A csodálatos emberi test

Hihetetlen, milyen zseniális szerkezet az emberi szervezet. Ezt 26 érdekes ténnyel bizonyítjuk

Kapcsolódó cikkek

Két párhuzamos történetet olvashat az alábbiakban. Az egyikből megtudhatja, milyen nagyszerű dolgok történnek a testében egyetlen nap alatt. A másikból arról tájékozódhat, milyen új eredményeket használ fel az orvostudomány arra, hogy ez hosszú évekig így is maradjon.

A szélütés hatékonyabb észlelése
Tegyük fel, hogy erősen szédülni kezdett, és szélütésre gyanakszik. A kórházban gyorsan telnek az életmentés szempontjából értékes percek, amíg a CT- vagy MRI-vizsgálatra vár. Egy új teszttel azonban rögtön megállapíthatják a tünet okát. A vizsgálathoz a páciensnek egy webkamerával egybeépített, számítógéphez kapcsolt szemüveget kell felvennie, majd egy kijelölt pontra kell fókuszálnia, miközben a fejét jobbra-balra forgatják. (Szédülésnél a tekintet el-elvándorol a pontról, míg szélütésnél végig rajta marad.) A módszer az esetek 99 százalékában pontos diagnózist ad, mondja kifejlesztője, dr. David Newman-Toker, a baltimore-i Johns Hopkins Kórház munkatársa.

Vérnyomáscsökkentő ételek
• Szezám- és rizskorpaolaj
Azoknak, akik áttértek az e két zsiradék keverékével való főzésre, közel ugyanolyan mértékben csökkent a vérnyomásuk, mintha gyógyszert szedtek volna, állítják egy Új-Delhiben végzett vizsgálat kutatói. A szakemberek szerint a hatás az olajokban lévő zsírsavaknak és antioxidánsoknak köszönhető.

• Lila burgonya Napi két kis adag elfogyasztása nagyjából 4 százalékkal csökkentette az addig normál étrendet követők vérnyomását anélkül, hogy hízást idézett volna elő, állítja egybehangzóan egy amerikai és egy ausztrál tanulmány. A kutatók úgy vélik, a vérnyomáscsökkenést valószínűleg a lila burgonyában nagy mennyiségben jelen lévő antioxidánsok teszik lehetővé.

• Céklalé Hipertóniával küszködőknél 230 ml céklalé elfogyasztása átlagosan mintegy 10 Hgmm-rel csökkentette a vérnyomást, állapították meg a londoni Queen Mary Egyetem kutatói. A céklában lévő nitrátból a szervezetben nitrogén-monoxid keletkezik, amely tágítja az ereket, és segíti a véráramlást. Napi egy pohár elfogyasztása segíthet a vérnyomás alacsonyan tartásában.

Ma... a csontvázának nagyjából 0,03 százalékát építette újjá. Acélerős, de alumíniumkönnyűségű csontjai nem élettelen állványzatok, hanem élő, erekkel és idegekkel átszőtt szövetek. Folyamatosan javítják és újjáépítik magukat – felnőttkorban a csontállomány kb. 10 százaléka újul meg évente. A csontok, ha nem használjuk őket, visszafejlődnek: ha ön combcsonttörés miatt hetekre mozdulatlanságra kényszerül, a csontjai szó szerint összezsugorodnak. Ám újra visszanyerik eredeti méretüket, ha ismét mozogni kezd, és terhet cipel.

Ma... nagyjából 20 ezer gondolata volt. Képzeljen el 100 milliárd agysejtet, amelyek másodpercenként 5–50 alkalommal kommunikálnak egymással. Az impulzusok sebessége a 435 km/órát is elérheti. Ez teszi lehetővé, hogy amint megpillant például egy cicust, azonnal eszébe jut: 1) ez egy macska, 2) vörös színű, 3) Garfieldra emlékeztet, 4) sokáig a Garfield volt a kedvenc képregényem.

Ma... nem hevült túl és nem fagyott meg. Belső termosztátja, amely az agy hipotalamusz nevű részében található, valóságos műszaki csoda. A belső hőmérséklet pár tized fokos módosulására a teste máris életmentő változtatásokba kezd. Ha a hőmérséklet megnő, a bőr erei kitágulnak, és több hőt adnak le. Lehűléskor az erek összehúzódnak, és a verejtékmirigyek működése is leáll. Ha a testhőmérséklete 36 Celsius-fok alá süllyed, akkor reszketni kezdhet, hogy több hőt termeljen.

Ma... a szíve percenként 60–100-szor húzódott össze. Képzelje el, milyen lenne ebben a tempóban karhajlításokat végezni! Ez napi nagyjából 100 ezer szívverést jelent, egy ember életében általában összesen több mint 3 milliárdot. A szív másik elképesztő képessége, hogy alkalmazkodni tud az életmódhoz. Erőteljes edzés során a szív teljesítményének úgy 70 százaléka fordítódik az izmok működtetésére, míg a kevésbé aktív időszakokban ugyanez az arány alig 20 százalék. Az erek együttes hossza nagyjából 161 ezer kilométer, amelyeken a szív mindennap 7570 liter vért szivattyúz át.

Ma... 25 ezerszer vett lélegzetet anélkül, hogy észrevette volna. Ha tudatosan oda kellene figyelnie minden lélegzetvételre, nem sok másra maradna ideje. Sőt, aludni sem tudna. Köszönje agytörzsének, hogy képessé teszi önt az automatikus lélegzésre. De miért kell ennyire gyakran be- és kilélegezni? Az ember anyagcseréje igen intenzív: nyugalmi állapotban is percenként kb. 250 ml oxigénre van szüksége. Szerencsére a tüdő tökéletesen ellátja ezt a feladatot. 300 millió mikroszkopikus hólyagocskájának összfelülete nagyjából fél teniszpályányi, s ez az óriási felület teszi lehetővé a kellő mennyiségű oxigén bevitelét, illetve a szén-dioxid leadását.

Ma... másodpercenként akár 3 millió új vörösvértestet termelt. A vörösvértestek szállítják az oxigént a sejtekhez. Vörös színüket a hemoglobin nevű fehérje adja.

Ma... talán megvágta magát, mégsem vérzett el vagy fertőződött meg. Teste a vér megalvasztásával állítja el a vérzést. A sebbe hatoló baktériumokat hamar elpusztítják a fehérvérsejtek. A felszabaduló gyulladáskeltő vegyületek hatására más sejtek is harcolni kezdenek a baktériumok ellen.

Ma... a veséi majdnem 200 liter vért tisztítottak meg. Ha igazán értékelni akarjuk a vesék munkáját, elég megnézni valakit, aki elégtelen veseműködése miatt művesekezelésre szorul: kisebb hűtőszekrény nagyságú berendezés kell ahhoz, hogy egy ilyen betegnek átszűrjék a vérét, beállítsák annak elektrolitszintjét és eltávolítsák belőle a salakanyagokat. Egy egészséges szervezetnek ehhez két kis szerv is elég. Veséinek fontos szerepük van teste hidratáltságának fenntartásában is. Ha ön sok vizet iszik, a veséi többet ürítenek ki, míg ha kiszáradás fenyegeti, csökkentik a kiürített víz mennyiségét.

Ma... a tekintetét fókuszáló izmok nagyjából 100 ezerszer húzódtak össze. A láb izmai esetében ez 80 kilométer gyaloglással lenne elérhető.

Ma... percenként nagyjából 15-ször pislogott, vagyis ébrenléte alatt majdnem 15 ezerszer. Ezt önkéntelenül tette, hogy óvja szeme épségét és eltávolítsa a belekerült szennyeződéseket. Agya nem engedi, hogy a pislogás közbeni „kihagyás” tudatosuljon, hanem kitölti a hiányzó információkat, így ön észre sem veszi, hogy átmenetileg csukva volt a szeme.

Ma... nagyjából 1,5 liter nyálat termelt. A nyál szervezetünk egyik legkevésbé értékelt folyadéka. Nélküle sem megízlelni, sem lenyelni nem tudná az ételeket, sőt még szavakat sem formálhatna. A nyál emellett hatékony csíraölő szer is: a benne lévő enzimek tisztán tartják a száját, megelőzik a fogszuvasodást és a fertőzéseket. Nem csoda, hogy az állatok nyalogatni szokták a sebeiket.

Ma... a gyomor-nyálkahártyájának 25 százaléka újult meg. Gyomra egy igen erőteljes hatású anyagot tartalmaz: sósavat. Ez segít az ételek lebontásában, valahogy úgy, ahogy a mosószer hatóanyagai a szennyfoltokat bontják le. Meglepően tömény savról van szó, ezért a gyomornyálkahártya négy-öt naponként teljesen megújul, hogy a sav ne marja ki.

Ma... többtucatszor fulladhatott volna meg, mégsem tette. Szájüregének hátsó része rendkívüli életmentő műveletet hajt végre, valahányszor eszik vagy iszik valamit. Amikor nyelni készül, a lágy szájpadlása feljebb mozdul, elzárja az orrüreget (hogy a spagetti ne jöjjön ki az orrán keresztül), a gégefedő pedig elzárja a légcső nyílását (hogy az étel ne kerülhessen a tüdejébe). Jobban fogja értékelni a nyelés művészetét, ha megfigyel egy kanállal etetett kisbabát: a nyelvével nyomkodja ki a szájából a répapürét, mert még csak most tanulja a nyelési reflexet, amely nélkül könnyen meg is halhatna.

Táplálékkiegészítő – a kardiológus ajánlja
Az egyébként a szervezetben is termelődő koenzim Q10 szedése nagyjából felére csökkentette a szívelégtelenség okozta halálozást, állapította meg egy 2013-ban bemutatott vizsgálat. – A koenzim Q10 talán azért ennyire jó hatású, mert fokozottabb energiatermelésre készteti a szív sejtjeit – magyarázza dr. Clyde Yancy, a chicagói Northwestern Memorial Kórház kardiológusa. Hozzáteszi, hogy további kutatások szükségesek, mielőtt a szer szedését széles körben javasolnák. A vizsgálat során krónikus szívelégtelenségben szenvedőknek napi háromszor 100 mg koenzim Q10-tartalmú táplálékkiegészítőt adtak (a szokásos gyógyszereik mellett). Nagyjából felére csökkent a jelentős keringési rendszeri szövődmények kockázata az ilyen táplálékkiegészítőt nem szedőkhöz képest.

A gének előre jelzik a súlycsökkentő műtét sikerességét
Egyesek akár súlyuk 60 százalékát is leadhatják a súlycsökkentő műtét után, míg mások 15 százaléktól is nehezen szabadulnak meg. Hamarosan előre lehet majd tudni, az illető várhatóan mennyit fogy majd. A massachusettsi kórház munkatársa olyan génvariánst azonosított a 15. kromoszómán, amely befolyásolja, miként reagálnak az emberek a súlycsökkentő műtétekre. Akiknél a génváltozat két példányban volt jelen, azok a műtét előtti súlyuk kb. 40 százalékát adták le, míg akiknél egy példányban található meg a variáns, azok átlagosan 33 százalékot. Csak egy vizsgált személy volt olyan balszerencsés, hogy a „jó” génváltozat egy példányban sem volt jelen a sejtjeiben – az ő fogyásának mértéke 30 százalék alatt maradt. (Súlyosan elhízott személyek esetében ez az eltérés 14–23 kilogramm különbséget is jelenthet.) A kórházban 12 további génváltozatot is tanulmányoznak, amelyek befolyásolhatják a műtét eredményét. Azt tervezik, hogy két éven belül kidolgoznak egy tesztet, amellyel egyszerűen megállapítható lesz majd, ki számíthat a legjelentősebb fogyásra.

Slágergyanús diabéteszgyógyszer
Az endokrinológusok körében óriási az érdeklődés az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) által 2013 márciusában s azóta az Európai Unióban is engedélyezett kanagliflozin nevű hatóanyag iránt, amely a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében használható. – Ez a szer abban segít, hogy a szervezet a vizelettel szabaduljon meg a cukortól – mondja dr. Ronald Tamler, a Mount Sinai Diabéteszközpont igazgatója. Egy vizsgálatból az derült ki, hogy a kanagliflozinnal kiegészített cukorbetegség elleni kezelésnél sokkal kiegyenlítettebb lett a vércukorszint, mint amikor a szervezet inzulinszintjét az étkezés után megnövelő gyógyszert szedtek kiegészítésként a páciensek. A kanagliflozinnal szerény mértékű (évi 1 kg) fogyás is elérhető, és csökkenti a vérnyomást. Nemkívánatos mellékhatása, hogy növeli az élesztőgomba-fertőzések kockázatát.

Fura megoldás bélbetegségek ellen
Lehet, hogy az antibiotikumrezisztens bélfertőzések hatékony ellenszere nem a patikaszekrényből érkezik majd – hanem a vécécsészéből. A kutatók egészséges személyek székletét juttatták az akár halálos kimenetelű Clostridium difficile-fertőzésben szenvedő páciensek vastagbelébe, s az a 16 makacs esetből 15-öt meggyógyított. A donorszékletet általában sóoldattal hígítják fel, aztán kolonoszkópiával vagy beöntéssel juttatják a bélbe; a benne lévő baktériumok azután elszaporodva visszaszorítják az ártalmas C. difficilét. Az orvosok azóta más bélbetegségekre, például fekélyes vastagbélgyulladás és Crohn-betegség ellen is javasolni kezdték a széklettranszplantációnak nevezett eljárást.

Házi teszt az alvási apnoé kimutatására
Nem kell többé az alvásklinikai procedúrát választania súlyos horkolása kivizsgáltatására. A Sleep című szaklapban tavaly megjelent kutatások szerint az otthoni vizsgálat éppen olyan pontos eredményeket adhat, mint a laboratóriumi. Ezt is orvos írja fel, és a módszer országonként eltérő. Többnyire egy kis eszközt kell a csuklóra erősíteni, amelyhez a mellkasra, az egyik ujjra és az orr alá illesztett érzékelők csatlakoznak. Bár a módszer nagyon pontosan mutatja ki a közepesen súlyos és súlyos apnoét, a rendellenesség enyhébb változatait olykor nem jelzi.

Új alvássegítő a láthatáron
A szakembereket valósággal lázba hozza ez a még nem engedélyezett altató. – Az orexin-receptor antagonisták az agy ébrenlétet fenntartó idegsejtjeit gátolják. Ez jóval természetesebb hatás, mint az egyéb altatóké, mivel azok a GABA nevű, az agy működését lassító és ezzel álmosságot okozó anyag hatását fokozzák – magyarázza Michael Breus alvásszakértő. Az eredmény? Várhatóan jobb minőségű alvás, kevesebb olyan mellékhatással, mint a másnapi álmosság és a memóriazavar. Azonban dr. Morgenthaler, illetve Breus is hangsúlyozza: a legjobb megoldást a lefekvési és alvási szokások megváltoztatása hozhatja – például a számítógép idejében való kikapcsolása.

Vizsgálatok a rák korábbi kimutatására
• A tüdő CT-vizsgálata
: Az orvosok sokáig nem szívesen írták fel rutinszerűen ezt a vizsgálatot, mivel drága, és potenciálisan rákkeltő hatású röntgensugarat alkalmaz. Az új kutatások szerint a célzottan a tüdő vizsgálatára kifejlesztett alacsony dózisú sugárzással működő spirál CT-k azonban több hasznot hoznak, mint kárt: a tüdőrák fokozott kockázatának kitett személyek 27 százalékánál mutattak ki rákos elváltozásokat, míg hagyományos röntgennel ez az arány csak 9 százalék volt, áll a New England Journal of Medicine című szaklap cikkében, amely 53 ezer fő vizsgálatának eredményeit közli. Ráadásul a speciális tüdő-CT nagyobb valószínűséggel mutatta ki a tüdőrák korai, jóval kezelhetőbb stádiumait is. Ha ön elmúlt 55 éves, és sokat dohányzik vagy dohányzott (30 éve napi 1 csomagot, 15 éve napi 2 csomagot stb. szívott el), akkor érdemes megkérdeznie az orvosát, elérhető-e ilyen vizsgálat az ön számára.

• PAP-kenet a petefészek- és a méhrák kimutatására is: A szűrővizsgálat, amely óriási mértékben csökkentette a méhnyakrák gyakoriságát, most más nőgyógyászati daganatok kimutatására is alkalmassá válhat. A méhnyakból vett kenetből azonosíthatók azon gének mutációi, amelyek a leggyakrabban változnak meg petefészek- és méhrák esetén, írja a Johns Hopkins Kórház egy új tanulmánya. – A vizsgálat a petefészekrákos esetek közel 50 százalékát mutatta ki, míg a méhráknál majdnem 100 százalékos volt a pontossága, ami fantasztikus eredmény – mondja dr. Ernest Hawk, a texasi MD Anderson Rákközpont munkatársa. Ezeket a rákokat nehéz szűrni, és általában már csak előrehaladott állapotban észlelik őket.

• Fújós szonda a vastagbélrák kimutatására: Egy olasz cikk szerint a kilélegzett levegő vizsgálata több mint 75 százalékos pontossággal képes azonosítani a vastagbélrákot. A kutatók 37 vastagbélrákos páciens és 41 egészséges személy leheletének kémiai elemzésével olyan jellegzetességeket azonosítottak, amelyek vastagbélrákra utalhatnak. A vastagbélrákszűrés legbiztosabb módjának tekintett kolonoszkópia is csak 85-95 százalékos pontossággal mutatja ki a daganatot korai stádiumban.

Orrspray influenza ellen
A Pennsylvaniai Egyetem nemrég megjelent közleménye szerint egy új orrspray-nek köszönhetően talán örökre elbúcsúzhatunk az influenza- világjárványoktól. Dr. James Wilson génterápiás szakember és kutatócsoportja kifejlesztett egy olyan ellenanyagot, amely számos influenzatörzs ellen hatásos lehet. A kutatók rafinált módszerrel vették rá az immunrendszert az antitest termelésére: egy ártalmatlan vírus, az AAV (adeno-asszociált vírus) génjeit használták fel. Ezeket beillesztették az influenzavírus génjeibe, majd azokat egerek orrnyálkahártyájára juttatták, mire az állatok szervezetében termelődni kezdett a vírusellenes antitest, amely teljes védelmet nyújtott az egyébként végzetes influenzatörzsekkel szemben is. – Ezek az antitestek egész sor influenzavírust képesek semlegesíteni, így a védőoltásokkal ellentétben a spray-t nem kellene minden évben újra kifejleszteni – magyarázza dr. Wilson.

Könnyebb olvasás homályos látással
A vakságot a fejlett országokban az esetek 7,1 százalékában az időskori sárgafolt-elfajulás (makuladegeneráció) okozza. A megromlott látású páciensek olvasási sebessége percenként legalább 42 szóval nőtt meg, amikor 18 pontos betűméretre állított tabletről olvastak könyveket vagy újságokat, áll az Ázsia-Csendes-óceáni és Amerikai Szemészeti Akadémia tanulmányában. A szakértők szerint a javulás kulcsa a háttérvilágításos kijelző, amely megnöveli a szavak és a háttér közötti kontrasztot.

Megnyugtató tűk
Az akupunktúrát a hívei már régóta alkalmasnak tartják a legkülönfélébb betegségek kezelésére a meddőségtől a migrénig. A Georgetowni Egyetem Egészségügyi Központjának kutatásai szerint a stressz enyhítésében is segíthet. – Krónikus stressznek – esetünkben napi egy órán át tartó jeges fürdőnek – kitett patkányokat vizsgáltunk, és azt találtuk, hogy az akupunktúrával kezelt állatoknál nem nőtt meg ugrásszerűen a kortikotropin releasing hormon (CRH) szintje. Ez a vegyület az agyban termelődik, és a stresszhormonok felszabadításáért felelős – mondja a tanulmány szerzője, Ladan Eshkevari.

Egy pohárral a füle egészségéért
A szakértők régóta tudják, hogy a szőlőben és a vörösborban található rezveratrol hasznos lehet a szívbetegség, a rák bizonyos fajtái és a cukorbetegség megelőzésében. A listához most a halláskárosodást is hozzáadhatjuk. Azoknak az erős zajnak kitett patkányoknak, amelyek előzőleg rezveratrolt kaptak, sokkal kevésbé károsodott a hallásuk, mint nem kezelt társaiké. Az oxidatív stressz szerepet játszik az időskori hallásromlásban is, és úgy tűnik, hogy az erőteljes antioxidáns hatású rezveratrol segít ellensúlyozni ezt a fajta károsodást, állítja a cikk szerzője, dr. Michael Seidman, a detroiti Henry Ford Egészségügyi Központ fül- és hallóideg-sebészeti részlegének vezetője. Mivel azonban a vörösborban számos más olyan anyag van, amelyek szintén antioxidáns tulajdonságúak lehetnek – például a tanninok –, dr. Seidman azt javasolja, hogy a kedvező hatás érdekében a táplálékkiegészítők helyett igyunk meg napi 2 deci vörösbort (ne többet). Aki nem iszik alkoholt, ugyanezt napi két és fél deci piros szőlőlé elfogyasztásával érheti el.

Vote it up
377
Tetszett?Szavazzon rá!