A burgonya nem ismer határokat

Szakértők szerint e gumós növény enyhíthetné az éhínséget a világon. Ez lenne a jövő élelme?

Kapcsolódó cikkek

Az ipari országokban a burgonya mindennapos zöldség, remekül magába szívja a mártásokat és megtölti a gyomrot. Ugyanakkor egyike a legenergiadúsabb ételeknek, és tápértéke is jelentős (szénhidrátot, fehérjét és aminosavakat tartalmaz).

A káliumban rendkívül gazdag burgonya hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemhez. Átlagos fajtája a javasolt napi C-vitamin- szükségletnek a felét fedezi.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO égisze alatt a burgonya nemzetközi éve keretében a világ szakértői tavaly egész évben tanácskoztak.

Ennek végeredménye az a szilárd meggyőződés lett, hogy rendkívüli lehetőségekkel bír a híres gumó, és emberek millióinak életében játszhat fontos szerepet azáltal, hogy a fejlődő országokban megakadályozza az éhezést.

Számítások szerint a világ népessége 2030-ra évenként több mint százmillióval nő majd, és 95 százalékuk a szegény országokban fog élni.

FÜLÖP-SZIGETEK – Bambuszcsónakban szállítják a burgonyátEgyszerű megoldás kínálkozik: növelni kell a termesztett burgonya mennyiségét. – Ahol a talaj minősége nem igazán jó, de bőséges munkaerő áll rendelkezésre, a burgonya ideális mezőgazdasági termény – állítja NeBambi Lutaladio, a FAO gyökér- és gumós zöldségekkel foglalkozó szakembere. – Gyorsan nő, jól bírja a zordabb éghajlatot, és nagyon kevés trágyázást igényel.

Az elmúlt harminc év során parasztok milliói duplázták meg a burgonyatermésüket. A folyamat tehát már elindult. E kistermelők következő feladata az, hogy terményeiket országos és nemzetközi piacokra juttassák. A burgonya árát a helyi keresleti és kínálati viszonyok szabják meg, tehát megbízható és folyamatos táplálék-utánpótlást jelenthet a legszegényebbeknek.

Peru jelezte, hogy csökkenti a drágán importált búza mennyiségét, és arra biztatja lakosságát, hogy fogyasszon burgonyalisztből készült kenyeret. India a tervek szerint az elkövetkező öt-tíz évben megkétszerezi burgonyatermesztését, hogy enyhítse a szegénységet az ország északkeleti részein. Kínában a megművelhető földterületeken a burgonyatermesztés válhat a legfontosabb élelmiszer-termelő ágazattá. Dél-Afrikában pedig a McCain Foods, a világ legnagyobb burgonyaalapú termékeinek gyártója a jövő termelési lehetőségeit a makro- és mikrotápanyagokkal dúsított, szárított termékekben látja.

Az olcsón piacra vihető burgonya a tápláló étkezés fontos összetevője, olyan áron, amelyet a népesség legszegényebb rétegei is meg tudnak fizetni. A világszerte elterjedt burgonya valóban a jövő tápláléka.

KÍNA – Az elmúlt tíz év során a burgonyatermesztésre használt földterületek nagysága megkétszereződött. Kína a világ legnagyobb burgonyatermesztő országa lett

Vote it up
346
Tetszett?Szavazzon rá!