A fény is lehet szennyező!

Manapság sok fiatal már egyáltalán nem ismeri a csillagos égbolt szépségeit. De a fényszennyezésnek más kára is van

Ha az általunk használt éjszakai mesterséges fények túl erősek, illetve szükségtelenül hosszú ideig és nemcsak a megvilágítandó felületre esnek, az többféle káros hatással jár. Ez egyrészt energiapazarlás, ami már önmagában környezetszennyezés. A túl nagy fény másrészt megzavarhatja számos állatfaj életét, hiszen azok a környezet fényei alapján tájékozódnak. Mi több, a nagy szentjánosbogárnak például egyenesen a létét fenyegeti: ez a rovar mára erősen megfogyatkozott, amit a szakemberek a fényszennyezés számlájára írnak.

A szükségtelen éjszakai fények azonban bennünket, embereket is fenyegetnek, akár még a rákbetegség kockázatát is növelhetik. Egyes fények pedig, például a pásztázó diszkófények a közlekedés biztonságát is veszélyeztetik.

A fentiek miatt érthető, hogy számos országban hoztak már törvényeket az éjszakai fényhasználat szabályozására. Emellett a Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság (Intenational Dark Sky Association) kezdeményezésére is indult egy program a fényszennyezéstől mentes területek megóvására, illetve létrehozására. Magyarországon már két ilyen csillagpark is van: a Zselicségben és a Hortobágyon, ráadásul az előbbi az első ilyen hely Európában. További információ: csillagpark.hu.

Most pedig tudományos program indult a fényszennyezés mértékének feltérképezésére. Ebben akár gyermekek, családok is részt vehetnek. Annyi a teendő, hogy adott helyszínen az Orion csillagképet meg kell keresni az éjszakai égbolton, majd a látványt összehasonlítani a megadott térképpel. A megfigyelésekből egy adatbázis áll össze, amely jól dokumentálja az éjszakai égbolt állapotát. Ha szeretne részt venni a vizsgálatban, kattintson: fenyszennyezes.hu

Kedvcsinálónak íme, egy remek felvétel, amely jól illusztrálja a csillagos ég szépségét: 

Vote it up
361
Tetszett?Szavazzon rá!