A feminista férfi

Carlos Santana, a gitárfenomén megtalálta a világbéke receptjét: több hatalmat a nőknek! Ugyanis csak ők tudják megváltoztatni a világot

Kapcsolódó cikkek

Madrid, Villa Magna: a 66 éves Carlos Santana a spanyol főváros egyik legdrágább szállodájának fényűző lakosztályában fogad. Az ördöngös gitáros, Woodstock sztárja élénk színű öltözéket visel, lábán szandál, fején jellegzetes kalap. Jeges vizet hörpintget, miközben új albumáról beszél.

A Corazón pályafutása első latin témájú lemeze, amely néhány forradalmi gondolatnak is hangot ad. Az sem semmi, amit a zenélés mellett csinál.

Reader’s Digest: Amikor nem a gitárját pengeti, női cipőket, kalapokat és táskákat tervez. Ehhez is ért?
Carlos Santana: A férfiak szeretik boldoggá tenni a nőket, ugyebár. És a gazdaság is felpörög, ha a hölgyek cipőt, kölnit és ruhákat kezdenek vásárolni. Ha nem vesznek semmit, a gazdaság leáll. Ők meg tudják változtatni a világot. És ez most nem kedveskedés a részemről, vagy poénkodás, ez a realitás: minden a nőkön múlik. A férfiak persze azt hiszik, rajtuk. Jobb, ha tőlem tudják meg: nők nélkül semmire sem mennek. (nevet) Én sem, persze.

RD: Ez azt jelenti, hogy a válsággal küszködő nagyvállalatoknak egyszerűen olyan termékeket kéne előállítaniuk, amelyek vonzók a nők számára?
CS: Szerintem igen. A nők csináltak sztárt Oprah Winfrey tévés személyiségből, ahogyan ők tették naggyá a Thrillert (Michael Jackson 1982-es albuma máig a legmagasabb példányszámban eladott lemez). A legtöbb lemezt nők veszik meg – és férfiak, de ők is a nőknek. Úgy bizony, nem szabad alábecsülni a nők vásárlóerejét! És ezen még Obama meg a pápa sem változtathat. Ezen csak a nők változtathatnak.

Carlos Santana
A mexikói Autlán de Navarróban 1947. július 20-án született, San Franciscóban nevelkedett gitáros afrikai, latin-amerikai és dzsesszmotívumokkal ötvözte a rockzenét. A világhírt a woodstocki rockfesztivál, illetve a Black Magic Woman és a Smooth című album hozta el számára.

A 80-as, 90-es években veszített népszerűségéből, de az 1999-ben megjelent Supernatural ismét az egekbe repítette: több mint 20 millió példányt adtak el belőle. A 66 éves, háromgyermekes családapa azóta sorban adja ki a lemezeket, és járja a világot koncertjeivel. Legutóbbi, Corazón című albumán kitűnő latin-amerikai művészekkel zenél.

RD: Adódik a kérdés: itt az ideje, hogy az Egyesült Államoknak női elnöke legyen?
CS: Szerintem már rég esedékes. Tőlem lehet Hillary Clinton vagy Michelle Obama is. És szeretném, ha a pápa is nő lenne, lehetőleg fekete, hatalmas afrofrizurával. (nevet) Amire nem lehet azt az idétlen sapkát rátenni. Bár ez a pápa majdnem olyan jó, mint egy nő. Látom a hírekben, hogy nem követi az előző pápákat. Busszal közlekedik, és segíteni akar az embereknek. Ő nem ilyen: „Ah, megáldalak titeket innen fentről, az erkélyről.” Nem, nem. Inkább lemegy az utcára. Tehát bízom ebben a pápában. Ferenc pápa, a dalai láma vagy Desmond Tutu békét hoznak, ha csak megjelennek a háború sújtotta országokban, és Jézus, Buddha, Krisna vagy Allah nevében lépnek fel. Ferenc pápa, a dalai láma és Desmond Tutu erősek, mint a Star Trek hősei, oda mennek, ahol még senki sem járt, és megállítják azt az ostoba háborút. Őszintén hiszem, hogy hatalmuk van.

RD: Már ötven éve szól az emberekhez a zenéjével, s mindig a szerelem, a béke és egymás megértése mellett állt ki. Az emberek mégis háborúznak. Miért? Hogyan lehetséges ez?
CS: A nagy változások nem könnyen következnek be. De gondoljunk csak arra a két pozitív fordulatra, amelyet átélhettünk: Mandela kiszabadult, és leomlott a berlini fal. Ahogy egy nagy szellemi vezető megfogalmazta: a hatalom szeretetét felváltotta a szeretet hatalma.

Vote it up
221
Tetszett?Szavazzon rá!