A hipnózis gyógyító ereje

A páciens elálmosodik, ráadásul jó eséllyel megszabadulhat fölös kilóitól, különféle nyavalyáktól és az idegfeszültségtől

Most ötig számolok – magyarázza David Patterson, a seattle-i Washingtoni Egyetem pszichológusa egy égési sérült betegének. – Ahogy a számokat hallja, egyre mélyebb, kellemesen oldott állapotba merül.

A páciens a hipnotikus szuggesztió hatására kevésbé érez fájdalmat az égési sebek sokszor gyötrelmes kezelése közben.

A hipnózis ma már jóval több holmi társasági hókuszpókusznál, hatékony gyógyászati eszköznek bizonyult. Nemrégiben egy tizennyolc vizsgálatot áttekintő közlemény kimutatta, hogy a módszer négyből három betegnél csillapítja a fájdalmat. Egyes adatok szerint enyhíti az asztmát és a szorongást, eltünteti a szemölcsöket.

A hipnózis még a sebgyógyulást is felgyorsíthatja. Carol Ginandes, a Harvard Egyetem orvosi karának pszichológusa nemrégiben több héten át például efféle hipnotikus szuggesztiót alkalmazott műtétből lábadozóknál, például: „A bőre gyorsabban forr össze, erős, rugalmas és sima lesz.” A kísérletben azok, akik hipnózisban részesültek, számottevően gyorsabban gyógyultak, mint a többiek.

A hatásmechanizmus egyelőre rejtély. A hipnózis a fájdalomingerület terjedését nem akadályozza, inkább a fájdalomérzetben szerepet játszó agykérgi területeket befolyásolja. Módosíthatja a különböző szervrendszerek, így az immunrendszer működését szabályozó vegyületek termelődését az agyban, ami megmagyarázhatja a sebgyógyulásra kifejtett hatását.

– Akarata ellenére senki sem hipnotizálható – szögezi le Michael Nash, a Tennessee-i Egyetem pszichológusprofesszorra. – A hipnózis alatt álló nem robot, aki bármit megtesz. Viszont rendkívül fogékony az utasításokra.

A hipnózis nem válik be mindenkinél minden téren. Az emberek körülbelül öt százaléka nem hipnotizálható, és míg a módszer a jelek szerint egyeseknek segít a fogyásban, kevésbé eredményes az alkoholizmus kezelésében és a dohányzásról való leszoktatásban.

Kerülje azokat, akik kizárólag hipnotizőrnek vagy hipnoterapeutának mondják magukat. – A fájdalomcsillapításra vágyók keressenek az adott szakterületen olyan orvost, aki alkalmaz hipnózist – javasolja Nash. – A hipnózis erőteljes eszköz, de a legjobban egyéb kezelésekkel kombináltan hat.

Vote it up
268
Tetszett?Szavazzon rá!