A depresszió rejtett jelei

A depresszió nem feltétlenül jár folyamatos zokogással és egyértelmű boldogtalansággal. Íme, nyolc enyhébb tünet

Elbújik az érzései elől
Előfordulhat, hogy ön is „rejtett depresszióban” szenved, állítja Margaret Rutherford pszichológus. Van, akiről a környezetében élők azt gondolják, hogy a közösség része, feladatorientált, már-már perfekcionista – közben belül olyan feldolgozatlan problémákkal küzd, amelyekre gondolni sem bír, nem hogy beszélni róluk. – Kívülről úgy tűnhet, hogy az illetővel minden rendben van, de elég csak megkapargatni a felszínt, és azonnal kiderül, hogy belül retteg; amint beszélni kezd arról, hogy valójában mit érez, hamar szét fog esni – mondja Rutherford.

Maga sem tudja megmondani, hogy boldog vagy boldogtalan
Az apátia vagy az ambivalencia jele lehet Brett Blumenthal szakíró szerint ez a semleges, szürke zóna. Mint blogjában írja: „a depresszióval gyakran tudattalanul is kikapcsolja az ember az érzelmeit, a célból, hogy a boldogtalanságot ne tapasztalja”.

Gondosan kialakított magának egy kellőképp elfoglalt életet
Az egyik módja az érzelmek elnyomásának, ha autopilótára kapcsol az ember: – Teljesen elmerül például a gyermekeiben, az egyházban vagy valamilyen más közösségben, munkamániássá válhat – az elfoglaltságok segítségével igyekszik távol tartani saját magát az érzelmeitől – magyarázza Rutherford.

Véletlenszerű dolgokon képes felhúzni magát
Az emberek többsége a depressziót a szomorúsággal, a sírással és a melankóliával azonosítja, miközben a düh épp annyira jellemzője lehet – különösen férfiak esetében! Azért különböztetjük talán meg, mert a düh kevésbé hozza kényelmetlen helyzetbe a környezetét, ezért az érzelemnyilvánításnak egy társadalmilag elfogadottabb formája. Rutherford találkozott olyan esettel, amikor valakiből a válás azt váltotta ki, hogy mindennap eljutott a dühroham szintjéig: kiabált a gyerekeivel, elviselhetetlen volt a munkahelyén. – Nem sokban különbözik ez attól, mintha ugyanez az ember a kanapén potyogtatná a könnyeit: ez is a depresszió jele – teszi hozzá.

Meggondolatlan, nemtörődöm
A kezeletlen depresszió, különösen férfiak esetében meggondolatlansághoz, felesleges kockázatok felvállalásához is vezethet, legyen szó vezetésről, szexről, szerencsejátékról, ivásról vagy további hasonló tevékenységekről – írja a WebMD.

Nem tudja rendesen átgondolni a dolgokat
A lelassuló gondolkozás gyakori tünet Rutherford betegei között: – Arra panaszkodnak, hogy homályosak a gondolataik, mintha egy mocsáron kéne keresztülhúzniuk az agyukat, nem tudnak végiggondolni olyan dolgokat, amelyek régen könnyen mentek.

Blumenthal szerint gyakran előfordul, hogy a depresszió rontja a koncentrálókészséget, és így lassítja a hétköznapi munkavégzést is, sokszor döntésképtelenné téve a beteget.

Régebben szerette, most már nem képes élvezni
Azelőtt heti 3-4 alkalommal is ment edzeni, vagy például csak elvétve hagyta ki a kártyaesteket barátaival – ha azonban arra lesz figyelmes, hogy már nincs hozzájuk kedve, és győzködnie kell magát, azt okozhatja depresszió is. Az agyban végbemenő változások állhatnak annak hátterében, hogy elveszíti a motivációját, és kevésbé tudja átadni magát az ilyen elfoglaltságoknak.

Csak magával törődik
A depresszió következtében sokszor csak magára, a saját igényeire tud koncentrálni az ember, és egyre kevésbé figyel a környezetében lévőkre. Ez pedig lelkiismeret-furdaláshoz vezethet. – A pácienseim gyakran hibáztatják magukat azért, hogy nem foglalkoznak eleget a gyermekeikkel, a családjukkal vagy a barátaikkal. Sokan teljesen tudatában vannak annak, hogy mennyire csak befelé fordulnak – állítja Rutherford.

Vote it up
316
Tetszett?Szavazzon rá!