A hölgyek egészségére!

Immár tudományosan bizonyított tény: napi egy ital segíthet, hogy a nők tovább egészségesek maradjanak

A Harvard School of Public Health kutatói egy hosszú ideig tartó, ápolónők körében végzett felmérés 14 ezer kérdőívét feldolgozva érdekes eredményre jutottak. Azok a vizsgálat kezdetekor 58 éves nők, akik azt mondták, hogy naponta egy alkoholos italt fogyasztanak, 20 százalékkal nagyobb eséllyel idősödtek „sikeresen”, azaz érték el a 70 éves kort komolyabb szervi betegség, lelki vagy mentális probléma nélkül.

A kedvező hatások nem korlátozódnak egyetlen betegségre
A vizsgálatot vezető orvosok szerint igen jelentős (de eddig még átfogóan nem tanulmányozott) tény, hogy az alkohol visszafogott élvezete az egészségi állapot egészére van jó hatással, nem pedig olyan konkrét bajok megelőzését segíti, mint például a stroke, cukorbetegség vagy szívkoszorúér-problémák.

Számít, hogy hányszor és mennyit iszik
A vizsgálat feltárta, hogy azok, akik rendszeresen kisebb mennyiséget fogyasztottak, jobban jártak, mint azok, akik többet ittak, de ritkábban. Más szóval, minden este egy pohár bor nagyobb valószínűséggel javítja az egészségi állapotot, mint egyszerre három pohár bor heti két-három alkalommal.

Miért fontos a gyakoriság és mennyiség?
A tudósok még nem biztosak ebben, további kutatásokra lenne szükség. Egy népszerű elmélet az „alacsony dózis-hatás”, mely szerint a kevés alkohol kedvező hatású, de a nagyobb adag mellett a káros hatások és veszélyek meghaladják az előnyöket.

Kezdjenek-e alkoholt fogyasztani azok, akik eddig nem tették?
Röviden: ne. Az alkoholizmussal és függőséggel foglalkozó szakorvosok arra figyelmeztetnek: ezek az eredmények nem szabad, hogy valakit arra bátorítsanak, kezdjenek el inni, vagy fogyasszanak többet. Azoknak viszont, akik elkortyolnak egy-egy koktélt munka után, esetleg egy pohár bort vagy sört a vacsora mellé, immár minden okuk megvan rá, hogy koccintsanak az egészségükre.

Vote it up
353
Tetszett?Szavazzon rá!