A depresszió rejtett jelei

A depresszió nem feltétlenül jár folyamatos zokogással és egyértelmű boldogtalansággal. Íme, nyolc enyhébb tünet

Kapcsolódó cikkek

Elbújik az érzései elől
Előfordulhat, hogy ön is „rejtett depresszióban” szenved, állítja Margaret Rutherford pszichológus. Van, akiről a környezetében élők azt gondolják, hogy a közösség része, feladatorientált, már-már perfekcionista – közben belül olyan feldolgozatlan problémákkal küzd, amelyekre gondolni sem bír, nem hogy beszélni róluk. – Kívülről úgy tűnhet, hogy az illetővel minden rendben van, de elég csak megkapargatni a felszínt, és azonnal kiderül, hogy belül retteg; amint beszélni kezd arról, hogy valójában mit érez, hamar szét fog esni – mondja Rutherford.

Maga sem tudja megmondani, hogy boldog vagy boldogtalan
Az apátia vagy az ambivalencia jele lehet Brett Blumenthal szakíró szerint ez a semleges, szürke zóna. Mint blogjában írja: „a depresszióval gyakran tudattalanul is kikapcsolja az ember az érzelmeit, a célból, hogy a boldogtalanságot ne tapasztalja”.

Gondosan kialakított magának egy kellőképp elfoglalt életet
Az egyik módja az érzelmek elnyomásának, ha autopilótára kapcsol az ember: – Teljesen elmerül például a gyermekeiben, az egyházban vagy valamilyen más közösségben, munkamániássá válhat – az elfoglaltságok segítségével igyekszik távol tartani saját magát az érzelmeitől – magyarázza Rutherford.

Véletlenszerű dolgokon képes felhúzni magát
Az emberek többsége a depressziót a szomorúsággal, a sírással és a melankóliával azonosítja, miközben a düh épp annyira jellemzője lehet – különösen férfiak esetében! Azért különböztetjük talán meg, mert a düh kevésbé hozza kényelmetlen helyzetbe a környezetét, ezért az érzelemnyilvánításnak egy társadalmilag elfogadottabb formája. Rutherford találkozott olyan esettel, amikor valakiből a válás azt váltotta ki, hogy mindennap eljutott a dühroham szintjéig: kiabált a gyerekeivel, elviselhetetlen volt a munkahelyén. – Nem sokban különbözik ez attól, mintha ugyanez az ember a kanapén potyogtatná a könnyeit: ez is a depresszió jele – teszi hozzá.

Meggondolatlan, nemtörődöm
A kezeletlen depresszió, különösen férfiak esetében meggondolatlansághoz, felesleges kockázatok felvállalásához is vezethet, legyen szó vezetésről, szexről, szerencsejátékról, ivásról vagy további hasonló tevékenységekről – írja a WebMD.

Nem tudja rendesen átgondolni a dolgokat
A lelassuló gondolkozás gyakori tünet Rutherford betegei között: – Arra panaszkodnak, hogy homályosak a gondolataik, mintha egy mocsáron kéne keresztülhúzniuk az agyukat, nem tudnak végiggondolni olyan dolgokat, amelyek régen könnyen mentek.

Blumenthal szerint gyakran előfordul, hogy a depresszió rontja a koncentrálókészséget, és így lassítja a hétköznapi munkavégzést is, sokszor döntésképtelenné téve a beteget.

Régebben szerette, most már nem képes élvezni
Azelőtt heti 3-4 alkalommal is ment edzeni, vagy például csak elvétve hagyta ki a kártyaesteket barátaival – ha azonban arra lesz figyelmes, hogy már nincs hozzájuk kedve, és győzködnie kell magát, azt okozhatja depresszió is. Az agyban végbemenő változások állhatnak annak hátterében, hogy elveszíti a motivációját, és kevésbé tudja átadni magát az ilyen elfoglaltságoknak.

Csak magával törődik
A depresszió következtében sokszor csak magára, a saját igényeire tud koncentrálni az ember, és egyre kevésbé figyel a környezetében lévőkre. Ez pedig lelkiismeret-furdaláshoz vezethet. – A pácienseim gyakran hibáztatják magukat azért, hogy nem foglalkoznak eleget a gyermekeikkel, a családjukkal vagy a barátaikkal. Sokan teljesen tudatában vannak annak, hogy mennyire csak befelé fordulnak – állítja Rutherford.

Vote it up
280
Tetszett?Szavazzon rá!