A gránátalma ereje

Úgy tűnik, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a grenadin. Vajon van alapja ennek a divatnak? Ismerje meg jobban ezt a bibliai gyümölcsöt!

Dzsúsz, tea, testápoló, ajakbalzsam, gyógykivonat, sőt martini – hirtelen mintha mindenki rákapott volna a gránátalmára. A termelők Kaliforniában nem győzik az új fákat telepíteni. Mi folyik itt?

Bár ezt a sajátos formájú gyümölcsöt mostanában kapták fel, az emberiség régóta ismeri. A legendák szerint az édenkertben gránátalma hozta kísértésbe Ádámot. És 4000 éve a gránátalma volt az egyik első termesztett gyümölcs. Kínában a kettévágott, érett gránátalma hagyományos nászajándék e kívánság kíséretében: „Legyen annyi gyereketek, ahány magja e gyümölcsnek.”

Pedig a gránátalmát nem könnyű fogyasztani. A héja nem ehető, és belül jobbára magok és csak kevés gyümölcshús található. A mediterrán és mexikói konyhában szívesen használják a magokat köretnek, ám ezenkívül a szakácsok nemigen tudják, mihez kezdjenek vele. Amióta híre ment, mennyire egészséges, az ízletes, édes gránátalmadzsúszok megjelentek a boltok polcain, és az egészségipar is rákapcsolt. Az alábbiakat érdemes tudnia e hiperegészségesnek tekintett gyümölcsről.

Mitől egészséges?
Egy gránátalmában annyi kálium van, mint egy banánban. De igazából a benne lévő rengeteg antioxidáns teszi különlegessé. Ezekről az összetevőkről bebizonyították, hogy védik a szívet, csökkentik a koleszterinszintet, rákellenes hatásuk van és még az erekciós problémákon is segíthetnek. A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói a vörösbort, a zöld teát és egyéb italokat megelőzve a gránátalmadzsúszt nevezték a legegészségesebb italnak. Ha viszont fogyni akar, ne vigye túlzásba a fogyasztását. Egy 250 ml-es adag 160 kalóriát tartalmaz.

Ahhoz, hogy ennek az antioxidáns erőműnek a jótékony hatásaiból részesüljön, még csak ennie sem kell belőle. Egy friss klinikai jelentés szerint a gránátalma magjából sajtolt olaj a bőrre kenve serkentőleg hat a bőrsejtek regenerációjára.

Hogyan fogyassza?
Októberben jelenik meg a piacokon a frissen szedett gránátalma, s novemberben, decemberben van a főszezonja. A gránátalmát éretten szedik le, és rögtön fogyasztható. Olyat válasszon, amelynek megvan a kellő súlya, de nincsenek a héján repedések, hasadékok.

A tisztítás legjobb módja, ha egy éles késsel körbevágja a gyümölcsöt a legszélesebb részén, egy tál hideg vízbe süllyeszti, majd az ujjaival szétfeszíti. A magok a víz felszínén fognak lebegni, a hártyák lesüllyednek. Dobja ki a hártyákat, szűrje le a magokat, és már kész is. Egy átlagos gránátalmában körülbelül 840 mag van. Ha rágás után lenyeli őket, egészséges rostokhoz is jut. De az is megoldás, ha addig rágja, amíg a benne lévő összes levet ki nem szívja, aztán a maradékot kiköpi. Szórja a magokat salátára, joghurtra, vagy adja süteményeihez, hogy ízesebbek legyenek. Jól fagyasztható.

Jó tudni
A korai fajtákban, mint a Granada és az Early Foothill, a legmagasabb a cukortartalom, ezért édesebbek, mint a Wonderful, amely a kaliforniai termés 80 százalékát adja. Ha szórakoztatni akarja a gyereket, görgessen kemény felszínen tenyerével egy gránátalmát. Ha félti a konyhapultot a foltoktól, tegye nejlonzacskóba. Hallani fogják, ahogy a magok recsegnek a gyümölcsben. Ha elcsendesedtek, döfje át a kérget, szúrjon bele szívószálat, és élvezzék a természetes dobozos üdítőt. A gránátalma leve foltot hagy a kézen, a ruhán és a fogán. Megoldás: igya szívószállal. És persze ne felejtsen el fogat mosni utána.

Vote it up
191
Tetszett?Szavazzon rá!