenek.

Mozogjanak együtt
Fussanak vagy kerékpározzanak ki a legközelebbi parkba gyermekükkel! A parkban lesz idejük pihenni egyet, mialatt gyermekük a homokozóban vagy a hintán játszik. Az ilyesfajta kirándulásokkal a szülők példát mutathatnak az egészséges életmódra, mozoghatnak egyet, és együtt lehetnek a gyerekekkel.

Teremtsenek egészséges szokásokat
A sóval és cukorral teli élelmiszerek finom ízeikkel csábítóan hatnak, de nagy rombolást tudnak véghezvinni családja egészségén és jókedvén. Alakítson ki egészséges nassolási szokásokat, például tegyen ki az asztalra egy tál gyümölcsöt, feldarabolt zöldséget, magokat vagy aszalt gyümölcsöket.

Főzzenek közösen
Ez is remek módja annak, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését az egészséges ételek iránt. Miközben összedobják a vacsorát, nemcsak segít nekik a helyes táplálkozási szokások elsajátításában, hanem megtanulhatják a főzés és mérés praktikáit, valamint a csapatmunka és improvizáció képességét is. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek szívesebben eszik meg az olyan ételeket, melyek elkészítésében részt vettek.

A jóságért jutalom jár
Nagyon fontos, hogy gyermeke a jó viselkedésért megerősítést kapjon. Nincs szükség semmi extrára: megfelelő ösztönzést adhat egy látogatás az állatmenhelyen vagy az állatkertben, egy pattogatott kukoricás filmnézés, vagy egy kicsit későbbi esti lefekvés.

Olvassanak és írjanak együtt
Mindennap szakítson egy kis időt a könyvekre! Olvasson fel a gyerekeknek, hallgassanak hangoskönyvet, vagy hagyja, hogy mindenki a saját könyveit bújja. Még kényelmesebb lesz, ha összebújnak a kanapén. Az is fontos, hogy a gyerekek mindennap foglalkozzanak az írással.

Legyenek kettesben
A többgyermekes szülők próbáljanak meg mindennap egy kicsit csak az egyik gyermekükkel foglalkozni, akár csak tíz percre. Az így együtt töltött idő a gyermeket a különlegesség érzésével ajándékozza meg, emellett szorosabbra fűzi a kapcsolatukat.

Fontos a forgatókönyv
A gyerekeknek az a legjobb, ha mindig tudják, mire számíthatnak. A szokásos esti fürdés, mese és ének elalvás előtt a legjobb módja annak, hogy mininálisra csökkentse a lefekvés környéki rosszalkodást. Egy bejáratott reggeli menetrend pedig segít, hogy kevesebb felfordulás árán, hamarabb lépjenek ki az ajtón.

Mutassák ki a szeretüket
Próbálják meg apró jelekkel kifejezni, mennyire fontosak egymásnak! Például járjanak egy vidám kis táncot, amikor a gyerekek hazajönnek az iskolából vagy a felnőttek a munkából.

A „bocsánat” nem elég
Ha az egyik gyermeke megbántja a testvérét, a bocsánatkérés még nem minden. A gyermeknek valamilyen módon meg kell próbálnia jóvátenni a fájdalmat, amit okozott – például azzal, hogy segít egy házimunka elvégzésében, vagy megosztja az egyik játékát.

A házasság mindenek előtt
A legfontosabb dolog, amit gyermekéért tehet, hogy szereti a házastársát, és ki is fejezi ezt a szeretetet. Így nemcsak példát mutatnak rá, milyen egy jó kapcsolat, hanem házasságuk is sértetlen marad.

Vote it up
249
Tetszett?Szavazzon rá!