A hosszú élet titka

A legjobb megelőzni a betegségeket. Íme, négy egyszerű tanács, amely bizonyítottan sokat segít abban, hogy lelassítsa az öregedés folyamatát

Becslések szerint hamarosan akár meg is duplázódhat az emberek átlagos élettartama, ami a 2013-as adatok szerint Amerikában 78,8, Magyarországon a férfiaknál 72,3, a nőknél 79,4 év).

– Amellett, hogy kiküszöböljük az öregedéssel járó betegségek zömét, a szervek továbbra is működnek, megmarad az életerő, az értelem és mindaz, ami az életminőség szempontjából fontos – mondja dr. George S. Roth öregedéskutató. Íme, néhány tipp, mely közelebb visz a hosszabb és egészségesebb élethez.

Egyen jóval kevesebbet
A fogyás segíthet a betegségek megelőzésében, és ha lényegesen csökken a kalóriabevitel, lassulhat az öregedés folyamata. Az eredmények egyértelműek: ha a rágcsálók nagyon alacsony kalóriatartalmú táplálékot kapnak, sokkal kevesebbjüknél alakul ki rák, cukorbetegség vagy kóros elhízás.

– Szerintem joggal feltételezhető, hogy ez az emberre is igaz – magyarázza dr. Eric Ravussin, a Pennington Bioorvosi Kutatóközpont professzora a louisianai Baton Rouge-ban. Vizsgálatai azt mutatták, hogy azoknál, akik 25 százalékkal kevesebbet ettek, kisebb volt a DNS károsodása, mint a nem diétázóknál. A diétázók inzulinszintje és testhőmérséklete is alacsonyabb volt, ami szintén összefügg a hosszú élettartammal.

A kalóriabevitelt nehéz csökkenteni. A szokásosnál 25–40 százalékkal kell kevesebbet ennie. A 25 százalék már jó eredmény. Ha tehát általában 1800 kalóriát fogyaszt naponta, akkor azt legalább 1350-re le kell csökkentenie. Az étrend legyen alacsony cukortartalmú és zsírszegény, az elfogyasztott ételek pedig táplálkozási energiabombák: vacsorára 60 gramm lazac, egy brokkolirózsa és egy csészényi, teljes kiőrlésű búzából készült spagetti, rajta öt, napon szárított paradicsom, három darab shiitake gomba és fél csésze spagettiszósz.

Barátkozzon, házasodjon
A társas kapcsolatok elejét vehetik a vérnyomás korral járó megemelkedésének, ami növeli a stroke és a szívroham kockázatát. A házasság a férfiaknál körülbelül hét, a nőknél három évvel növelheti a várható élettartamot. Vagy jobb szereti a négylábúak társaságát? A házi kedvencek csökkentik a stresszt és a magas vérnyomást, sőt a szívrohamon átesettek életesélyeit is javítják.

Mozogjon
De hiába él tovább: ha beteg vagy mozgásképtelen, akkor kevés öröme lesz benne. Szerencsére a testmozgás a múló évek ellenére is fenntartja a jobb életminőséget. De nem kell futnia vagy kocognia: egészsége megóvásához az egyszerű, tempós séta is hatásos lehet. Legyen a cél napi 30 perc mozgás, egyszerre vagy tízperces adagokban, és egyaránt tartalmazzon aerob és erősítő gyakorlatokat.

Igyon vöröset
A vörösborban található rezveratrol a kalóriabevitel korlátozásához hasonló mértékben késlelteti az öregedést, állítják kutatók. De vigyázat! A hatékonynak bizonyuló dózis sokszorosa annak, amennyi alkoholt tanácsos a szervezetbe juttatni. A tabletta kifejlesztés alatt áll, ezért addig is szopogasson vacsorához egy kis merlot-t! Ha pedig ennél is többet akar tenni a hosszú életért, íme, tizennyolc újabb módszer!

Mit rejt a jövő?
A csodaszert még nem találták fel, de a fejlesztés alatt álló „élethossznövelőknek” köszönhetően talán tovább élvezhetjük unokáink társaságát:

BEÜLTETETT RÉSZEK A pótolt testrészek, a térdtől az átültetett agyig egyre köznapibbak, s még jobbak is lehetnek az eredetinél. Sőt a tudósok felnőtt őssejteket használnak az előregedett szövetek pótlására, így az elhalt szívizomzat újranöveszthető infarktus után, sőt a bénult testrész is újra aktivizálható.

NANOTECHNOLÓGIA E parányi eszközök az emberi test belsejében feloldhatják vagy eltávolíthatják a vérrögöket, a kóros vagy rák előtti állapotú sejteket.

JOBB DNS Az emberi kromoszómák végén telomerek helyezkednek el. Egy osztódó sejtnek a kromoszómái is osztódnak, a telomerek pedig rövidülnek. Ha túl rövidek, a sejt elpusztul. A telomerek hossza mellett más is hat a sejt állapotára. Az egészséges étrend, és a megfelelő életmód is segít a szervezetnek védekezni.

Vote it up
149
Tetszett?Szavazzon rá!