A cukorbetegség titkos jelei

Az érintettek negyede nem is tudja, hogy beteg! Íme, a figyelmeztető tünetek, amelyekre feltétlenül figyeljen oda

A tüneteket sokszor nehéz felismerni és helyesen értelmezni
– Sajnos, a cukorbetegségre általában nem úgy derül fény, hogy egyszer csak reggel úgy ébred, hogy szomjas, éhes, és folyton a vécére kell járnia – magyarázza Melissa Joy Dobbins, az Amerikai Diabéteszoktatók Egyesülete szóvivője.

– A 2-es típusú (korábban időskori) cukorbetegség csak fokozatosan alakul ki, a kezdeti szakaszban a legtöbb ember nem is tud róla – teszi hozzá Aaron Cypess, a Harvard Orvosi Iskolájának adjunktusa. Minél tovább késik azonban a cukorbetegség felismerése és így megfelelő kezelése, annál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek, a vesebetegség, a látáskárosodás és további komoly szövődmények veszélye.

– Általában az szoktuk ajánlani, hogy azok, akiknél nagyobb a cukorbetegségre való hajlam, például mert a családjukban halmozottan előfordul a betegség, rendszeresen vizsgáltassák ki magukat – figyelmeztet dr. Cypess. Ha felmerül önben a gyanú, keresse meg háziorvosát, hogy egyszerű vérvizsgálattal kiderülhessen, hogy van-e oka aggódni.

Többet látogatja a mellékhelyiséget
Ha diabétesze van, szervezete nehezebben veszi fel a cukrot a vérből, így több cukor marad a véráramban, magasabb lesz a vércukorszint – magyarázza Dobbins. – Egy adott szint után a cukor megjelenik a vizeletben, a cukor pedig vizet köt meg. Ezért kell folyton a vécére mennie.

– A legtöbb beteg azonban fel sem figyel arra, hogy megszaporodtak a mellékhelyiségben tett látogatásai – meséli dr. Cypess. – Csak amikor rákérdezünk, akkor tudatosul bennük, hogy »Valóban, lehet, hogy mostanában többször voltam.«

Az viszont már komoly figyelmeztető jel, ha már éjszaka is ki kell mennie vizelni. Egyszer-kétszer ez előfordulhat, de ha már komolyabban akadályozza az alvásban, az nem véletlen.

Szomjasabb az átlagosnál
Ha túl sokat kell vizelnie, akkor ki fog száradni. A fellépő szomjúságot sokan szénsavas üdítőitalokkal vagy épp kakaóval igyekeznek csillapítani. Ezeknek azonban igen magas a cukortartalmuk, amely, ha a véráramba kerül, csak tovább súlyosbítja a problémát.

Lefogyott
Elsőre nem tűnik logikusnak, hogy a túlsúlyossággal gyakran összefüggésben álló 2-es típusú cukorbetegségnek a fogyás is lehet a tünete. Dr. Cypess szerint a fogyást két dolog is magyarázza: a fokozott vizeletürítés miatt folyadékot veszít a szervezet, illetve a vérben levő cukrot a szervezet nem tudja hasznosítani. Miután diagnosztizálják a cukorbetegséget, a kezelés hatásaként gyakori, hogy a beteg eleinte felszed néhány kilót: – Ebben az esetben azonban ez jó jel – mondja dr. Cypess –, hiszen azt jelenti, hogy a vércukorszintje kiegyensúlyozottabbá vált.

Remeg és éhes
Marjorie Cypress, az albuquerque-i endokrinológiai klinika nővére, illetve az Amerikai Diabétesz Egyesület egészségügyi és oktatási igazgatója szerint gyakori, hogy a cukorbetegek hirtelen ellenállhatatlan sóvárgást éreznek a szénhidrátok iránt. – Ha szénhidrátban gazdag ételt eszik, a szervezet válaszként túl sok inzulint bocsát ki, és a glükóz szintje hirtelen leesik – magyarázza – Emiatt jelentkezhet a remegés, és fokozódik a cukor iránti vágy, amely azonban egy ördögi körbe vezet.

Fáradékony
Az természetes, ha az ember néhanapján fáradtabb, mint szokott. Azonban ha ez állandósult, az már figyelmeztető jel lehet: elképzelhető, hogy az ételekből származó cukrot a sejtek nem tudják felvenni. – Szervezete nem kapja meg az üzemanyagot, amelyre szüksége lenne – magyarázza Dobbins.

Lehangolt, ingerlékeny
Ha valami baj van a vércukorral, az Cypress szerint általános rossz közérzethez és ingerlékenységhez vezet. A tartósan magas vércukorszint akár a depresszióhoz hasonló tünetekkel is járhat. – Fáradtnak érzi magát, nem akar semmit sem csinálni, nem akar kimozdulni a lakásból, vagy egyáltalán az ágyból – részletezi Cypress. A szakember gyakran fogad olyan betegeket, akik eredetileg depressziós tünetek miatt fordulnak orvoshoz, de ahogy kiderül a cukorbetegségük és normalizálják a vércukorszintjüket, pszichés tüneteik is jelentősen enyhülnek.

Homályosan lát
Ne ijedjen meg, ez nem a diabéteszes retinopátia tünete, tehát valószínűleg még nincs ideghártya-károsodása. A cukorbetegség korai szakaszában a szem gyakran nem tud megfelelően fokuszálni, amit az okoz, hogy magas vércukorszint a szövetekből, így a szemlencséből vizet von el, emiatt megváltozik annak formája és fénytörése. – A vakság nem a cukorbaj kezdeti tünete – nyugtatja betegeit dr. Cypess. – A vércukor stabilizálását követően 6-8 héten belül helyreáll a látás is.

Lassabban gyógyulnak a sebei
– Sem az immunrendszer, sem a test gyógyulását segítő folyamatok nem működnek tökéletesen, ha tartósan magas a vércukorszint – állítja dr. Cypess.

Bizsergést érez
A tartósan magas vércukorszint már jóval a betegség diagnosztizálása előtt is okozhat szövődményeket. Ilyen gyakori jelenség például az idegkárosodás (neuropátia), amelynek következtében érzéskiesést, zsibbadást érezhet.

Hajlamosabb a húgyúti fertőzésekre és a hüvelygombára
A vizeletben és a hüvelyben megjelenő cukor ideális táplálékot jelent a fertőzéseket okozó baktériumoknak és gombáknak. Ismétlődő húgyúti és hüvelyfertőzés esetén különösképp oda kell figyelni: – Az orvosok a cukorbetegség irányában is kivizsgálják ezeket a betegeket – mondja Cypress. – A húgyúti fertőzés miatt sürgősségi osztályon jelentkező nőknél általánosan ellenőrzik a vizelet cukorszintjét.

Vote it up
520
Tetszett?Szavazzon rá!