A hatékony szagtalanítás titkai

Öt környezetkímélő és olcsó eljárás a ház körüli kellemetlen szagok megszüntetésére

Állatszagú szőnyegek
Kedvencének volt egy kis „balesete” a nappali szőnyegén? Már csak egy profi tisztítógép vagy egy új szőnyeg oldhatja meg a problémát? Nem feltétlenül. Szórjon sütőport a foltra, hagyja rajta egy éjszakán át, majd porszívózza fel. Ezt addig ismételje, amíg a szag teljesen el nem tűnik.

A titkos fegyver: aktív szén
Hűtőszekrénye vagy fagyasztóládája erős, kellemetlen szagot áraszt? Szerencsére van megoldás. Menjen el a legközelebbi kisállat-kereskedésbe és vegyen finom szemcsés aktív szenet. Az akvarisztikai felszerelések között, a szűrőanyagoknál találja meg.

Lapos tálkába szórjon belőle egy keveset, és tegye azt a hűtő, illetve a fagyasztó valamelyik polcára. Az aktív szén nem árt az ételeknek, a rossz szagokat pedig magába szívja. Nyolc óra elteltével a szenet újból aktiválni kell, azaz 20 percre közepesen forró sütőbe szükséges helyezni. Ezt követően mehet vissza a hűtőbe. Ha nem sikerül aktív szenet szerezni, használhat helyette macskaalmot vagy friss (használatlan) őrölt kávét.

Kerülje a légfrissítőket!
A vegyészek folyamatosan dolgoznak az újabb és újabb légfrissítő illatok előállításán, a marketingesek pedig azon törik a fejüket, hogyan vegyék rá a fogyasztókat azok megvásárlására. Csakhogy a légfrissítők egyáltalán nem frissítik a levegőt, csak elfedik a szagokat.

Egyes márkák a tüdőt is irritálhatják, ezért inkább olyan termékeket vegyen, amelyek a szagokat okozó baktériumokat pusztítják el.

Konyhai szagok
Egy lábasban forralja fel 200 ml víz és 50 ml ecet keverékét, majd hagyja kisebb lángon, lassan forrni. A felszálló gőzben lévő ecet semlegesíti a zsíros, füstös konyhai felületek nem túl kellemes szagát. Kíváncsi további konyhai szagtalanítási praktikákra? Kattintson! A káposztafélék félék szaga ellen vannak további praktikáink is.

Bűzlő szemetes
Keverjen össze 5 liter vizet, 60 ml fehérítőszert és két kis spriccelésnyi felmosófolyadékot. Ezzel az oldattal, nejlonsörtéjű kefe segítségével súrolja ki a szagos szemetesedény belsejét. Ügyeljen arra, hogy a belső felület egyetlen pontja se maradjon ki, majd öntse ki az oldatot és öblítse át alaposan az edényt. Használat előtt hagyja megszáradni.

Illatosabb fürdőszoba
Kellemes illatúvá szeretné varázsolni a fürdőszobát? Helyezzen el tálkában némi potpourrit vagy egy szövetdarabkára csepegtessen illóolajat. Az illat még erősebb lesz, ha nem engedi azt kiszökni, valamint a tálkát hő éri. Tartsa csukva a fürdőszoba ajtaját, az illatosítót pedig tegye egy, a radiátor vagy a fűtött törülközőszárító felett lévő polcra.
 

Kíváncsi 1500 hasonló tippre? Kattintson!

Vote it up
402
Tetszett?Szavazzon rá!