A közösségi oldalak káros hatása

Árthatnak például az önállóságának, az önbecsülésének, de még az étvágyának és a pénztárcájának is

Könnyebben keveredhet túlköltekezésbe
Friss felmérések szerint a közösségi oldalak túlzó használata az önmérséklet csökkenésével járhat, ami könnyen túlköltekezéshez vezethet. – Ez a tudatosság növelésével ellensúlyozható – mondja Keith Wilcox, a Columbia Egyetem professzora. – Nem arról van szó, hogy mindenképpen kevesebb időt kéne például a Facebookon tölteni – egyszerűen csak legyen tisztában a következményekkel.

Megváltoztatja az étvágyát
A Women’s Health című magazin szerint az interneten tömegével megjelenő főzős és evős fényképek (amelyekre az angol már létrehozta a ’food porn’, azaz ételpornó kifejezést is) nézegetésével aktiválódik az agy jutalomközpontja, túlevésre ösztönözve a szervezetet – egy kutatás szerint ez még akár közvetlenül evés után, tehát jóllakva is igaz lehet.

Kikezdi az önálló véleményalkotást
A Hewlett-Packard kutatói központjában, a HP Labsban végzett kutatás szerint a közösségi oldalakon könnyebben enged a közösségi nyomásnak az ember: a kutatásban részt vevő önkénteseknek két hasonló tartalom, például kisbabákról feltöltött fényképek között kellett választaniuk: melyik alatt nyomják meg a Tetsziket? A vizsgálat szerint az előzetes döntést, az önálló véleményalkotást sokszor felülbírálta az, hogy melyik kép volt a népszerűbb.

Árt az önbecsülésnek
Két német egyetem közös kutatása során a résztvevő önkéntesek egyharmada rosszkedvű lett facebookozás után: magányosnak, frusztráltnak vagy haragosnak érezték magukat, főképp az ismerőseikkel szembeni megfelelési kényszernek köszönhetően, amely gyakran kudarcélményben végződik.

Igenis a valós beszélgetések kárára megy
Az Oxfordi Egyetem professzora, Susan Greenfield a valós beszélgetés és az internetes csevegés, a csetelés közti különbséget a hentespult és a boltban kapható, előre csomagolt hús közötti különbséghez hasonlítja: – Lehet, hogy a leendő generációknak már kiszámíthatatlan, ijesztő, egyenesen visszataszító lesz a valós, személyes kapcsolattartás.

Vote it up
253
Tetszett?Szavazzon rá!