A hagyományos ízek kiemelése

Artur Moroz, a kiváló lengyel séf korán megtanulta, hogy az étel összehozza az embereket

Kapcsolódó cikkek

Amikor főzünk, soha ne azon gondolkozzunk, mennyire lesz különleges, amit készítünk, hanem arra ügyeljünk, nehogy elrontsuk – tanácsolja Artur Moroz. A sopoti Bulaj étterem tulajdonosa és főszakácsa azt vallja, hogy minden alapanyagnak megvan a maga jellegzetes íze és illata, amelyet érdemes kiemelni. Ezt a tudást Artur már a szülői háznál kapiskálni kezdte, ahol az élet a konyhaasztal körül forgott.

– Már fiatalon azt tanultam, hogy az étel összehozza az embereket, és a főzés valójában művészet. Anyám és nagyanyám az ínséges nyolcvanas években néhány deka húsból is képesek voltak ízletes ételeket készíteni, és bevetették a kelet-lengyelországi szülőfalujukból származó recepteket is.

Moroz ekkor tanulta meg a regionális konyha titkait, és ezt a tudását ma átadja másoknak. Az EU-elnökség idején az ő vargányás heringje volt az egyik legkedveltebb lengyel specialitás. A Bulaj másik kedvence a liba, amelyről így vall:

– A sütése sok időt vesz igénybe, és rosszul tűri az újramelegítést is, megkeményedik. Ám a hús jellegzetességének ismeretében kialakítottam egy eljárást, amellyel ezek a problémák áthidalhatók: a libát savanyú káposztával párolom, ami tökéletes állagú és egyedi ízű húst eredményez.

Vote it up
277
Tetszett?Szavazzon rá!