A füle védelméért

Mit egyen, mit igyon, mit tegyen és mit ne tegyen, hogy megóvja a hallását? Gondolta volna, hogy a fogmosás is segíthet?

Mozogjon sokat
Gyanítjuk, hogy orvosa még sosem mondta önnek: minél többet mozog, annál valószínűbb, hogy jó lesz a hallása. Ennek az az oka, hogy az aerob (fokozott oxigénfogyasztással járó) testmozgások, például a kerékpározás vagy a gyaloglás az egész szervezetben – így a fülben is – fokozzák a véráramlást. Több kutatás is alátámasztotta, hogy a mozgás javíthatja a hallást.

Egyen avokádót
A trópusi gyümölcs pépes húsában nagyon sok a magnézium. Ez az ásványi anyag segít a szervezetnek a zaj okozta halláskárosodás elleni védekezésben. Arra mindig ügyeljen, hogy egyöntetűen sötétzöld, nyomásra kissé – de csak kissé – engedő húsú gyümölcsöt vegyen. Az érett avokádó két-három napig áll el a hűtőszekrényben.

Igyon egy-két pohár bort
Ne lepődjön meg, ha orvosa azt javasolja, hogy rendszeresen fogyasszon bort. Elfogadott tény ugyanis, hogy a vörösbor kis mennyiségben jót tesz a szívnek. De tudta-e, hogy a füle egészségének megőrzésében is segíthet? Napi egy-két pohárka bor vagy sör védelmet nyújthat a korral járó hallásromlás ellen. Ezt a mennyiséget azonban ne lépje túl. Napi 30 g-ot meghaladó alkohol már növeli halláskárosodás esélyét, és ronthatja az általános egészségi állapotát.

Óvja a fogait
A jelek szerint minél több fogát őrzi meg valaki az évek múlásával, annál jobb marad a hallása is. Legalábbis ezt állapították meg kutatók, miután mintegy 1000 embernél elemezték a fogazat állapota és a hallás közötti kapcsolatot. Úgy tűnik, minden elveszített foggal legalább kétszeresére nő a halláskárosodás kockázata. Ennek okát a szakértők sem tudják biztosan, de arra gyanakszanak, hogy talán az állkapocs helyzetének vagy az izmok működésének megváltozása bújhat meg a jelenség hátterében.

Ne hallgassa a horkolást
Valószínűleg tisztában van a zajok – legyen az hangos rockzene, légkalapács vagy elektromos szerszám – káros hatásaival. Azt azonban talán nem tudja, milyen sokat árthat hallásának a horkolás. A kutatók kiderítették, hogy a horkolás decibelben mért hangteljesítménye meghaladhatja az átlagos nagyvárosi utcai forgalomét. Az erős zajok pedig – bármilyen forrásból származnak – idővel kárt tesznek a hallásban. Miután bebizonyította hálótársának, hogy valóban horkol (egy magnófelvétel hatásos eszköze lehet a meggyőzésnek), vegye rá, hogy forduljon orvoshoz. Ezzel nemcsak önmagán segít, hanem a partnerén is. A horkolás ugyanis együtt járhat az alvási apnoéval, amely az alvással összefüggő átmeneti légzéskimaradást jelenti, és növelheti a szívbetegség kockázatát.

Fogyasszon Ginkgót
Bár az orvosok nem mindig hívják fel rá a figyelmet, a gyógynövénykészítmények hozzásegíthetnek bennünket az egészséges élethez. A kutatások alapján némelyik szerrel meglepő eredményeket lehet elérni. Így például a Ginkgo biloba (páfrányfenyő) hallásjavító hatása régóta ismert, amit több európai kutatás is bizonyított. Sőt azt is kimutatták, hogy a páfrányfenyő olykor a hallás bizonyos mértékű helyreállítására is alkalmas. Az egyik vizsgálat során például a pentoxifillin nevű keringésjavítóval hasonlították össze a Ginkgo bilobát, s az utóbbi bizonyult hatékonyabbnak. A probléma súlyosságától függően szedjen belőle napi 12–120 mg-ot.
 

Kíváncsi 1500 hasonló tippre? Kattintson!

Vote it up
330
Tetszett?Szavazzon rá!