A házassági tanácsadók öt legjobb tippje

Simítsa el a bosszantó apróságokat, hogy boldog legyen a házassága

A férj megfeledkezik felesége születésnapjáról. Az asszony elkésik egy fontos ügyfél tiszteletére rendezett vacsoráról. Az ember a várva várt nyaralás előtt egy héttel eltöri a lábát. Az asszony a visszaigényelt adóból bútort vesz a teraszra, anélkül, hogy megbeszélné a férjével.

Előbb vagy utóbb mindannyian csalódunk a szeretett férfiban, illetve nőben. A férj nem kapcsolja be a légkondicionálót, holott tombol a hőség. A feleség elfelejti elvinni a ruhát a tisztítóba, pedig a férje hivatalos útra indul.

Ha a házastársak nem változtatnak magatartásukon (például egyikük állandóan a család erején felül költekezik), vagy ha a csalódás különösen fájó (például valamelyikük kifecsegi egy ismerősnek a másik legnagyobb titkát), akkor a sérelem addig fokozódhat, hogy akár az egész kapcsolatot beárnyékolhatja.

A kisebb csalódások azonban többnyire mérsékelhetők, sőt el is feledtethetők – a feleknek csupán azt kell megtanulniuk, hogy ne csak haragosan vagy sértetten reagáljanak.

A házassági tanácsadók a következő öt javaslattal szolgálnak az elkerülhetlen figyelmetlenségek és bosszantó apróságok kezelésére:

Lépjen túl a bosszantó pillanaton
Észak-Karolinában egy elfoglalt dolgozó anya sietve beadta kislányát a gyermekmegőrzőhöz, és már rohant is egy fontos megbeszélésre. Ekkor jött rá, hogy a férje nem töltötte tankolt, amikor előző nap kölcsönkérte az autót. Az asszony elrobogott a benzinkúthoz, és így elkésett a megbeszélésről.

Aznap este felháborodottan kérdőre vonta élete párját: – Hogyan lehettél ilyen figyelmetlen? – Az orvos férjet egy rosszul lévő betege hívta fel, s ezért nem vette észre a benzinmutatót. Miután az asszony mérge haragja elpárolgott, ráébredt, hogy a felháborodását nem is annyira férje tette okozta, hanem inkább nemtörődömségének gondolata váltotta ki.

– A házastársak többsége nem rosszakaratból árt a másiknak – állítja a St. Louis-i Michaeleen Cradock házassági tanácsadó. – Egyszerűen csak a saját dolgaik járnak a fejükben. – Aki elfelejti elhozni a javítóból a videokészüléket vagy felfalja az csokoládétorta utolsó morzsáit, az nem szándékosan bosszantja házastársát. Mindössze egy pillanatra a gondatlanság bűnébe esett.

Ha legközelebb úgy érzi, hogy házastársa kíméletlenül önző volt önnel szemben, próbálja meg beleélni magát az ő helyzetébe: Mi történt vele abban a pillanatban? Társa alighanem megfeledkezett arról, hogy viselkedése két embert is érint.

Gondoljon a nagy egészre
Egy amerikai újság rovatvezetője mosogatás közben az ablakuk előtt álló szép fában szokott gyönyörködni. – Csodás volt az a fa – mondja. – A levelei úgy libegtek, akár pillangók a szélben. – Amikor a férje elkezdte metszeni a bokrokat, külön megkérte rá, hogy ahhoz a fához ne nyúljon. Aztán az asszony vásárolni ment, s mire hazaért, a fának hűlt helyét találta. – Ki kellett vágnom – magyarázkodott a férje. – Metszés közben derült ki, hogy milyen csenevész.

Hiába mentegetőzött a férfi, az asszony tombolt a dühtől: – Folyton arra gondoltam, miért nem tartotta meg az ígéretét? Hiszen tudta, mennyire szerettem azt a fát! – Néhány napig az asszony pokollá tette mindkettejük életét, de aztán összeszedte magát, felhagyott a dühöngéssel, és gondolkodni kezdett. – Rájöttem, hogy a legsötétebb érzelmeimet hagytam eluralkodni magamon és a házasságomon. Ha ez a legrosszabb dolog, amit a férjem valaha is elkövetett, akkor igazán szerencsés asszonynak mondhatom magamat. Volt egy meggondolatlan órája, ám világéletében figyelmes volt.

Az embernek igen tárgyilagosan tekinteni a saját házasságunkra, mert nincs rá idő és nincs meg a kellő távolságtartás, hogy a sértettség elpárologjon. A mai szószegés hozzáadódik a tegnapi esethez, amikor párja pénzt vett ki a bankjegy-automatából, és nem szólt róla. S így rakódnak egymásra a sérelmek.

Ne hagyja, hogy megfojtsák a régi sérelmek! Törődjön csak a legfrissebb csalódással – s oldja fel meg azonnal, amint megtörtént! Álljon ellen a múlton való rágódás kísértésének! Ha a házastársa bármivel kiengesztelheti – például elviheti vacsorázni, hogy megünnepeljék az évfordulót, amelyről megfeledkezett, avagy az fent említett esetben egy új fát ültethet –, akkor ne habozzon: mondja meg neki!

Szoktassa hozzá magát a körülményekhez
Éljen a választás lehetőségével! Néha a humorérzék segít a legtöbbet abban, hogy rendezzék a személyes nézeteltéréseiket. Egy férj éveken át dühöngött a felesége ama rossz szokásán, hogy nyitva hagyja a lakásban az ajtókat. – Felkelek éjjel, kitámolygok a fürdőszobába, és bumm! nekimegyek a nyitott vécéajtónak – panaszolta.

Ezerszer megkérte már a feleségét, hogy csukja be az ajtókat, szemrehányásokat tett neki, dühöngött, ám az asszony rendre megfeledkezett az ajtócsukásról. A férfi végül feladta, s nem próbálta többé megváltoztatni a nejét. – Az ilyen dolgok teszik őt azzá, aki – mondja. Ma már csak nevet az egészen, és ha éjjel kimegy a fürdőszobába, kinyújtott kézzel tapogatózik maga előtt.

John Gladfelter dallasi klinikai pszichológus arra figyelmeztet: – Ne hagyja, hogy életén eluralkodjanak a negatív érzések! Mindenki maga választja meg a saját közérzetét.

Keressen új megoldásokat
Egy St. Louis-i házaspár – titkárnő feleség és szállítmányozási tisztviselő férj – húszéves kapcsolatuk folyamán rengeteget vitatkozott azon, hogy ki milyen ház körüli munkát végezzen. Amikor nagyobb lakásba költöztek, a feleség több és rendszeresebb segítséget várt el a férjétől, s ezért megállapodtak abban, hogy az asszony fog főzni és vásárolni, a férj pedig minden hétvégén kiporszívózni. – Egy darabig tartotta is magát a megállapodáshoz – panaszolta a nő –, de aztán kezdett ki-kihagyni heteket. Ezért leültünk megbeszélni a dolgokat. – A férj újra hozzálátott a hetenkénti porszívózáshoz, majd megint kezdte elhanyagolni a dolgot. Újra megbeszélték a kérdést. Ez így ment sokáig, az asszony pedig mind jobban neheztelt.

Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy egy-egy visszatérő problémát mindig azonos módon próbálnak megoldani. – Valahányszor csődöt mond a megoldás, a baj csak súlyosbodik – állítja Serra Bording-Jones, St. Louis-i házassági tanácsadó. – A feleség azzal vádolhatja a férjét, hogy már nem is szereti, s ezért nem állja a szavát. A férj pedig talán azt gondolja, hogy az asszony uralkodni akar fölötte, így jottányit sem hajlandó engedni. Egyre epésebb megjegyzések hangzanak el, vagy mind kiábrándultabbak lesznek. – És mint a lavina, a nézeteltérés egyre nő, és egyre pusztítóbbá válik.

Ilyen helyzetekben tanácsos, ha a házastársak kölcsönös engedményeket téve, mindkét fél számára elfogadható egyezségre törekszenek. A példaként említett esetben a házaspár például feladatot cserélhetett volna: a feleség átveszi a porszívózást, és a férj végzi a heti bevásárlást. Végül azonban mást választottak: a férfi minden második héten porszívóz, ami több, mint amennyit ő szeretne, de kevesebb, mint amennyit a feleség kíván. – Ma már jobban elfogadom a helyzetet – meséli az asszony –, így ha a férjem megfeledkezik a porszívózásról, nem csapok óriási patáliát. De ő is megváltozott, és jobban tartja magát a megállapodásunkhoz.

Élessze fel je át újra a romantikát
Egy tengerészgyalogos ezredes, aki húsz évig a világ különböző pontjain, gyakran a családja nélkül szolgált a világ különböző pontjain, nyugdíjba vonulása után tanácsadóként helyezkedett el Marylandben. – Mihelyt több időt töltöttem otthon, újra beleszerettem a feleségembe – mondja. – Arra vágytam, hogy vendéglőbe vigyem vacsorázni, hogy elutazzunk a hétvégeken, hogy bepótoljuk a rengeteg elszalasztott lehetőséget. – Felesége azonban, aki a maga életét élte, nagyon belemerült a feladataiba – s vendéglátó vállalkozást vezetett, és közben rengeteg társadalmi tevékenységet végzett.

Gyakori panasz, hogy a házastárs már nem olyan figyelmes, érzelmes és szerető, s nem törődik áll annyit a társával, mint korábban. A nők gyakrabban érzik magukat elhanyagoltnak, és jobban hiányolják a párjuk érdeklődését tanúsító apróságokat: egy bókot, egy csokor virágot. Ám a férfiakkal is előfordul, hogy több közeledésre és több szenvedélyre vágynak. A férfiak többnyire magától értetődőnek tekintik a feleségük odaadó rajongását. Ennek elmúltával azonnal hiányolják ezt, és vissza akarják szerezni.

Barátja tanácsára az ezredes elhatározta, hogy újra megpróbálja levenni a lábáról asszonyát – éppúgy, mint oly sok évvel korábban. Egyik este, amikor a felesége kimerülten ért haza egy nagy fogadás büféjének megszervezése után, a férfi begyújtott a kandallóba, és az ajtóban várta az asszonyt egy pohár borral. Ellenőriztette az asszony előjegyzési naptárát, majd megszervezett egy hétvégét egy romantikus tengerparti fogadóban. Ez a két ember most úgy érzi, mintha újra élné a mézesheteit.

A szenvedélyes vagy romantikus gesztusok a régi házasságokban is felszíthatják a tüzet. Kedveskedjen gyakrabban! Mondja meg a férjének, hogy mindig is tetszett az arcéle! Ne titkolja el a felesége elől, hogy mennyire szereti a nevetését!

Ha életüket szinte teljesen kitöltik is a „muszáj-feladatok” és a gyermeknevelés, szervezzenek néha találkát, ahol a párjával kettesben lehetnek! Már egy-egy egyszerű üzenet is – „Csak te jársz az eszemben!” vagy „Bárcsak veled lehetnék most!” – nagy örömet szerezhet a másiknak: „Csak rád gondolok!” vagy „Bárcsak veled lehetnék!”

Némi erőfeszítéssel mindig feloldhatók azok a kisebb ellentétek, amelyek óhatatlanul előfordulnak bármely kapcsolatban. És akkor mindkét fél képes lesz arra, hogy a házassággal járó örömökre figyeljen, ne pedig a bosszúságokra.

Vote it up
63
Tetszett?Szavazzon rá!