A fényt hozó

Az angol Stan Platt feladta egzisztenciáját, Bukarestbe költözött, aztán a fejébe vette, hogy megváltoztatja a vakok és siketek életét

Kapcsolódó cikkek

Stefan Ilioaica, a 16 éves, vékony testalkatú, serkenő bajszú fiú éppen iskolába indul. Magabiztosan lép ki a bukaresti Pajurei utcára. Mellette, speciális hámba kötve lépdel Clint, a golden retriever, aki figyel a járművekre, és segít neki elkerülni az akadályokat.

Stefan ugyanis vak, de Clintnek köszönhetően ma már nemcsak iskolába járhat egyedül, hanem vásárolni vagy szórakozni is. Ha a vezetőkutyája ott van mellette, Stefan ugyanolyan, mint bármelyik tizenéves. – Így nagyon önállónak érzem magam – mondja büszkén.

Clint érkezésével egészen új életet kezdett az addig félénk, magányos fiú. – Kész csoda – mondja az édesanyja. – El sem hiszem, hogy ennyi mindent meg tud tenni egyedül!

Stefan világa 2012 februárjában változott meg egy Stan Platt nevű 67 éves angolnak köszönhetően.

1986-ban az akkor 40 éves Platt lemondott a Frinton-on-Sea nevű falucskában működő bútoripari vállalkozása vezetéséről, és a megtakarításaiból létrehozta a Fényt Európába Alapítványt. Erre saját családi tapasztalatai késztették. – Az előző házasságomból született öt fiam közül kettő siketen jött világra – mondja. – Roppant hálás voltam mindazért a segítségért, amit a fiaim az Egyesült Királyságban kaptak, ezért elhatároztam, hogy visszavonulok az üzlettől, és az olyan országokban élőkön fogok segíteni, amelyek nem ilyen szerencsések.

Mivel rajongott a repülésért, önkéntes brit orvos- és ápolócsoportokat kezdett szállítani a saját gépével előbb Belgiumba, majd Lengyelországba. Adománygyűjtéseket szervezett az Egyesült Királyságban, hogy orvosi eszközöket – kerekes székeket, fogorvosi székeket és műtőasztalokat vásárolhasson, amelyeket azután maga szállított el.

A kelet-európai rendszerváltás után Platt Romániába utazott, ahol szörnyű nyomorral szembesült. – Ahogy átrepültem az ország fölött, rádöbbentem, milyen nagy szükségük van a segítségre – meséli.

Felajánlotta, hogy saját kis repülőgépével újraindítja a romániai légimentő-szolgálatot. Korábban is volt ilyen az országban, de 1976-ban felfüggesztették a működését, miután két mérnök az egyik géppel Ausztriába szökött.

– Eleinte főleg gyerekeket szállítottunk nyugat-európai kórházakba, olyan műtétekre, amelyeket Romániában nem tudtak elvégezni – emlékezik vissza Platt. – Főleg veseátültetésre és szívműtétre.

1993-ban aztán a dél-romániai Craiovából felszállva, 3600 méter magasságban leállt a Piper Saratoga egyik motorja. Platt visszafordult, és kényszerleszállást hajtott végre.

Másnap reggel bement egy helyi bankba, hogy pénzt utaltasson át a motor megjavítására, ám úgy tűnt, hogy ott senki sem beszél angolul.

Aztán egyszer csak megszólalt az egyik fiatal alkalmazott, Camelia Adam: – Segíthetek? – Cameliát nagyon meghatotta Platt jótékonysági tevékenysége, s hamarosan aktív segítőjévé vált.

Egy idő után össze is házasodtak, Platt pedig Bukarestbe költözött. A következő tíz évben több száz mentést végzett, de aztán lassacskán a hatóságok is kialakították a saját légiflottájukat.

Mivel szerették volna azokra összpontosítani az erőfeszítéseiket, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre, a házaspár 2003-ban felmérést készíttetett a leginkább rászoruló társadalmi csoportok körében. Végül arra a megállapításra jutottak, hogy két csoport van, amelynek tagjai gyakorlatilag semmilyen segítségben nem részesülnek: a látássérültek és a hallássérültek. – Ezek az emberek lényegében az otthonuk foglyai, és szinte egyáltalán nincs lehetőségük kimozdulni – mondja Platt. Úgy döntöttek, hogy a továbbiakban e két csoporttal fognak foglalkozni.

Miután megtudták, hogy Romániában még egységes jelnyelvrendszer sincs, a házaspár összegyűjtötte az országban használt jelnyelvváltozatokat, és kialakított belőlük egy szabványos verziót. – Ma már az ország összes speciális iskolájában ezt tanítják – büszkélkedik Platt. Ők ketten hozták létre az első, látássérült gyermekekkel foglalkozó bölcsődét, és számítógépes tanfolyamokat szerveztek 500 gyengénlátónak. Terápiás foglalkozásokat indítottak hallássérült gyermekeknek, létrehoztak egy siketeket segítő központot az ország legnagyobb Braille-írásos könyvtárával, s hálózatba szervezték a segítőközpontokat.

Mostanáig több mint 3000 látás- vagy hallássérült gyermeken segítettek közvetlenül.

Platt legújabban vezetőkutya-programot indított, egyelőre 50 világtalan számára. – Nem hittem a fülemnek, amikor két éve megtudtam, hogy Romániában egyetlen képesített vakvezető kutya sincs, holott Nagy-Britanniában már az ötezret is meghaladja a számuk – mondja.

– Egy ilyen kutya új életet kínálhat a látássérülteknek: a mozgás szabadságát és a társasági élet lehetőségét, no meg egy hűséges társat a mindennapokban. – Ezért aztán Romániába vitt egy labrador retriever szukát, hogy annak majdani kölykeit vezetőkutyának taníthassák be. A képzés időtartama 18–24 hónap, s jelenleg kilenc kutya vesz részt benne.

Az egyik első új kutyás Stefan Ilioaica volt. Clinttel, a golden retrieverrel Platt alapítványánál ismerkedett meg, s rögtön megkedvelte az állatot. Hét hónapos, szakember felügyelte képzés után elválaszthatatlanná váltak. Stefan lett az első romániai diák, aki vezetőkutyával vehet részt az iskolai órákon.

– Stan Platt és a felesége elképesztő munkát végeznek – mondja Martin Harris romániai brit nagykövet. Plattet tevékenysége elismeréséül tavaly júniusban II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Érdemrendjével tüntette ki.

Vote it up
289
Tetszett?Szavazzon rá!