A fiú, aki fákat ültet

Felix Finkbeiner mindössze 17 éves, mégis ő lett Az év embere Európában. Olvassa el a cikket, és be fogja látni, hogy megérdemelte

Kapcsolódó cikkek

Csak a legbátrabbaknak ajánlatos belépniük a Volkswagen wolfsburgi igazgatói tárgyalójába. A cég irányítói itt hozzák meg több milliárd eurós döntéseiket, amelyek sok tízezer alkalmazott sorsát befolyásolják világszerte. Ide természetesen csakis öltönyben szokás érkezni.

Ám 2013 júniusában egy farmernadrágot és pólót viselő 15 éves fiatalember áll a vezetőség elé a vállalati nagygyűlésen, majd merészen előadja a követeléseit. – Önök jól tudják, hogy az autók, amelyeket itt és más gyárakban előállítanak, túl sok üzemanyagot fogyasztanak – mondja Felix Finkbeiner. – De hát mi értelme van ennek? A fenntarthatóság nem választható lehetőség, hanem a következő generációk alapvető joga. Van önöknek tervük arra, hogyan változtassanak a helyzeten? Mert nekem van!

Ezután a fiú elmondja, mit követel a Volkswagentől: a cég támogassa egymilliárd fa ültetését. Felix az igazgatótanács tagjainak szemébe néz – láthatóan többük is szívesen vitába szállna vele. Az egybegyűlt munkások soraiban tapsvihar tör ki.

A fiatalember tisztában van azzal, milyen meggyőzően tud érvelni felnőtteknek, és a kisujjában vannak a klímaváltozás adatai. A fák megkötik a szén-dioxidot, oxigénné alakítják, és a szenet eltárolják. Vagyis pontosan rájuk van szükség abban a környezetben, amelyet súlyosan károsít az emberiség.

Azok a gyerekek és fiatalok, akik csatlakoztak a Felix által alapított Fákkal a Földért környezetvédő kezdeményezéshez, abban reménykednek, hogy 2020-ra bolygónkon ezermilliárd fát fognak elültetni. Vagyis minden egyes emberre 150 facsemete jut majd.

– A Földön van elég hely az új fák telepítéséhez, nem kell háborgatni senkinek a termőföldjét vagy lakóhelyét – állítja Felix. – És ezek a fák a világ széndioxid-kibocsátásának egynegyedét képesek lesznek megkötni.

Facsemeték százmillióit ültették el azóta, hogy a Fákkal a Földért 2011-ben átvette a ENSZ Környezetvédelmi Programja Milliárd Fa elnevezésű kampányának irányítását. Az ég felé törő fák világszerte tisztítják a levegőt és védik a talajt.

Ne felejtsük el: Felix Finkbeiner egy 17 éves diák.
 

Az egyes számú fa, amely elindította az egész folyamatot, Felix bajorországi iskolájának bejáratánál áll, és ma már háromméteres. A kilencéves srácnak előadást kellett tartania az osztálytársainak a klímaválságról. Az interneten talált egy cikket Wangari Maathiról, a kenyai Nobel-díjasról, aki 30 év alatt 30 millió fa ültetését segítette elő Afrikában.

– Az jutott eszembe, hogy az osztálytársaimmal követhetnénk a példáját – meséli Felix. – Így hát elültettünk egy fát.

A költségeket a diákok szülei adták össze. Az akció olyan nagy hatással volt az iskola többi diákjára és tanárára, hogy egyre többen kezdtek fákat ültetni.

Az akcióról hamarosan hírt adtak az újságok és a rádiók, és más iskolák is csatlakoztak. A gyerekek weboldalt hoztak létre, és elindították a Fákkal a Földért kezdeményezést, amelynek célja, hogy a helyi gyerekek segítségével a világ minden országában telepítsenek egymillió fát.

Hatalmas fásítási mozgalom indult be.

A meggyőzően érvelő és lelkesedésével sokakat inspiráló fiatalember már számtalanszor utazott külföldre. Klímaváltozással foglalkozó csúcstalálkozókon vett részt, bemutatókat tartott, illetve több „akadémiát” alapított – ezeken a képzési programokon a gyerekek megosztják egymással a klí­mavédelem legfrissebb információt és teendőit.

Meggyőző szónok: 13 évesen felszólalt az ENSZ-ben

Felix mindössze 13 éves volt, amikor felszólalt az ENSZ-ben, New Yorkban. – Mi, gyerekek már nem bízunk az önök szólamaiban. Tönkreteszik a jövőnket – szegezte a képviselőknek. – És ne feledjék: egy szúnyog semmit nem tehet egy rinocérosz ellen, de ezer szúnyog már megfutamíthat egy rinót. Elég a dumából! Kezdjenek ültetni!

Felix találkozott Kofi Annan és Al Gore Nobel-békedíjasokkal, miközben a világsajtó környezetvédő szupersztárként ünnepelte.

Kiérdemelte II. Albert monacói herceg dicséretét, akivel egy durbani klímacsúcson találkozott Dél-Afrikában. – Felix rendkívüli fiatalember. Igazán csodálatra méltó – nyilatkozta a herceg. – Kezdeményezése, amelyet több ezer fiatal követ világszerte, az együttműködés új hullámát indította el. A fiatalság küzdelme a fenntartható fejlődésért nagy reményeket ébreszt.

Jelenleg 120 ezer gyerek támogat­ja aktívan a Fákkal a Földért mozgalmat, közülük 30 ezer az Igazságos Klíma képzett nagykövete, akik a tudásukat át is adják a töb­­bi gyereknek.

A nagykövetek sok országban tevékenykednek, egyebek közt Malaj­ziában, Mexikóban, Elefántcsontparton, Kanadában, Spanyolországban (itt 892-en), Lengyelországban (276-an) és Ausztriában (726-an). Három évvel ezelőtt megalapították a Gyerekek és Fiatalok Világtanácsát, amelynek tagjait minden évben online szavazással választják meg a világ minden részén élő támogatók. Csak annak van szavazati joga, aki még nem töltötte be a 21. életévét.

Az olaszországi Sassariban élő 14 éves Giovanni Atzeni tagja a gyerektanácsnak. – Egy újságcikkben olvastam először Felixről és a Fákkal a Földért szervezetről, amikor az egymilliomodik fát ültették – mondja Giovanni. – Az ő példája ébresztett rá, hogy a gyerekeknek hatalom van a kezükben, és felvehetik a harcot a klímaváltozás ellen.

Ezután Giovanni is csatlakozott a Fákkal a Földért kezdeményezéshez, és tavaly találkozott Felixszel a szervezetnek a németországi Possenhofenben tartott éves konferen­ciáján. – Nagyon izgalmas volt – lelkendezik Giovanni. – A beszélgetések során Felixből csak úgy dőltek az ötletek, ami mindenkit feldobott. Ez a srác már találkozott egy csomó fontos emberrel, és elképesztő eredményeket ért el, mégis tök normális és vicces.

A tanács feladata, hogy a szervezet kérdéseiben döntsön, és kijelölje a mozgalom céljait. A szervezet tevékenységét tizenhét főállású alkalmazott hangolja össze, akik az összegyűjtött adományokból kapnak fizetést.

Felix II. Albert monacói herceg és Charlène hercegné társaságában

A Fákkal a Földért szerény indulására visszatekintve Felix maga is nehezen hiszi el, hogy ilyen hatalmas mozgalom nőtt ki az ötletéből. – Ha egy gyerek egy felnőtthöz beszél, egész más hatást ér el, mint ha ugyanazt egy másik felnőtt mondja – magyarázza. – A felnőttnek ilyenkor nincs más választása, csak figyelni és komolyan venni a követeléseinket.

Felix apja természetesen támogatja a fiát. Frithjof Finkbeiner ma már kevesebb időt szentel a család ingatlan­ügynökségének, mert inkább önkéntes munkát végez a társadalmi igazságosságért küzdő szervezetekben. – Ez tényleg lenyűgöző. Ha a klímaválságról van szó, a gyerekek jóval többet tudnak elérni, mint a felnőttek.

A Finkbeiner család – Felixnek két nővére van – egy valaha vasútállomásként szolgáló épületben él Uffingban, egy bajorországi kis faluban. Felix idén végez a müncheni Nemzetközi Iskolában, és már a jövőjét tervezi.

– A világ két súlyos válsággal néz szembe. A klímaváltozással és a társadalmi igazságtalansággal – állítja Felix, és azt hihetnénk, egy politikus beszédét halljuk, ha nem látnánk, hogy közben egy tábla csokoládét majszol.

– Egymilliárd embernek napi egy dollárból kell megélnie, és minden 24 órában harmincezren halnak éhen. Ezek a válságok szétválaszthatatlanul összekapcsolódnak, mivel épp azok a legszegényebb országokban élők szenvednek a legnagyobb arányban a következményei miatt, akik a legkevésbé okozói a klímaváltozásnak.

Azok az emberek, akik a túlélésért küzdenek, gyakran kénytelenek újabb és újabb területeket kihasítani az erdőkből, magyarázza Felix, hogy élelmet termeljenek rajta a családjuknak, illetve tüze­lő­anyagként használják a fát.

Felix még egy kockát tör le a csokiból. Egy nap egy táblát fogyaszt el. Természetesen Die Gute Schokoladét eszik, a Fákkal a Földért saját csokimárkáját. Minden eladott öt tábla egy új fa árát fedezi. Közel négymillió táblát sikerült már értékesíteni.

– A klímaválságot nem lehet megoldani, ha a társadalmi igazságtalansággal nem foglalkozunk, és ez fordítva is igaz – vonja le a következtetést.
 

Felix az Egyesült Államokban akar egyetemre járni, hogy ott is támogatást szerezzen az ügyének. – Amerikában még mindig sokan úgy vélik, hogy bolygónk történetében az éghajlat és az időjárás már sokszor változott szélsőségesen – állítja. Természetesen mindenki azt gondol, amit akar, de attól még nem biztos, hogy igaza van.

– Az éghajlat-kutatási tanulmányok 97 százaléka arra a következtetésre jutott, hogy a klímaváltozás igazoltan az emberi tevékenység következménye – fejti ki álláspontját. – A maradék három százalék ezzel nem ért egyet.

Ha a tudósok többségének véleményével azonosulunk és ajánlásaiknak megfelelően cselekszünk, akkor sem veszítünk semmit, ha az elméletük végül tévesnek bizonyul. Ha viszont a szkeptikus három százalékot követjük, majd végül róluk derül ki, hogy tévedtek, már túl késő lesz megpróbálni elkerülni a katasztrófát.

A fiatalember úgy véli, ez vállalhatatlanul nagy kockázat. Még folytatná, azonban itt az idő uzsonnázni, ráadásul a kedvence vár­­ja: tepsis csiga vaníliaöntettel.

Az Év embere Európában
A Reader’s Digest szerkesztői az egyedülálló díjat 1996-ban azon európaiak elismerésére alapították, akik rendkívüli munkásságukkal hozzájárultak embertársaik életének megváltoztatásához. Ismerje meg az előző évek nyerteseit is:

2014: Thomas Minder, aki sikerrel szállt szembe a svájci nagyvállalati elittel

2013Agnieszka Romaszewska, aki szembeszállt Európa utolsó diktátorával

2012: Isabel Jonet küldetése az, hogy enni adjon a rászorulóknak, és véget vessen a pazarlásnak

2011: Monika Hauser, aki Boszniától Libériáig segíti a háborús erőszakot elszenvedett nőket

Vote it up
581
Tetszett?Szavazzon rá!