A csukló problémái

Mit kell tudni erről a sokakat érintő fájdalmas kórképről: csuklóalagút-szindróma. Mitől van? Hogyan gyógyítható?

Csúcsforgalomban a busz peronján szorong sokadmagával. Riadtan látja, hogy egy közeli ülőhelyről épp felkászálódik egy erősen túlsúlyos utastárs, aki leszállni készül. Mivel középen áll, tehetetlen: úgy összepréselik, hogy elakad a lélegzete is.

Hasonló helyzet a szervezetben is bekövetkezhet, például a csukló területén, ahol az ujjhajlító izmok inai és a középideg szorosan összecsomagolva egy olyan csontos vájatban futnak, amelyet felülről egy inas szövetlemez vagy szalag véd. Ha az egyik ín megdagad, terjedelme csak a szomszédok rovására nőhet. A középideg (szaknyelven nervusz medianusz) nyomás alá kerül. Ez a csuklóalagút-szindróma.

E kórkép hátterében főként a túlerőltetés, a rosszul beidegződött mozdulatok állnak. Természetesen a csuklót érintő anatómiai elváltozások (például csonttörés vagy ficam) szintén kockázati tényezőt jelentenek.

A csuklóalagút-szindróma jellegzetes tünete az első három ujjat, illetve a gyűrűsujj felét érintő zsibbadás, fájdalom, áramütésérzés, vagy e három tünet kombinációja. A panaszok pihentetésre enyhülnek – legalábbis a betegség kezdeti szakaszában. Később a panaszok állandósulnak, az ideg által ellátott izomzat sorvadni kezd, az illető nehezebben tud fogni. Ezért nem érdemes halogatni a kivizsgálást.

A könyök sem ússza meg
Csontos vájatban a csukló mellett a könyök területén is fut ideg: ez a könyökideg. Ha ez kerül nyomás alá, akkor könyök-tájialagút-szindróma alakul ki. Ebben az esetben a panaszok – zsibbadás, duzzanat – inkább a gyűrűs- és a kisujjat érintik. A fájdalom elsősorban éjszaka jelentkezik, nappal általában enyhül.

A terápia során egyrészt az esetlegesen a háttérben álló állapotot kezelik, másrészt az idegre ható nyomást csökkentik. A csukló tartós rögzítése a kezdeti szakaszban hatásos. Ilyenkor hasznos a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése is, esetleg az érintett terület injekciós kezelése.

Ha ez nem hatásos, ambuláns műtétre kerül sor: a csontos vájat tetején átvágják az inas szalagot, hogy csökkenjen a nyomás. A panaszok ezt követően hetek-hónapok alatt múlnak el. A gyógyulást gyógytorna segíti.

Vote it up
422
Tetszett?Szavazzon rá!