A hazai koszt

Horia Virlan, Románia leghíresebb séfje azt vallja, soha nem fog olyan jól főzni, mint a nagymamája

Kapcsolódó cikkek

Az, hogy a gasztronómiában csinál karriert, húszévesen nem szerepelt Horia Virlan tervei között, amikor a seregben a szakács lebetegedett. Virlan, aki Erdélyben nőtt fel, s mindig figyelt, amikor nagymamája főzött, felajánlotta, hogy átveszi a konyhát.

Később úgy döntött, hogy a konyhaművészetnek szenteli az életét. Budapesti tanulmányok után Amerikában vált séffé, azután Nagy-Britanniában dolgozott. 2005-ben visszatért Romániába, és vendéglátó-ipari tanácsadó céget alapított.

Valódi hírességgé főzőshow-jával vált, amelyben celebritások főzési szokásait bírálta, rengeteg humorral fűszerezve. Egy modellnek például azt javasolta, kössön konyhai baleset-biztosítást, mert köz- és önveszélyes, ahogy a késsel bánik.

Bár a Konyhaművészet Mestere címet olyan saját kreációival érdemelte ki, mint a lazachab zöldségekkel és gyümölcsökkel, mégis az egyszerűbb fogások híve. Virlan úgy gondolja, az ideális elkészítési mód nem lehet túlzó. – Egy szép darab hús friss zöldségkörettel csak megfelelő elkészítést igényel – mondja.

Virlan nem nyitott még saját éttermet, viszont sokat segít olyanoknak, akik éppen erre készülnek. Hon fitársainak azt javasolja, szenteljenek nagyobb figyelmet a hagyományos konyhának, amely „összetett és felfedezésre vár”.

Az olvasóknak két ételt ajánl: a sarmalét, amely valójában töltött káposzta puliszkával, erős paprikával és tejföllel tálalva, illetve a birsalmaragut. Régi receptek ezek, amelyeket egykor Virlan nagymamája főzött. Bár ő is remekül készíti ezeket az ételeket, mondja Virlan, de az ízük soha nem olyan, mint ami kor a nagymamája állt a tűzhelynél.

Vote it up
313
Tetszett?Szavazzon rá!