A családapa és a szex

Mit csinál a tehénfiú a tehénlányon? Avagy hogyan világosítsa fel gyermekét? Szily László saját élményei alapján

A kezdő családapa szexuális élete olyan szórakoztató, mint egy államfői találkozót szervező bilaterális bizottság munkája: több hónapnyi aprólékos tárgyalásos előkészítés, rengeteg álmatlan éjszaka és pepecselő egyeztetés gyümölcse egy merőben formális, maximum tíz percig tartó esemény, amiről a felek évekig beszélnek nosztalgikusan.

Annál izgalmasabb, ami a gyerekszobában történik mindeközben.

Abban ugyan manapság már anyagi helyzettől, neveltetéstől, vallástól és lakóhelytől függetlenül mindenki egyetért, hogy a kisgyerekkori bugyiba nézegetés az egészséges fejlődés alapvető állomása, de egy dolog tudni ezt elméletben, és könnyed társalgást folytatni a kereszténydemokrata nőrokonokkal, miközben kislányunk a „gyere, megmutatom” felkiáltással húzza be érdeklődő fiúpajtását a szoba közepén felállított sátorba.

A családapának ilyen helyzetekben egyetlen feladata van, azt ismételgetnie magában, hogy a kisgyerekeknek fogalmuk sincs arról, mi az a szex, ők sohasem perverzek vagy ilyesmi, hanem csak ártatlanul felfedezik a különféle szerveiket. Ezt különösen akkor fontos tudatosítani, nemcsak saját magunkban, hanem abban a  vérszomjas arccal közeledő anyukában is, amikor a kis kópék mindenféle tárgyakat dugdosnak egymás testnyílásaiba, de ahogy Gesztesi Károly sminkesének szomszédja találóan megjegyezte, pár év apaság mindenkit lelazít.

Szóval az újdonsült apának egészen hamar el kell kezdenie foglalkozni a szexszel. Persze legelőször nem az emberekével. Miért rugózik olyan furcsán a Jolán néni csivavája a nagypapa nadrágszárán? Miért locsolta le a nagyi slaggal azt a cuki kutyust, amelyik játékból ráugrott a Tacsira, és miért mondott olyan csúnyát, hogy nagypapa inkább elvitt minket fagyizni? Miért múzik olyan furán a tehénlány, akire fölmászott a tehénfiú?

Fogalmam sincs, mit kell ilyen kérdésekre válaszolni, én minden esetben titokzatos arcot vágtam, aztán azt mondtam, hogy „szaporodnak”, majd sokatmondóan elhallgattam. (A nadrágszárasra nem azt mondtam, hogy szaporodnak, hanem hogy a Fülike szukának nézi a nagypapa gatyáját.) Eddig nem kérdeztek vissza, gondolom, egy szót sem értenek az egészből, de hazudni nem hazudtam, és ha egymás között szóba hozzák a témát az oviban vagy az iskolában, legalább nem fognak beégni. A halak szaporodását kísérletképpen már elmagyaráztam egész részletesen, de úgy tűnik, még egyáltalán nem vontak párhuzamot, mert a haltejet továbbra is imádják a halászlében.

Az otthoni gyerekbulik egyes számú alapszabálya, hogy lányos szülő nem mehet az emeletre

Nem kell sok idő, és maguk a gyerekek is a tettek mezejére lépnek. Emlékezzünk a saját gyerekkorunkra, és legyünk tapintatosak.

Az egyetlen igazi veszélyforrás a kevésbé felvilágosult lányos szülő. Az otthoni gyerekbulik egyes számú alapszabálya, hogy lányos szülő nem mehet az emeletre/a hálószobákba. Ott van elrettentő példának F., aki legutóbb kijátszotta az útakadályokat, és feljutott az emeleti helyiségekig, aztán egészen nevetségesen viselkedett, miután rányitott a Borisszal éppen orvosost játszó Etelkájára. Minek ebből ekkora ügyet csinálni? Akkor bezzeg nem volt ekkora legény, amikor elkaptam a torkát, hogy megfojtom, ha nem zabolázza meg a Lajcsi fiát, azt a kis perverz szörnyeteget, aki képes volt lehúzni a Mirike szoknyáját.

Az első naiv kérdések és meghökkentő felismerések után a gyerekek elkezdenek nőni, mi éjszakákon át töprengünk, hogy mi is legyen a következő lépés a felvilágosításban, amikor kiderül, hogy az iskola első hónapjának a végére már mindent megtudtak a mobiltelefonos képtovábbítás és a felsőbb osztályosok segítségével.

Ez a sok veszkődés azonban mind csak bölcsis játszadozás ahhoz a feltartóztathatatlanul közeledő, borzalmas pillanathoz képest, amikor Tündérke majd bemutatja az első idiótán röhögő, pattanásos szerencsétlent, és te úgy érzed, felvilágosultság ide vagy oda, most inkább mégis leporolnád az ilyen esetekre jó előre bekészített rozsdás szekercét.

Vote it up
248
Tetszett?Szavazzon rá!