A hála ereje

„Köszönöm” – ez az egyetlen szó jótékonyan hathat az egészségre, és másoknak is jót tesz. És több ez, mint pillanatnyi jó érzés

Tavaly úgy éreztem, süteménnyel kell köszönetet mondanom néhány idegennek. Az történt ugyanis, hogy a segélyhívót tárcsáztam, mert a társamat eszméletlenül találtam a padlón. Perceken belül rendőrök és mentők érkeztek hozzánk, és elszállították őt az intenzív osztályra, ahol azonnal megfelelő kezelést kapott.

Milyen hatással lehet néhány idegen az életünkre, álmélkodtam még egy héttel később is, és köszönőleveleket írtam meg süteményt sütöttem nekik. Apró gesztus volt ez egy óriási jótett után. Amikor elvittem a rendőrségre meg a kórházba a még meleg brownie-t, megköszönték. Ők mondtak köszönetet nekem? Én csak sütöttem; ők életet mentettek.

Felszabadultan, boldogan vezettem haza, részben azért, mert jót cselekedtem, de főleg mert elbűvöltek az önzetlen emberek, akik életmentő munkát végeznek, és semmit sem várnak cserébe.

Később aztán rájöttem, hogy a pillanatnyi jó érzésnél alighanem többről van szó. Kutatások bizonyítják, hogy a hála kifejezése és a jó cselekedetek javítják az ember kedélyét, és jótékonyan hatnak az egészségére.

– Több példát is találunk a szakirodalomban arra, hogy a hála fokozza a boldogságot és az elégedettség érzését – állítja Willibald Ruch, a Zürichi Egyetem pszichológiaprofesszora, aki a hála és a humor területén végez kutatásokat. – A hála érzése a boldogság öt legfontosabb összetevője közé tartozik.

Pozitív változásokat idézhet elő életében, ha átadja magát a hála érzésének. Elmondjuk, hogyan.

A „jó nekem” érzése
Ha kapunk valamit vagy jót tesznek velünk, hálát érzünk. Aki egyedül van, nem lehet hálás; mindig másnak köszönhetünk valamit, egy szerettünknek, egy ismeretlennek, egy felsőbb hatalomnak.

– A hála érzésén keresztül kapcsolódunk másokhoz, amikor azt tapasztaljuk, hogy valami nálunk nagyobb erő hatott ránk – magyarázza Ruch.

Manapság azonban sokan arra is sajnálják az időt, hogy értékeljék, ha kapnak valamit, nemhogy kifejezzék a hálájukat. Ennek az az életszemlélet lehet az oka, amelynek középpontjában az azonnali kielégülés áll. – A kereskedelmi csatornák és a közösségi média résztvevői egymással versenyezve győzködik a fiatalokat, hogy körülöttük forog a világ – magyarázza Tamiko Zablith, a londoni székhelyű Minding Manners etikett-tanácsadó cég alapítója. – Ha minden rólam szól, miért mondjak köszönetet bárkinek?

A hála érzésén át kapcsolódunk másokhoz, amikor azt érezzük, valami nálunk nagyobb erő hatott ránk

Hogy miért? Tudományos kutatások szerint, ha valaki kifejezi a háláját, boldogabbnak érzi magát, csökken a vérnyomása, jobban alszik, javulnak a kapcsolatai, kevésbé érzi a depresszió tüneteit, és jobban tűri a fájdalmat. És ezek a jótékony hatások hosszú távúak. Kanadai kutatók megállapították, hogy azok, akik köszönőleveleket írtak vagy hat hétig jótetteket hajtottak végre, fél éven keresztül érzelmi javulást tapasztaltak, jobban bírták a fájdalmat, energikusabbnak érezték magukat, és több feladattal birkóztak meg.

Mivel a hála jelenségét csak nemrég kezdték vizsgálni, a kutatók most próbálják megállapítani, hogy az milyen módon fejti ki pozitív hatását az egészségre.

– Azt tudjuk, hogy azok, akik gyakrabban élik át a hála érzését, jobb alvásról számolnak be, de azt még nem tudjuk, miért – mondja Alex Wood pszichológiaprofesszor, a skóciai Stirling Egyetem Viselkedéskutatási Központjának igazgatója. – Vajon a hálából következik a jobb alvás? Vagy fordítva? Esetleg van egy harmadik tényező, amely egyaránt kihat a hála érzésére és a jobb alvásra?

A hála minden életkorban jótékony hatású lehet. Svéd kutatók megfigyelték, hogy azok a 77–90 év közötti emberek, akik hálával gondolnak arra, amijük még megmaradt, kevésbé aggódnak amiatt, hogy kiszolgáltatottá válhatnak. – Amikor nem tudnak változtatni valamin, inkább hálásak a jó dolgokért: hogy a saját lábukon járnak, hogy még élnek, hogy önellátók – állítja Helena Hörder, a tanulmány szerzője, a Göteborgi Egyetem kutatója. – Talán önbizalmat nyernek abból, hogy ily módon boldogulnak és a hasznos dolgokra koncentrálnak.

Tegyünk boldoggá másokat
És hogyan érez az, akinek hálás valaki? Vizsgálatok bizonyítják, hogy aki köszönetnyilvánítást kap, pozitív érzelmeket él át, ahhoz hasonlóan, mint amikor valaki meglepetésszerű kedvességgel szembesül. – Ezek kellemes meglepetések, mint például egy váratlan kávémeghívás vagy ha valaki nyitva tartja nekünk az ajtót – magyarázza Jo-Ann Tsang, a texasi Baylor Egyetem docense, aki a hála pszichológiáját kutatja. – Hajlamosabbak vagyunk hálát érezni, ha váratlan segítséget kapunk. Más, ha a portás nyitja ki nekünk az ajtót, mint amikor egy idegen, akinek ez nem kötelessége.

Ha valaki váratlan kedvességet vagy köszönetnyilvánítást tapasztal, hajlamosabb viszonozni a szívélyességet vagy másnak megelőlegezni. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a hála kifejezése a kétszeresére növelte annak az esélyét, hogy valaki a jövőben ismét segítőkész lesz – alighanem azért, mert élvezte a társadalmi elfogadottság érzetét.

Ha meg is osztja a háláját azzal, aki segített önnek, közelebb kerülhetnek egymáshoz

Ha egy férfi nyitva tartja az ajtót Zablithnak egy kávézóban, a nő mindig megjutalmazza azzal, hogy maga elé engedi sorban, majd élvezettel figyeli az ismeretlen reakcióját.

– Először általában döbbenetet látok az arcán – meséli Zablith. – Majd azt tapasztalom, hogy kedves a pénztárossal, és alighanem az lesz a kollégájával is a munkahelyén. Ez egyfajta láncreakció.

Az elismerés kifejezése és elfogadása elmélyítheti a párkapcsolatot is. Kísérletek sora igazolja, hogy ha az egyik fél rendszeresen kifejezi háláját, elismerését, a másik nagyobb valószínűséggel viszonozza az elismerő, hálás érzéseket, és a kapcsolat elmélyül. Egy vizsgálat azt mutatta ki, hogy a köszönetnyilvánítás nyomán a felek több felelősséget és nagyobb elégedettséget éreztek a kapcsolatukban.

– Ha te közelebb érzed magad a partneredhez, ő is úgy fog érezni – állítja Tsang. – A kölcsönös érzelmek erősítik egymást.

Hálatanfolyam kezdőknek
Nem szokott hálát érezni? Ne csüggedjen: ez is megtanulható. Például ha „hálanaplót” kezd vezetni. Azok, akik mindennap leírták három pozitív élményüket, idővel úgy érezték, gyakrabban hálásak. – Eleinte sokaknak problémát okoz összeszedni a jó élményeiket – mondja Ruch. – De ha esténként leírja őket, nagyobb intenzitással éli át a pozitív dolgokat. Agya a jó élményeket értékelő módra kapcsol, és fokozódik a hála érzése.

– A résztvevők a tanfolyam befejezése után is folytatják ezt a gyakorlatot, mert hasznosnak tartják. Szívesen keresik ki a naplóból, mi történt néhány héttel korábban. Valójában a szép emlékek könyvét írják.

A St. Louis-i Samuel Coster három évvel ezelőtt kezdett hálanaplót vezetni. Amikor egy évvel később limfómát állapítottak meg nála, a napló segített, hogy elviselje a betegséget.

– A hálatanfolyam támogatást nyújtott a nehéz időkben – mondja Coster. – Rákos lettem? Igen. Több időt töltöttem a családommal, megtanultam értékelni az életet, és szereztem néhány formás heget? Igen. És én erre koncentráltam.

Köszönetnyilvánítás másoknak
Mindketten jól járnak, ha köszönetet mond annak, aki iránt hálát érez. És a hatás tovább tart, mint gondolná: egy vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy ha valaki köszönő üzenetet küld, mert úgy érzi, hogy nem fejezte ki kellőképpen a háláját valakinek, utána hat hónapon keresztül boldogabbnak tartja magát, és javulnak a személyes kapcsolatai.

– Ha csak a naplójában hálálkodik, akkor is elégedettebb lesz, de ha meg is osztja a háláját azzal, aki segített önnek, közelebb kerülhetnek egymáshoz – mondja Tsang.

A Kaliforniában élő John Kralik ezt a hatásmechanizmust a saját bőrén tapasztalta meg. Akárhányszor számot vetett az életével, elkeseredett, és elvesztette az önbizalmát. A férfi kétszer elvált, és a gyermekeivel nem tartott olyan szoros kapcsolatot, mint amilyenre vágyott. Ügyvédi praxisa nem hozott eleget a konyhára, pedig ki se látszott a munkából.

Egyik ilyen mélypontján felidézte, amit a nagyapjától hallott sok-sok évvel korábban a hála fontosságáról. Elhatározta hogy 365 napon keresztül 365 köszönőlevelet fog írni a pozitív változás reményében.

Szinte azonnal úgy érezte, hogy javul a helyzete. Amikor véget ért sajátos köszönetküldő éve, könyvben írta meg tapasztalatait Egyszerű hálaadás: Hogyan változott meg az életem, amikor megtanultam köszönetet mondani címmel.

– Nem kellett tudományos kutatás ahhoz, hogy rájöjjek, ha hálás vagyok az embereknek és megtanulom, hogyan fogadjam mások köszönetnyilvánítását, gazdagabbá válik az életem – mondja Kralik. – Először is világossá vált számomra, hogy az életem nem olyan szörnyű, mint gondoltam.

Számomra annyira pozitív élményt jelentett, amikor a mentőknek és rendőröknek kifejeztem, mennyire hálás vagyok a segítségükért, hogy újból megpróbáltam.

Ezúttal – John Kralik példáján felbuzdulva – a múltamból választottam valakit, akinek annak idején nem mondtam köszönetet: a középiskolai irodalomtanáromra gondoltam, akitől több bátorítást kaptam az íráshoz, mint bárki mástól.

Már 25 éve nem találkoztam vele, és nem voltam biztos benne, hogy rátalálok. De sikerült. A nyolcvanas éveiben járó férfi egy déli államban élt idősek között.

Egy egész estét azzal töltöttem, hogy szavakba öntsem, mennyire hálás vagyok a diákkoromban tőle kapott útmutatásért és buzdításért. Talán soha nem érkezik tőle válasz, de nem is ez a lényeg. Amikor levélbe foglaltam, milyen hatással volt a tanár úr az életemre és a karrieremre, elöntött a hála érzése, és elismeréssel gondoltam arra, mit értem el az életben. Ez a pozitív érzés több hétig szárnyakat adott.

Vote it up
267
Tetszett?Szavazzon rá!